Menu Zoek

Toegangskaartjes kopen op internet

Online tickets kopenKaartjes voor parken, musea en optredens zijn steeds vaker via internet te koop. Hoe schaft u op een veilige manier toegangstickets aan via websites?

De tijd van naar een loket gaan en een toegangskaartje kopen voor een park, een dierentuin, een museum of een theater is deels voorbij. Deze organisaties verkopen steeds vaker kaartjes via de website. Daar zitten allerlei voordelen aan: soms zijn de online gekochte kaartjes goedkoper en u hoeft niet meer in de rij te staan voor de kassa. Wilt u tijdens een vakantie een bezienswaardigheid bezoeken? Koop de tickets dan vooraf, dan omzeilt u ook eventuele taalproblemen bij de kassa.

Vrijwel alle organisaties die u in de vrije tijd bezoekt en die een kassa hebben, hebben een website. Veel ervan doen aan online kaartverkoop. Heel kleine musea of lokale theaters bieden die mogelijkheid niet altijd aan. Maar bij grotere concertzalen, musea, pretparken, dierentuinen, kastelen en noem maar op is er online kaartverkoop. Bij theaters kunnen mensen vaak nog voordat het seizoen begint al kaartjes kopen voor het hele jaar. Wat er overblijft, gaat de vrije verkoop in. Voor concerten zijn er grote ticketsites en bureaus die kaartjes doorverkopen tegen een forse meerprijs, met daarbij de kans dat de kaartjes niet goed zijn.

Het is belangrijk alleen in zee te gaan met betrouwbare sites. Dit kan de site zijn van de organisatie zelf. De 50PlusBeurs verkoopt bijvoorbeeld kaartjes via de eigen site. Voor grote musicals en voorstellingen zijn er verzamelsites, waar tickets besteld kunnen worden voor verschillende voorstellingen. Zo verzorgt Eventim.nl de kaartverkoop voor voorstellingen als Soldaat van Oranje en zijn er via Stage Entertainment kaartjes te koop voor musicals. Een andere bekende naam is Ticketmaster. Bent u op een site en wordt u doorverwezen naar een andere site voor de kaartverkoop? Zoek dan de naam van die site op via Google. Pak bij twijfel de telefoon en bel de organisator van het evenement om te vragen of het klopt dat de kaartjes via een bepaalde site worden verkocht. Dit staat overigens ook vaak al op de website van de organisator. Ga niet in zee met bureaus die veel meer rekenen dan de originele verkoopprijs.Kaartjes voor de 50 plus beurs via internet

Soms staan toegangskaartjes op sites zoals Marktplaats.nl. Denk aan kaartjes voor de Efteling die via de supermarkt met korting zijn gekocht. Of concertkaartjes die voor een veel lagere of juist hogere prijs worden verkocht dan ze normaal kosten. Deze vorm van kaartjes kopen, raden we af. Bij verkoop tussen particulieren geldt er geen garantie. U weet niet zeker of de kaartjes origineel zijn en of ze (nog) wel geldig zijn. Koop dit soort aanbiedingen alleen van mensen die u persoonlijk kent en vertrouwt en bij wie u verhaal kunt halen als er iets niet klopt. Of gebruik een site zoals Ticketswap. Daar mag de verkoopprijs van een kaartje maximaal twintig procent boven de originele prijs zijn.

Kaartjes voor dagattracties zijn soms in de aanbieding via sites als Vakantieveilingen, Social Deal, Voordeeluitjes en Groupon. Het gaat daarbij om echte kaartjes, die vaak wel onder voorwaarden te koop zijn. Ze zijn beperkt geldig en vaak alleen op duidelijk omschreven momenten. Lees de voorwaarden goed na. En controleer of de aanbieding wel echt zo goed is. Op sites waar mensen tegen elkaar moeten opbieden, loopt de prijs soms snel op. Kaartjes kosten dan soms meer dan de normale verkoopprijs, maar soms is er een mooie aanbieding. Let wel op eventuele servicekosten. Vakantieveilingen rekent bijvoorbeeld een vaste opslag bij elke 'gewonnen' veiling.

Kaartjes kopen via aanbiedingensites

Om kaartjes te kopen, moet u meestal een account aanmaken tijdens het bestellen. Dat account bestaat uit een inlognaam en een wachtwoord. De inlognaam is meestal een e-mailadres. SeniorWeb adviseert een apart e-mailadres te gebruiken voor bestellingen, en voor elk account een ander wachtwoord te bedenken. Dat mag niet hetzelfde zijn als uw wachtwoord van het mailadres.

De reden is dat er soms datalekken zijn op verkoopsites. Als men uw mailadres (bijvoorbeeld van Gmail) en wachtwoord van een aankoopsite buit zou maken, kunnen de criminelen daar verder niets mee. Als u echter hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt voor Gmail, dan kunnen de criminelen op Gmail inloggen namens u en nog veel meer vervelende zaken uithalen. Kies dus voor elke kaartjessite een ander wachtwoord.

Een account is handig als u vaker kaartjes bestelt. Bovendien worden de digitale kaartjes meestal in het account bewaard. Daarvandaan kunnen ze (opnieuw) worden gedownload als de kwijtgeraakt zijn. Gebruikt u zo'n account maar eenmalig, dan kunt u het laten opheffen als de kaartjes zijn gebruikt en u de site niet meer nodig hebt.

Tickets afrekenen gaat ook via internet. Meestal zijn er meerdere betaalopties, zoals iDEAL, creditcard, PayPal en soms vooruitbetaling via een overschrijving. Acceptgiro's komen niet veel meer voor. De genoemde opties zijn betrouwbaar en doorgaans zonder problemen te gebruiken.

Let op als u iets koopt via de app Chrome op de iPad. Bij betaling via iDEAL opent doorgaans automatisch de browser Safari. Er kan dan een foutmelding komen, omdat dit een andere app is dan waarmee de bestelling is begonnen. Wees niet ongerust, als het geld van uw rekening is afgeschreven, dan ontvangt de verkoopsite daar melding van en krijgt u gewoon uw kaartjes.

Meestal worden de bestelde kaartjes via de mail opgestuurd als pdf-bestand of zijn ze te downloaden via uw account bij de site waar uw ze gekocht hebt. Bioscoopkaartjes van Pathé komen bijvoorbeeld in uw account te staan van de Pathé-app voor smartphones. Een enkele keer kunnen er tegen betaling papieren kaartjes worden opgestuurd.

Eenmaal bij het uitstapje aangekomen, laat u uw kaartje zien. Soms is laten zien op de telefoon of tablet genoeg, maar vaak moeten de kaartjes toch meegenomen worden naar de betreffende organisatie. Of uitprinten noodzakelijk is staat meestal op het kaartje of bij de instructies op de site / in de mail. Kijk het even na en print bij twijfel het kaartje toch uit. Hebt u geen printer? Zet de kaartjes dan op een usb-stick en druk ze af in de bieb, een copyshop of bij familie of vrienden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.