Artikel

Verander de weergave van Word-documenten

Pagina controleren voor het afdrukken of beter concentreren op de tekst? Verander in Word de weergave van het document.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,8 / 5 (4 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 24 jan 2023

Leesstanden in Word

Rechtsonder het Word-document staan meerdere pictogrammen, of ook wel snelkoppelingen. Deze verwijzen naar verschillende weergavestanden van het document: 'Focus', 'Leesmodus', 'Afdrukweergave' en 'Webindeling'. De standen hebben allemaal een eigen functie. 

Afdrukweergave

Word opent documenten standaard in 'Afdrukweergave' Afdrukweergave in Word. Een document wordt dan weergegeven zoals het eruitziet wanneer het de printer uitrolt. Deze stand is vooral handig om teksten vlak voor het afdrukken nog even te controleren op fouten. Check bijvoorbeeld hoe woorden afgebroken worden aan het einde van een regel. Zijn de kop- en voettekst juist? Of bekijk in deze stand de plek van afbeeldingen en de paginamarges (de hoeveelheid witruimte rondom het getypte deel van de pagina). Pas zo schoonheidsfoutjes nog snel aan voor het printen. Dat scheelt uiteindelijk papier en inkt.

Leesmodus

Een document lezen? 'Leesmodus' maakt dit makkelijker. Klik hiervoor onderaan op het pictogram van een opengeslagen boek Leesmodus in Word. De werkbalk bovenin (het Lint) verdwijnt, het document neemt het hele venster in beslag en de tekst verschijnt in kolommen. Het aantal kolommen dat in beeld is, is onder andere afhankelijk van de grootte van uw beeldscherm. Bestaat een document uit meerdere pagina's? Links staat dan de tekst van de eerste pagina en rechts van de tweede pagina. Via de pijltjes aan de zijkant bladert u naar de volgende of vorige pagina. Vergelijkbaar met het omslaan van een bladzijde in een boek of tijdschrift. U kunt ook gebruikmaken van de schuifbalk onder het document om te bladeren.

'Leesmodus' is echt alleen bedoeld om makkelijk te kunnen lezen. Het is niet mogelijk om de teksten te wijzigen of te typen. U hoeft dus niet bang te zijn dat u per ongeluk stukken tekst verwijdert tijdens het lezen. 

In 'Leesmodus' is er een geminimaliseerd menu actief in plaats van het gebruikelijke Word-menu. U kunt kiezen uit: 'Bestand' (het standaard Bestand-menu), 'Hulpmiddelen' (zoek- en vertaalfuncties) en 'Beeld' (o.a. kolombreedte, indeling, paginakleur, navigatie, opmerkingen en voorlezen).

Webindeling

De modus 'Webindeling' toont hoe documenten eruitzien als u deze online publiceert. In deze stand ontbreken paginamarges en pagina-einden, waardoor er meer tekst in beeld past. In tegenstelling tot 'Leesmodus', kunt u tekst in deze stand gewoon bewerken. Proberen? Klik onderaan in Word op het pictogram van 'Webindeling' Webindeling in Word.

Focusmodus

In een Word-document focussen op de details, zoals schrijffouten, typfouten of andere tekstfouten? Een klik op Focus helpt om beter te concentreren op de tekst. Het Lint, andere werkbalken en de Taakbalk verdwijnen. Maar hoe het document er precies uitziet, hangt af van welke weergave al was ingesteld: 'Afdrukweergave', 'Leesmodus' of 'Webindeling'.

De achtergrond wordt zwart wanneer het document in 'Afdrukweergave' staat. U ziet dan dus alleen wit document, terwijl de rest van het scherm donker is. Het document valt daardoor erg op. De tekst staat in kolommen als 'Leesmodus' is geselecteerd. En de tekst bevat geen marges wanneer 'Webindeling' actief is. Maar in alle gevallen zijn werkbalken verborgen. Dat leidt minder af!

Klaar? Druk op de Escape-toets (ook wel 'Esc') op het toetsenbord om 'Focusmodus' te sluiten. Het document wordt dan weer weergegeven in de 'Afdrukweergave', 'Leesmodus' of 'Webindeling'.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven