Let op! U bezoekt de website met een Windows 10-computer. De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober.
Meer weten? Kijk dan op de speciale pagina hierover: einde Windows 10

Sluiten

Weg uit de Amerikaanse cloud

Artikel

Veel mensen gebruiken OneDrive, Google Drive of iCloud. Deze diensten komen allemaal uit de VS. Zijn er Europese alternatieven?  

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,5 / 5 (735 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 25 mei 2025

Cloudopslag

De cloud cloud De betekenis van dit Engelse woord is 'wolk'. Het geeft aan dat er via internet gewerkt wordt, bijvoorbeeld om bestanden te bewaren en bewerken. Met onder andere Gmail en Dropbox werkt men in de cloud. is een soort grote externe harde schijf waarop je bestanden bewaart. OneDrive, Google Drive, iCloud en Dropbox: de meeste mensen gebruiken één van deze clouddiensten. Ze zijn namelijk vaak onderdeel van een besturingssysteem . besturingssysteem Een systeem dat een apparaat zoals computer, tablet of smartphone bestuurt. Een besturingssysteem is noodzakelijk om met softwareprogramma's te kunnen werken, maar ook met hardware die is aangesloten, zoals een muis. Voorbeelden van besturingssystemen zijn Windows, Linux, Android, MacOS, en iOS. Een besturingssysteem wordt ook wel een 'OS' genoemd, een afkorting van het Engelse 'Operating System'. De cloud staat dan standaard aan en bewaart bestanden online. 

  1. Windows (Microsoft)
    De clouddienst van Microsoft heet OneDrive. Dit is een onderdeel van Windows. Gebruik is niet verplicht, maar in de praktijk hebben veel mensen bestanden in OneDrive staan.
  2. Mac/iPhone/iPad (Apple)
    Apples clouddienst heet iCloud. Dit is een onderdeel van de besturingssystemen op de Mac, iPhone en iPad. Het gebruik van iCloud is niet verplicht, maar de dienst staat standaard aan.
  3. Android (Google)
    Op Android-systemen vind je Google Drive. Alle mails uit Gmail en alle foto’s uit Google Foto’s worden daar bewaard. Gebruik is niet verplicht. 

Privacy en andere zorgen

Grote Amerikaanse techbedrijven verzamelen allerlei informatie over ons. Denk aan persoonlijke gegevens en ons online gedrag. Organisaties als Bits of Freedom maken zich hier al jaren zorgen over. Tel daarbij de Amerikaanse wetgeving (de Patriot Act) op. De overheid mag de verzamelde informatie opvragen als ze dat nodig vindt. Dit geldt trouwens voor alle informatie die op Amerikaanse servers staat.   

Dat is eigenlijk al reden genoeg om naar andere opties te kijken. Toch bleven we allemaal massaal de Amerikaanse clouddiensten gebruiken. Maar nu is het laatste zetje gegeven door de Amerikaanse regering onder leiding van Trump. Microsoft, Apple, Google, Meta Amazon en andere grote Amerikaanse bedrijven zijn plots minder populair. De verkoop van Tesla’s keldert. Gebruikers stappen over van WhatsApp naar Signal. Europese gebruikers zeggen 'nee' tegen Meta AI. Zijn er ook alternatieven voor de Amerikaanse cloud? 

Stoppen met de cloud

Stoppen met de cloud is het makkelijkste alternatief. Verplaats alle bestanden uit de cloud naar een usb-stick of externe harde schijf. Of sla de bestanden op de computer én een usb-stick of externe harde schijf op. Dan hebt u ook meteen een back-up . back-up Engelse term voor 'reserve'. Deze term wordt gebruikt voor een veiligheidskopie van een bestand, een programma of van alle software. De back-up is bedoeld om de gegevens op uw PC veilig te stellen. Wanneer er door een onverwachte catastrofe, zoals een vernietigend virus of een fatale crash, bestanden en programma’s verloren gaan, kunt u deze met behulp van de back-up vrij eenvoudig op de computer terugzetten.  

Europese cloudopslag

Wie liever opslaat in de cloud, kan terecht bij verschillende clouddiensten van buiten de VS. Soms gratis, maar vaak betaald. En altijd met meer privacy. We noemen alleen clouddiensten die in het Nederlands beschikbaar zijn. 

Stack

Stack is de naam van de cloudopslagdienst van het Nederlandse webhostingbedrijf TransIP. Het goedkoopste abonnement kost 7,25 euro per maand (prijs mei 2025). Dat levert 500 GB opslagruimte op. Stack slaat alle data op in Nederland.

Installatie: Stack werkt op Windows, Mac, iPhone/iPad en Android. De installatie op Windows en Mac is makkelijk voor gebruikers die vaker software installeren en instellen. 
Meer informatie: Stack

HiDrive

HiDrive is de naam van de cloudopslagdienst van webhostingbedrijf Strato. Het goedkoopste abonnement kost maandelijks 1 euro (prijs mei 2025). Daarvoor krijgt u 100 GB opslagruimte. De servers staan in Duitsland.

Installatie: HiDrive werkt met Windows en de Mac. Voor iPhone/iPad en Android is er een app. De installatie op Windows/Mac is lastig. Dat maakt het een pakket voor gevorderde gebruikers. 
Meer informatie: HiDrive

MEGA

De missie van MEGA is gericht op privacybescherming. Naast betaalde cloudopslag biedt het bedrijf een gratis variant. Gebruikers krijgen in dat geval 20 GB opslagruimte. MEGA slaat gegevens op in datacentra in de Europese Unie en in landen zoals Japan en Canada.

Installatie: Er is een app voor Windows, Mac, iPhone/iPad en Android. De installatie op Windows en Mac is iets lastiger omdat de ondersteuning in het Engels is.
Meer informatie: MEGA

pCloud

pCloud is een Zwitsers bedrijf. De cloudopslag is net zo veilig als het Zwitsers bankgeheim. Het goedkoopste maandabonnement komt op 4,99 euro (prijs mei 2025). Dat levert 500 GB opslagruimte op. pCloud heeft een bijzondere service. Er is een integratie met OneDrive en Google Foto’s. Daardoor zet je bestanden uit die diensten gemakkelijk over. Bij pCloud kiezen gebruikers zelf waar de gegevens worden opgeslagen: in de VS of in de Europese Unie.

Installatie: Er is een app voor Windows, Mac, iPhone/iPad en Android. 
Meer informatie: pCloud

Later lezen Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven