Menu Zoek

Beginnen met Excel online

U kent Excel vast als programma binnen Office. Maar kent u Office Online al? In dit gratis pakket via internet zit een uitgeklede versie van Excel. Prima voor de meeste rekentaken.

Het rekenprogramma Excel Online is een onderdeel van het gratis pakket Office Online. Alles werkt via internet. U moet dus online zijn om gebruik te kunnen maken van het tekstverwerkingsprogramma. Documenten die u maakt via Office Online, worden opgeslagen op OneDrive. Dat is de virtuele harde schijf van Microsoft. De documenten staan op uw account op internet. U kunt er dan bij vanaf elke computer of tablet met internet.

Om Excel Online en de andere onderdelen van Office Online te gebruiken, hebt u een Microsoft-account nodig. Dat is een mailadres zoals van Hotmail, Outlook.com of Live.com en een wachtwoord. Hebt u nog geen Microsoft-account? Lees dan het artikel 'Microsoft-account aanmaken'.

 • Ga naar www.office.com en klik op Aanmelden.
 • Typ het e-mailadres en wachtwoord van uw Microsoft-account en klik op Aanmelden (of Sign in).
 • Klik onder 'Online-apps gebruiken' op Excel.
 • U komt in de online Excel-omgeving terecht. Elke keer als u inlogt op Excel Online, moet u kiezen wat u wilt gaan doen. Beginnen met een nieuw document, bladeren door de sjablonen of recente documenten openen. We klikken op Nieuw leeg document.

Excel Online start en er opent een leeg document. 

De functies van Excel Online zijn te vinden in het Lint boven uw document en in de menu's. Het gaat om de volgende menu's:

 • Bestand: in dit menu vindt u opties zoals 'Nieuw' voor een nieuw document, 'Opslaan (als)' om uw document tussentijds op te slaan en 'Afdrukken' voor het printen van uw document. Klik op het pijltje linksboven om terug te gaan naar uw document.
 • Startpagina: in dit onderdeel vindt u zaken als het lettertype, de grootte en de kleur van letters, net als de mogelijkheden voor het plakken van gegevens en notatie.
 • Invoegen: een onderdeel om allerlei zaken in te voegen, van tabellen tot aan grafieken.
 • Gegevens: een minder gebruikt onderdeel. Hier gebruikt u gegevens uit een database. 
 • Controleren: opties om een opmerking in uw document te plaatsen.
 • Beeld: wijzig hier de weergave van uw document en toon en verberg koppen en rasterlijnen.
Boven in beeld staat in de zwarte balk de naam die Microsoft aan uw document heeft gegeven. Deze naam kunt u aanpassen. Klik op de standaardnaam (meestal iets als 'Map') en typ een documentnaam. De wijziging wordt direct doorgevoerd.
Het bestand wordt automatisch opgeslagen op OneDrive. U hoeft dit dus niet te doen.

Uw aangemaakte documenten vindt u terug op OneDrive.

 • Klik linksboven op het pictogram bestaande uit 9 vierkantjes. 
 • Klik op OneDrive. In een apart tabblad opent OneDrive.
 • Klik op Documenten en vervolgens op een document om het te openen.

Wilt u vanuit de documenten terug naar Excel? Ga dan naar het andere tabblad of klik linksboven op het pictogram met de vierkantjes en klik op Excel Online.

Bent u klaar? Dan kunt u rechtsboven klikken op Afmelden  om uit te loggen of via het pictogram met de vierkantjes linksboven naar een andere dienst van Microsoft gaan, bijvoorbeeld de webmaildienst Outlook.com.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.