U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Veilige online betaalmethodes

Artikel

Online betaalmogelijkheden voldoen aan strenge veiligheidseisen. Ze zijn net zo betrouwbaar als contant afrekenen in een fysieke winkel.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
3,8 / 5 (6 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 2 nov 2022

Beveiligingstechnieken

Fraude en oplichting zijn van alle tijden. Niet voor niets kennen we gezegdes als 'een kat in de zak kopen' of 'knollen voor citroenen verkopen'. Al eeuwenlang luidt de boodschap: let goed op wat je koopt Krijg je daadwerkelijk wat wordt beloofd? Daarin verschilt onze tijd niet van vroeger. Betalen met contant geld geeft geen garantie op een goed, deugdelijk product. De verschillende online betaalmethoden, zoals iDEAL, creditcard, PayPal en Tikkie zijn stuk voor stuk solide en veilig. Dat zegt echter niets over degene die deze betaalmethoden gebruikt. Dat kan zomaar een oplichter zijn. Let daarom goed op waar u koopt. De betaalmethode zelf is veilig, maar is winkel waar u iets bestelt betrouwbaar? 

iDEAL

Dankzij iDEAL reken je online aankopen veilig af. Dat gaat altijd via internetbankieren van uw eigen bank of de app van uw bank. Alle grote banken zijn aangesloten bij iDEAL. Dat is net zo veilig als internet- en mobiel bankieren. De betaling loopt altijd via de eigen bank.

Creditcard

Online betalen via een creditcard is heel veilig. Dubbele bevestiging is wettelijk verplicht sinds 1 januari 2021. Dat werkt zo. U rekent online af door de creditcardgegevens in te vullen. Dat zijn creditcardnummer, naam, vervaldatum van de kaart plus de CVC-code. Daarna moet u de aankoop bevestigen in de app van de creditcardmaatschappij. Óf door een code in te vullen die per sms is verstuurd.

PayPal

PayPal is een online betaaldienst. Gebruikers kunnen hun bankrekening en/of creditcard koppelen aan de dienst. Bij betaling via PayPal wordt het bedrag afgeschreven van bankrekening of creditcard. Er is nog een derde optie: geld storten op het PayPal-account en bij afrekenen dit potje gebruiken. Dan hoeft de gebruiker de betaalmogelijkheden niet te koppelen. PayPal is extra te beveiligen met tweestapsverificatie.

Tikkie

Met de app Tikkie kunnen mensen snel geld terugvragen aan anderen. Betalen loopt via iDEAL. Daarmee is Tikkie is net zo veilig als iDEAL. Fraude via Tikkie komt wel veel voor. Oplichters sturen een nepbetaalverzoek dat er overtuigend uitziet. Let er bij een Tikkie op dat de betaallink start met 'https://tikkie.me/pay/'. Dan is het een echt betaalverzoek.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven