Menu Zoek

Veilige online betaalmethodes

Veilige online betaalmethodes
Online betaalmogelijkheden voldoen aan strenge veiligheidseisen. Ze zijn net zo betrouwbaar als contant afrekenen in een fysieke winkel.

Fraude en oplichting zijn van alle tijden. Niet voor niets kennen we gezegdes als 'een kat in de zak kopen' of 'knollen voor citroenen verkopen'. Al eeuwenlang luidt de boodschap: let goed op wat je koopt Krijg je daadwerkelijk wat wordt beloofd? Daarin verschilt onze tijd niet van vroeger. Betalen met contant geld geeft geen garantie op een goed, deugdelijk product. De verschillende online betaalmethoden, zoals iDEAL, creditcard, PayPal en Tikkie zijn stuk voor stuk solide en veilig. Dat zegt echter niets over degene die deze betaalmethoden gebruikt. Dat kan zomaar een oplichter zijn. Let daarom goed op waar u koopt. De betaalmethode zelf is veilig, maar is winkel waar u iets bestelt betrouwbaar?

Dankzij iDEAL reken je online aankopen veilig af. Dat gaat altijd via internetbankieren van uw eigen bank of de app van uw bank. Alle grote banken zijn aangesloten bij iDEAL. Dat is net zo veilig als internet- en mobiel bankieren. De betaling loopt altijd via de eigen bank.

Online betalen via een creditcard is heel veilig. Dubbele bevestiging is wettelijk verplicht sinds 1 januari 2021. Dat werkt zo. U rekent online af door de creditcardgegevens in te vullen. Dat zijn creditcardnummer, naam, vervaldatum van de kaart plus de CVC-code. Daarna moet u de aankoop bevestigen in de app van de creditcardmaatschappij. Óf door een code in te vullen die per sms is verstuurd.

PayPal is een online betaaldienst. Gebruikers kunnen hun bankrekening en/of creditcard koppelen aan de dienst. Bij betaling via PayPal wordt het bedrag afgeschreven van bankrekening of creditcard. Er is nog een derde optie: geld storten op het PayPal-account en bij afrekenen dit potje gebruiken. Dan hoeft de gebruiker de betaalmogelijkheden niet te koppelen. PayPal is extra te beveiligen met tweestapsverificatie.

Met de app Tikkie kunnen mensen snel geld terugvragen aan anderen. Betalen loopt via iDEAL. Daarmee is Tikkie is net zo veilig als iDEAL. Fraude via Tikkie komt wel veel voor. Oplichters sturen een nepbetaalverzoek dat er overtuigend uitziet. Let er bij een Tikkie op dat de betaallink start met 'https://tikkie.me/pay/'. Dan is het een echt betaalverzoek.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.