Vliegtickets kopen via internet

Artikel

Online een vliegticket zoeken en boeken, het klinkt zo simpel, maar dat is het niet altijd. We zetten op een rij waar u op moet letten.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (24 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 29 mei 2024

Wel of niet online boeken

Wanneer is online boeken een aanrader? Dat hangt van u af, maar ook van het type reis. Een vlucht naar Barcelona boeken kan bijvoorbeeld prima online. Het is een korte vlucht binnen Europa, naar een grote luchthaven. U kiest naar welk vliegveld u wilt vliegen en u kijkt wat de prijzen zijn. U zorgt zelf voor een trein- of buskaartje om vanaf het vliegveld verder te komen. Online boeken gaat dan prima. Ook als de reisdatum niet nauw luistert, is online boeken uitstekend te doen.

Hebt u echter aanvullende wensen, bent u minder valide of reist u met iemand die extra zorg of begeleiding nodig heeft? Of vliegt u in meer etappes of meerdere vluchten achter elkaar, bijvoorbeeld voor een langere reis? Vraag dan hulp aan een (gespecialiseerd) reisbureau.

Goedkope maatschappijen

Veel mensen komen voor korte vluchten uit bij een goedkope maatschappij zoals Ryanair of Transavia. Die maatschappijen hebben de diensten die horen bij het vliegticket, maximaal uitgekleed. U betaalt voor de stoel en voor de rest kost alles extra. Bagage meenemen in het ruim (geen handbagage) kost geld, iets te eten en te drinken onderweg ook. Naar de wc gaan is wel gratis. De stoelen zijn krap en er is weinig of geen entertainment. Vaak is er minder gratis service naarmate de vlucht goedkoper is. Het is aan u of u dat ervoor over hebt.

Vergelijkingssites

U kunt de websites van alle vliegmaatschappijen afgaan voor het vinden van de goedkoopste tickets, maar efficiënt is dat niet. Er bestaan sites die het aanbod van meerdere bedrijven doorzoeken en u een overzicht geven van de kosten en de vluchttijden. Er bestaat geen beste vergelijkingssite bleek uit onderzoek. We noemen twee sites die we zelf kennen en gebruiken, en die goed bevallen:

Skyscanner heeft veel mogelijkheden en is betrouwbaar. Vul in waar u heen wilt vliegen en vanaf waar (u kunt een plaats invullen maar ook bijvoorbeeld Nederland, België of Duitsland) en geef de gewenste reisdatum op. De site toont de prijzen meteen. Handig is ook het overzicht van de hele maand. U ziet op welke dag de vlucht het goedkoopst is. Schikt die dag u en klikt u hem aan, dan ziet u ook de mogelijkheden voor de terugreis. De site is gratis en krijgt inkomsten van vliegmaatschappijen die per boeking een klein bedrag overmaken aan de site. Het boeken gaat niet via Skyscanner, want de site scant alleen het aanbod van andere sites en verwijst, als u gaat boeken, door naar de daadwerkelijke aanbieders.

Ook een handige site is Tix.nl. Die site werkt op vergelijkbare manier. Beide sites zijn betrouwbaar. Het voordeel is dat u een groot aanbod hebt en de beste keus kunt maken.

Reistijd

Als u een aanbieding hebt gevonden, zijn er meer zaken dan alleen de kosten van het ticket die belangrijk zijn. Denk aan de vertrek- en aankomsttijden. Zijn die gunstig? Voor een korte stedentrip is een aankomst laat in de avond bijvoorbeeld niet aantrekkelijk. Ook moet u altijd een aantal uren voor vertrek op de luchthaven zijn. Is die goed bereikbaar op het gewenste tijdstip? Hebt u een overstap en zo ja, hoelang is dan de wachttijd? Neem deze aspecten ook mee in uw keuzeproces.

Bijkomende kosten

Tijdens het boeken van vliegtickets komen er vaak ineens nog allerlei extra kosten bij. Denk aan administratiekosten, boekingskosten, toeslagen en kofferkosten. In Nederland is het verplicht om alle extra kosten duidelijk weer te geven, zodat u weet waar u aan toe bent. De meeste aanbieders houden zich hier inmiddels aan.

Het is wel zaak goed te lezen, ook de kleine lettertjes. Zo kan er een reisverzekering worden aangeboden bij een ticket. Soms staat die optie standaard aangevinkt. Wilt u de verzekering niet, dan moet u de optie uitvinken. Schrijf desnoods op wat de kosten in uw ogen zouden moeten zijn en vergelijk op elk punt van uw boeking of het nog klopt.

Tips

  • Boek tijdig. Tickets worden meestal niet goedkoper naarmate de vertrekdatum nadert. Tickets naar populaire bestemmingen zijn schaars en worden juist duurder als u te lang wacht.
  • Boeken doet u het best op een desktop of laptop. Boekingen via een tablet gaan niet altijd goed, omdat niet alle invulformulieren van alle maatschappijen al helemaal aangepast zijn aan de iPad en andere tablets.

Bagage meenemen

Reist u met koffers of hebt u alleen handbagage? Er worden speciale trolleykoffers verkocht die precies de afmetingen hebben die zijn toegestaan in een vliegtuig. Handbagage meenemen is over het algemeen gratis. Wilt u daarnaast ruimbagage mee, zoals een of meer koffers? Let dan goed op de bepalingen van uw vliegmaatschappij. Doorgaans geldt 1 koffer per persoon (soms tegen bijbetaling) met een maximaal gewicht van bijvoorbeeld 15 kilo. Exacte informatie staat op de website van uw vliegmaatschappij.

Volledige naam gebruiken

Als u een ticket boekt, moet u altijd de namen invullen zoals die in uw paspoort staan. Iemand die Hendrikus heet en Dirk als roepnaam heeft, moet dus als Hendrikus op het ticket staan. Doet u dat niet, dan is uw ticket niet geldig.

Bij sommige maatschappijen kan de naam (tegen betaling) gewijzigd worden. Maar vaak kan dat niet en moet u een nieuw ticket boeken en daar weer de volle mep voor betalen. Altijd het paspoort erbij houden dus!

Bellen

Komt u er niet uit? De meeste bedrijven zijn ook telefonisch te bereiken. Dat gaat vaak wel via betaalnummers, soms naar het buitenland. De bedrijven zien het liefst dat u digitaal contact opneemt, maar opbellen kan meestal ook.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven