Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Toetsenbord aansluiten op tablet

Sluit een toetsenbord aan op de tabletTypt het toetsenbord op het tabletscherm niet prettig? Sluit dan een extern toetsenbord aan.

Voor sommige mensen werkt het touchscreen toetsenbord van een tablet prima. Maar er zijn ook mensen die liever een echt toetsenbord gebruiken, zoals we dat kennen van de computer. Het is tenslotte toch even wennen, dat met een vinger op het scherm tikken. En het typt bovendien vaak trager. Voor iedereen die liever op een fysiek toetsenbord typt is er een oplossing: het externe tablettoetsenbord. Sluit zo’n toetsenbord aan op de tablet en typ zoals u dat gewend bent.

Enkele belangrijke punten om op te letten bij het kopen van een extern toetsenbord zijn:

  • Of het een vast of los toetsenbord moet zijn.
  • Welk besturingssysteem de tablet heeft: iOS (iPads) of Android.
  • Welk type tablet u precies hebt.
  • Of het toetsenbord QWERTY is.
  • Wat u eraan wilt uitgeven.

Er bestaan vaste externe toetsenborden en losse. Binnen de vaste toetsenborden zijn er twee opties: een toetsenbord dat magnetisch aan de tablet vastklikt en een zogeheten cover (Engels, spreek uit ‘kovver’) of case (ook Engels, spreek uit ‘kees’). Dit is een hoes die om de tablet heen gaat, met een toetsenbord eraan vast. Een voordeel van een vast toetsenbord is dat het ook beschermt tegen bijvoorbeeld valschade of krassen. Ook blijft de tablet met een cover vaak overeind staan. Dat is handig bij het typen of video’s kijken. Op de foto bovenaan dit artikel ziet u een tablet met een toetsenbordhoes.

Een los toetsenbord is, zoals de omschrijving doet vermoeden, los van de tablet. Dit toetsenbord kan dus op een afstandje van het apparaat liggen en toch werken. Doordat deze toetsenborden op bluetooth werken, hoeven ze niet via kabels te worden verbonden met de tablet. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan vaste toetsenborden en nemen minder ruimte in. Wel is het voor de sloddervossen onder ons iets makkelijker om een los toetsenbord kwijt te raken. Een los toetsenbord ziet er zo uit:

Zo ziet een los toetsenbord eruit

Draait de tablet op iOS (alleen iPads), Android of een heel ander systeem? Dat is belangrijk om te weten. Sommige toetsenborden kunnen namelijk alleen op een iPad worden aangesloten, terwijl andere juist alleen op een Samsung Galaxy Tab werken. Er zijn ook veel externe toetsenborden die voor allebei de systemen geschikt zijn. Houd hier dus rekening mee in de zoektocht. Lees meer over het type besturingssysteem op een tablet in het artikel 'Het systeem op uw tablet of smartphone'.

Controleer welk type tablet u hebt. Zeker als u een cover zoekt, die om een tablet heen gaat, is dit belangrijk. Is het bijvoorbeeld een iPad Pro of een iPad Air? Een Lenovo Tab P11 of een Lenovo Tab M10 Plus? Hoewel tablets op plaatjes op de websites allemaal op elkaar lijken, zitten er vaak verschillen in de grootte of dikte van het scherm. Controleer daarom of er een merknaam en type in de omschrijving van het toetsenbord staat.

In Nederland gebruiken we toetsenborden met een QWERTY-indeling. Kijk maar eens naar de eerste zes letters, van linksboven gezien, op het toetsenbord. Hier staat van links naar rechts de Q, W, E, R, T en Y. In sommige landen hebben ze de letters omgegooid. Hier begint het toetsenbord bijvoorbeeld met A, Z, E, R, T, Y. AZERTY dus. Als u QWERTY gewend bent, let er dan op dat het externe toetsenbord dit ook is. Dat typt wel zo prettig.

Er zijn heel wat aanbieders van externe tablettoetsenborden. Daarom verschillen de prijzen ook enorm. Er zijn toetsenborden van enkele tientallen euro’s, maar ook van meer dan honderd euro. In een winkel kunt u soms toetsenborden uitproberen om te ontdekken wat prettig typt. Koopt u het toetsenbord online, dan geldt dezelfde regel als bij alle online aankopen: zoek naar een betrouwbare verkoper. De fabrikant van de tablet (zoals Apple of Samsung) verkoopt vaak ook toetsenborden voor erbij. Die zijn wel wat duurder dan sommige exemplaren die bijvoorbeeld op Bol.com te vinden zijn.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.