Menu Zoek

Vliegtickets kopen via internet

Online vliegtickets kopen

Online een vliegticket zoeken en boeken, het klinkt zo simpel, maar dat is het niet altijd. We zetten op een rij waar u op moet letten.

Wanneer is online boeken een aanrader? Dat hangt van u af, maar ook van het type reis. Een vlucht naar Barcelona boeken kan bijvoorbeeld prima online. Het is een korte vlucht binnen Europa, naar een grote luchthaven. U kiest naar welk vliegveld u wilt vliegen en u kijkt wat de prijzen zijn. U zorgt zelf voor een trein- of buskaartje om vanaf het vliegveld verder te komen. Online boeken gaat dan prima. Ook als de reisdatum niet nauw luistert, is online boeken uitstekend te doen.

Hebt u echter aanvullende wensen, bent u minder valide of reist u met iemand die extra zorg of begeleiding nodig heeft? Of vliegt u in meer etappes of meerdere vluchten achter elkaar, bijvoorbeeld voor een langere reis? Vraag dan hulp aan een (gespecialiseerd) reisbureau.

Veel mensen komen voor korte vluchten uit bij een goedkope maatschappij zoals Ryanair of Transavia. Die maatschappijen hebben de diensten die horen bij het vliegticket, maximaal uitgekleed. U betaalt voor de stoel en voor de rest kost alles extra. Bagage meenemen in het ruim (geen handbagage) kost geld, iets te eten en te drinken onderweg ook. Naar de wc gaan is wel gratis. De stoelen zijn krap en er is weinig of geen entertainment. Vaak is er minder gratis service naarmate de vlucht goedkoper is. Het is aan u of u dat ervoor over hebt.

U kunt de websites van alle vliegmaatschappijen afgaan voor het vinden van de goedkoopste tickets, maar efficiënt is dat niet. Er bestaan sites die het aanbod van meerdere bedrijven doorzoeken en u een overzicht geven van de kosten en de vluchttijden. Er bestaat geen beste vergelijkingssite bleek uit onderzoek. We noemen twee sites die we zelf kennen en gebruiken, en die goed bevallen:

Skyscanner heeft veel mogelijkheden en is betrouwbaar. Vul in waar u heen wilt vliegen en vanaf waar (u kunt een plaats invullen maar ook bijvoorbeeld Nederland, België of Duitsland) en geef de gewenste reisdatum op. De site toont de prijzen meteen. Handig is ook het overzicht van de hele maand. U ziet op welke dag de vlucht het goedkoopst is. Schikt die dag u en klikt u hem aan, dan ziet u ook de mogelijkheden voor de terugreis. De site is gratis en krijgt inkomsten van vliegmaatschappijen die per boeking een klein bedrag overmaken aan de site. Het boeken gaat niet via Skyscanner, want de site scant alleen het aanbod van andere sites en verwijst, als u gaat boeken, door naar de daadwerkelijke aanbieders.

Ook een handige site is Tix.nl. Die site werkt op vergelijkbare manier. Beide sites zijn betrouwbaar. Het voordeel is dat u een groot aanbod hebt en de beste keus kunt maken.

Als u een aanbieding hebt gevonden, zijn er meer zaken dan alleen de kosten van het ticket die belangrijk zijn. Denk aan de vertrek- en aankomsttijden. Zijn die gunstig? Voor een korte stedentrip is een aankomst laat in de avond bijvoorbeeld niet aantrekkelijk. Ook moet u altijd een aantal uren voor vertrek op de luchthaven zijn. Is die goed bereikbaar op het gewenste tijdstip? Hebt u een overstap en zo ja, hoelang is dan de wachttijd? Neem deze aspecten ook mee in uw keuzeproces.

Tijdens het boeken van vliegtickets komen er vaak ineens nog allerlei extra kosten bij. Denk aan administratiekosten, boekingskosten, toeslagen en kofferkosten. In Nederland is het verplicht om alle extra kosten duidelijk weer te geven, zodat u weet waar u aan toe bent. De meeste aanbieders houden zich hier inmiddels aan.

Het is wel zaak goed te lezen, ook de kleine lettertjes. Zo kan er een reisverzekering worden aangeboden bij een ticket. Soms staat die optie standaard aangevinkt. Wilt u de verzekering niet, dan moet u de optie uitvinken. Schrijf desnoods op wat de kosten in uw ogen zouden moeten zijn en vergelijk op elk punt van uw boeking of het nog klopt.

 • Boek tijdig. Tickets worden meestal niet goedkoper naarmate de vertrekdatum nadert. Tickets naar populaire bestemmingen zijn schaars en worden juist duurder als u te lang wacht.
 • Boeken doet u het best op een desktop of laptop. Boekingen via een tablet gaan niet altijd goed, omdat niet alle invulformulieren van alle maatschappijen al helemaal aangepast zijn aan de iPad en andere tablets.
Reist u met koffers of hebt u alleen handbagage? Er worden speciale trolleykoffers verkocht die precies de afmetingen hebben die zijn toegestaan in een vliegtuig. Handbagage meenemen is over het algemeen gratis. Wilt u daarnaast ruimbagage mee, zoals een of meer koffers? Let dan goed op de bepalingen van uw vliegmaatschappij. Doorgaans geldt 1 koffer per persoon (soms tegen bijbetaling) met een maximaal gewicht van bijvoorbeeld 15 kilo. Exacte informatie staat op de website van uw vliegmaatschappij.

Als u een ticket boekt, moet u altijd de namen invullen zoals die in uw paspoort staan. Iemand die Hendrikus heet en Dirk als roepnaam heeft, moet dus als Hendrikus op het ticket staan. Doet u dat niet, dan is uw ticket niet geldig.

Bij sommige maatschappijen kan de naam (tegen betaling) gewijzigd worden. Maar vaak kan dat niet en moet u een nieuw ticket boeken en daar weer de volle mep voor betalen. Altijd het paspoort erbij houden dus!

Komt u er niet uit? De meeste bedrijven zijn ook telefonisch te bereiken. Dat gaat vaak wel via betaalnummers, soms naar het buitenland. De bedrijven zien het liefst dat u digitaal contact opneemt, maar opbellen kan meestal ook.

U hebt geboekt en daarvan een bevestiging gekregen. Dan is het vaak de bedoeling om online in te checken. Daarmee bevestigt u aan de maatschappij dat u echt gaat vliegen en kiest u soms zelfs uw eigen zitplaats uit. Online inchecken doet u voorafgaand aan de reis. Het verschilt per maatschappij wanneer dat kan, soms een week voor vertrekdatum, soms korter. Vaak is het mogelijk u en uw reisgezelschap al voor de heen- en terugvlucht in te checken. U hebt daarvoor uw paspoort nodig en de gegevens op de bevestiging.

 • U logt in op de site die in uw bevestiging staat. U vult de reisgegevens in en uw persoonlijke gegevens. Dan kunt u vaak uw stoel uitkiezen.
 • U krijgt over het algemeen na het online inchecken uw instapkaart(en) toegemaild of per post opgestuurd. Als u ze per mail krijgt, moet u ze zelf afdrukken. Hebt u geen printer, vraag dan iemand om hulp of bezoek een copyshop.
 • Voor de terugreis kunt u meestal tegelijk al inchecken. Soms kan dat niet en kan het bijvoorbeeld pas enkele dagen voor uw terugvlucht. U kunt dan via een internetcafé op uw bestemming inchecken. Kies er een waar u kunt printen.
 • Is dat niet mogelijk, dan kunt u ook op de luchthaven inchecken. Controleer goed of dat mogelijk is bij uw luchtvaartmaatschappij. Goedkopere maatschappijen willen vaak dat u online incheckt.

Als u koffers meeneemt, moet u dat opgeven tijdens uw boeking en het online inchecken. Lang niet altijd kunt u de koffers ook daadwerkelijk al inchecken. Daarvoor moet u dus naar de balie op de luchthaven of, als dat er is, het afgeefpunt. Daar wordt de koffer gewogen en krijgt die zo’n speciaal label met de codes van de luchthavens en uw naam. Ook hier handelt elke maatschappij het op een andere manier af.

Bent u online ingecheckt en reist u met alleen handbagage? Dan hoeft u niet naar de incheckbalie en kunt u meteen doorlopen naar de douane. Dat scheelt veel tijd en is de reden dat sommige mensen op een korte reis alleen handbagage meenemen. De rijen voor de balies zijn vaak lang en als u ze kunt overslaan en weinig meeneemt, is dat een verstandige manier om tijd te besparen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.