U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel
Artikel

Tablet en smartphone: officiële lader echt nodig?

Smartphones en tablets kunnen niet zonder oplader. Is het altijd nodig om een (dure) oplader van hetzelfde merk als uw apparaat te gebruiken?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
3,8 / 5 (17 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 23 jan 2023

Oplader van de fabrikant

Wie een mobiele telefoon of tablet koopt, krijgt daar vaak een oplader bij. Eentje van dezelfde fabrikant. Apple doet dat sinds een tijdje niet meer. Wie een nieuwe iPhone of iPad koopt, moet zelf nog vaak een lader en snoertje erbij kopen. Losse laders van de bekende merken zijn best duur. Is het dan aan te raden om een goedkope te halen bij de voordeelwinkel? En welke nadelen zitten daaraan?

Soorten aansluitingen

Mobiele apparaten hebben een opening waarin u het stekkertje van de oplader stopt. Android-toestellen hebben vaak een USB-C-aansluiting (de stekker rechtsvoor op de foto). Apple-telefoons en tablets zijn voorzien van een lightning-aansluiting. Dat is een plat vlakje met streepjes erop (achterste kabel op de foto).

Soorten aansluitingen voor oplaadkabels

Over een paar jaar moeten alle merken dezelfde aansluiting gebruiken, maar zover is het nog niet. Wie momenteel apparaten van verschillende merken gebruikt, zit dus vast aan verschillende systemen.

Laders kunnen slijten

Opladers gaan geen jarenlang mee. Door (dagelijks) gebruik kunnen ze slijten of komt er na verloop van tijd een breuk in de kabel, waardoor opladen niet goed meer gaat. Apple-opladers kunnen zwarte streepjes krijgen op het koperkleurige gedeelte. Ze maken dan minder goed verbinding met de telefoon of tablet. Als het opladen niet start na aansluiten van de oplader, werkt het dan vaak nog wel om de stekker andersom in het apparaat te steken. Maar op een gegeven moment werkt de oplader niet meer en is het tijd voor een andere.

Officiële oplader of imitatiemerk?

Fabrikanten stellen dat alleen de originele opladers van het eigen merk gebruikt moeten worden. Dat zou de levensduur van de accu verlengen. In de praktijk blijft vaak dat goedkopere opladers van imitatie-merken even goed werken.

Er zit wel een addertje onder het gras. Opladers van de bekende goedkope webwinkels uit China zijn niet aan te raden. Die zijn vaak niet gekeurd voor gebruik in Europa. Zulke laders kunnen te warm worden en zelfs doorbranden of zelf in brand vliegen. Die laders hebben vaak fantasie-merknamen, maar er zijn ook nepladers te koop via bijvoorbeeld eBay. Daarbij lijkt het of de lader van Apple of bijvoorbeeld Samsung is, maar zijn het slechte imitaties.

Waarop letten bij aankoop oplader

Het is dus niet meteen nodig om altijd dure opladers te kopen van hetzelfde merk als uw apparaat. Wel is het goed om naar bekende, betrouwbare winkels te gaan en daar een lader te zoeken met een CE-logo. Dat geeft aan dat het apparaat geschikt is voor gebruik in Europa en dus ons land.

Draadloos opladen

Sommige nieuwe tablets en smartphones zijn draadloos op te laden. Ze hoeven dan niet met een snoer aan het stopcontact. In plaats daarvan legt u ze op een geschikt apparaat, vaak in de vorm van een plankje. Het apparaat begint meteen met opladen, dus geen gezoek meer naar de lader. Een toestel waarop een Qi-logo staat, is hiervoor geschikt. Ook bij het uitkiezen van een draadloze oplader is het goed om een bekend, betrouwbaar merk te nemen. Er zijn snelladers die bijvoorbeeld alleen met nieuwe Apple-toestellen werken die MagSafe ondersteunen.

De capaciteit van zulke laders wordt uitgedrukt in watt. In de handleiding van uw apparaat staat met hoeveel watt deze kan opladen. Houd daar rekening mee als u een lader uitzoekt. Met een lager wattage zal het opladen langer duren dan u misschien verwacht.  

Sluipverbruik

Wie een oplader koopt van een bekend merk bij een betrouwbare winkel, mag uitgaan van een goede kwaliteit. Daarbij is het altijd verstandig de oplader los te koppelen als de telefoon of tablet is opgeladen. Haal de stekker uit het stopcontact om sluipverbruik tegen te gaan, en berg de oplader na gebruik goed op. Zo hebt u er het langst plezier van.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven