Menu Zoek

Typen op Android-tablets

Hebt u een tablet met Android erop? Dan gebruikt u het toetsenbord vast regelmatig tijdens het internetten of mailen. Met onze tips wordt teksten typen op de tablet, een stuk makkelijker.

Veel mensen hebben een tablet met Android als besturingssysteem. Om te typen, zit er een schermtoetsenbord in het systeem. Daarmee voert u tekst in.

De fabrikant van uw tablet bepaalt welke versie van Android u hebt en wanneer het apparaat updates krijgt. Verschillende tablets kunnen daardoor verschillende versies van Android hebben. De tips in dit artikel zijn van toepassing op de meeste versies van Android. Tussen de verschillende versies zitten kleine verschillen in het schermtoetsenbord. De werking is echter soortgelijk. Als het bij u net anders gaat, is het een kwestie van experimenteren met de aanwezige knoppen en mogelijkheden.

Bekijk in deze video hoe u tekst typt en bewerkt op de Samsung Galaxy Tab 2 (Android 4.0). In de rest van het artikel staan de instructies waarmee u ook uw weg vindt op andere Android-tablets.

Vindt u het geluid van toetsaanslagen op uw tablet hinderlijk? In ons artikel 'Toetsgeluid uitzetten op Samsung Galaxy Tab' leest u hoe u deze functie uitschakelt. Algemene informatie over uw schermtoetsenbord en hoe u bijvoorbeeld hoofdletters maakt of speciale leestekens, leest u in het artikel 'Verder met de Samsung Galaxy Tab 3'.

Maakt uw tablet tijdens het typen de woorden voor u af? De functie die dat regelt heet 'Autocorrectie'. U kunt de functie naar wens uit- of aanzetten.

 • Tik op Apps.
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Taal en invoer (Tab 3) of op het tabblad Bediening > Taal en invoer (Tab 4: Android 5.0).
 • Tik rechts naast de optie 'Samsung-toetsenbord' op de schuifjes of het tandwiel (Tab 3). Op de Tab 4 tikt u op Samsung-toetsenbord.
 • Sleep het schuifje achter 'Automatische vervanging' of 'Automatisch vervangen' naar links. De balk kleurt niet meer groen en de optie is uitgeschakeld.

Wilt u de functie weer aanzetten? Volg dan de bovenstaande stappen en sleep het schuifje na 'Automatische vervanging' of 'Automatisch vervangen' naar rechts. De balk krijgt een groene kleur en de optie is ingeschakeld.

Als u Autocorrectie wel gebruikt, verschijnen er tijdens het typen suggesties voor de woorden die u mogelijk bedoelt. Typ een woord. Er verschijnen tijdens het typen al woordsuggesties. Ziet u al staan wat u hebben wilt, tik dan op dat woord. Het woord staat direct in uw tekst.

U hoeft echter niet per se op deze manier een woord over te nemen. U kunt het woord ook helemaal zelf typen. Negeer dan de woorden die de tablet er van maakt en typ gewoon door.

Tekst ergens tussenvoegen doet u door te tikken op de plek waar u de nieuwe tekst wilt neerzetten. Maar soms komt u dan niet precies uit waar u zijn wilt en verschijnt de cursor op de verkeerde plek. Hier gaan we een extra spatie invoegen in bestaande tekst:

 • Tik kort op het scherm, in de buurt van waar u moet zijn.
 • Er verschijnt een soort muisaanwijzer.
 • U kunt de aanwijzer met uw vinger naar de juiste plek slepen.
 • Door uw vinger te kantelen, kunt u heel precies de plek bepalen.
 • Laat het scherm los en met een tik op de spatiebalk staat er nu een spatie.

U kunt (delen van) tekst ook selecteren, kopiëren en elders plakken. Handig als u bijvoorbeeld een webadres aan iemand wilt mailen.

Wanneer u uw vinger iets langer op de tekst houdt, verschijnen er twee selectieblokjes om een woord. U kunt deze verschuiven om meer of minder tekst te selecteren. Daarbij staan op dat moment meerdere mogelijkheden. U kunt de tekst bijvoorbeeld knippen of kopiëren.

 • Tik bijvoorbeeld op Kopiëren.
 • Tik aan het einde van de tekst op het scherm.
 • De optie om de tekst te plakken komt in beeld. Tik daar op Plakken.

De tekst is geplakt.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.