SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Werken met OneDrive op Mac

OneDrive MacOneDrive is de gratis online opslagdienst van Microsoft. De dienst beschikt ook over een speciaal programma voor de Mac, waardoor u nog makkelijker toegang tot de bestanden hebt.

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Het is te vergelijken met diensten als Google Drive en Dropbox. Omdat bestanden op internet worden opgeslagen, spreekt men ook wel van een clouddienst. U slaat op 'in de cloud'. 

Bij OneDrive krijgt u 5 GB gratis opslagruimte. De dienst is online te gebruiken, via een programma op de computer en via een app op mobiele apparaten. OneDrive kan met allerlei bestanden overweg zoals tekstdocumenten, rekenbladen, muziek en foto's. Maar het biedt meer dan alleen opslag. De online versie van OneDrive geeft ook toegang tot gratis versies van Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn uitgeklede versies van de betaalde pakketten, maar de doorsnee gebruiker kan prima uit de voeten met de online mogelijkheden.

OneDrive is een gratis dienst waarvan u gebruik kunt maken als u een Microsoft-account hebt. Dat kunt u kosteloos eenmalig aanmaken. Hebt u nog geen account? Lees dan het artikel 'Microsoft-account aanmaken'.

De dienst is op verschillende manieren te gebruiken, namelijk via internet, via een app op tablet en smartphone of via een programma op de computer.

Zodra u over een Microsoft-account beschikt, hebt u toegang tot de website van OneDrive. Hier logt u in met uw e-mailadres en wachtwoord. Hoe u werkt met de websiteversie van de dienst, leest u in het artikel 'Werken met OneDrive'. Als u beschikt over een tablet of smartphone kunt u ook gebruikmaken van de speciale OneDrive-app. Deze is beschikbaar in de Play Store (Android) en App Store (Apple).

In dit artikel gaan we echter verder in op het programma voor op de Mac. Als u nog niet beschikt over het programma, lees dan het artikel 'OneDrive (Mac)' en volg de stappen om het programma te installeren.

Tijdens het installeren van het programma, kon u instellen welke mappen van OneDrive u wilt synchroniseren met de Mac. Weet u niet meer welke mappen dit zijn? Controleer het als volgt:

 • Klik rechtsboven in de menubalk op het pictogram van de twee wolken OneDrive .
 • Klik op het pictogram van het tandwiel OneDrive instellingen.
 • Klik op Voorkeuren.
 • Klik op het tabblad Account.
 • Klik op Mappen kiezen.
  OneDrive instellen
 • Zorg dat er een vinkje staat voor de mappen die u wilt synchroniseren.
 • Klik op OK.

De gewenste mappen staan nu ook op de computer. Deze synchronisatie houdt in dat alle bestanden die u in een gesynchroniseerde map zet,  via de website én via het programma op de computer toegankelijk zijn. Het synchroniseren geldt ook voor het verwijderen van bestanden. Dus als u een bestand verwijdert uit de OneDrive-map op de computer, is het bestand ook verdwenen van de online versie. 

Het programma OneDrive op de computer is eigenlijk niets meer dan een map met bestanden die constant (als er internetverbinding is) wordt gesynchroniseerd met de online opslagdienst. Hierdoor hebt u altijd een back-up van de bestanden. De map werkt hetzelfde als elke andere map in de Finder. U kunt de map op twee verschillende manieren openen. Als eerste kunt u de map opzoeken via de Finder. Klik hiervoor op het pictogram van het gezichtje in het Dock. Voor de tweede manier klikt u rechtsboven in de menubalk op het pictogram van de twee wolken en vervolgens op het pictogram van de map.

Wilt u bestanden die op de Mac staan verplaatsen naar de OneDrive-map? Dat kan. 

 • Open de Finder. Klik daarvoor op het pictogram van het lachende gezicht, links op het Dock.
 • Blader naar de map waar het bestand staat.
 • Open een tweede Finder-venster. Klik daarvoor boven in het scherm op Archief.
 • Klik op Nieuw Finder-venster.
 • Een tweede venster opent. Blader naar de OneDrive-map.
 • Breng de vensters zo in beeld dat u beide mappen ziet. Verplaats een venster door boven in het venster in het grijze gedeelte te klikken en de muisknop vast te houden terwijl u de muis (en daarmee het venster) verplaatst.
 • Verplaats nu het bestand. Klik het aan, houd de muisknop vast en sleep het bestand naar de andere map (die u in het tweede Finder-venster al open had staan).
 • Wilt u meer bestanden tegelijk verplaatsen? Houd dan de Cmd-toets ingedrukt terwijl u de verschillende bestanden aanklikt. Hebt u geselecteerd wat u wilt, dan kunt u deze set bestanden verslepen op de manier zoals in de stap hiervoor is beschreven.

Als u een nieuw bestand maakt, zoals een Word-document, kunt u dat ook gelijk rechtstreeks in de OneDrive-map opslaan. Zoek bij het opslaan gewoon de OneDrive-map op.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.