Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Verder met Thunderbird

Verder met Thunderbird

Het mailprogramma Thunderbird is overzichtelijk en heeft veel mogelijkheden. Zo kunt u berichten archiveren en filteren in dit mailprogramma.

Thunderbird is gemaakt door de mensen achter internetprogramma Firefox. Het is een goed alternatief voor een programma als Windows Live Mail of Microsoft Outlook. Thunderbird is in het Nederlands te gebruiken. Het kan overweg met uiteenlopende type mailadressen, zoals van Microsoft en Gmail, maar ook van de provider. Nog geen ervaring met Thunderbird? Lees dan eerst in het artikel 'Thunderbird gebruiken' hoe u mailaccounts toevoegt aan Thunderbird en hoe mail versturen en ontvangen in zijn werk gaat.

Thunderbird maakt gebruik van tabbladen voor geopende mailtjes. Dat is bijzonder, want dat doen de meeste mailprogramma's niet. Door berichten op verschillende tabbladen te openen, kunt u snel wisselen tussen geopende mails. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als u informatie uit een bericht in een ander bericht nodig hebt.

Het openen van een bericht op een nieuw tabblad werkt zo:

  • Dubbelklik in Postvak IN op een bericht of selecteer een bericht en druk op de Enter-toets.
  • De mail opent op een nieuw tabblad. De tabbladen staan boven in beeld. Het actieve tabblad is lichtgrijs. Klik op een tabblad om het te openen en de mail te lezen.
  • Klik op het kruisje van het tabblad om het te sluiten.

Tip: sluit u Thunderbird af met tabbladen open? Het programma onthoudt welke tabbladen openstaan. De volgende keer kunt u dus weer verder waar u was gebleven.

Thunderbird blokkeert automatisch zogeheten 'externe inhoud' van berichten. Dat zijn plaatjes en dergelijke. U herkent dit aan een smalle gele balk boven in beeld met de tekst 'Om uw privacy te beschermen heeft Thunderbird de inhoud van dit bericht geblokkeerd'. Weet u zeker dat het bericht te vertrouwen is? Klik dan rechts in de gele balk op Opties en dan in het menu op Externe inhoud in dit bericht tonen. Alle afbeeldingen in de mail worden nu getoond.

Voorbeeld van melding over 'externe inhoud'

Mensen met wie u vaker e-mailt, kunt u opnemen in het adresboek van Thunderbird. Hun naam en e-mailadres worden dan opgeslagen. Wilt u ze een nieuw bericht sturen, typ dan enkele letters van hun naam. Het mailadres wordt automatisch ingevoegd.

Iemand opnemen in het adresboek werkt zo:

  • Dubbelklik op een bericht.
  • Het bericht opent op een nieuw tabblad, dat u meteen voor u ziet. Boven aan het bericht staat de afzender met het mailadres erachter. Klik op het sterretje rechts daarvan.

Het sterretje wordt ingekleurd en de persoon is toegevoegd aan het adresboek. Als u een nieuwe mail maakt, hoeft u alleen de eerste paar letters van de naam te typen in het vak achter 'Aan'. Het mailadres wordt dan automatisch ingevuld. Klik bij meerdere mensen met dezelfde beginletters, op de juiste persoon in het uitklapmenu.

U hebt een mailtje gekregen, maar u vindt het zo snel niet terug in de lijst met berichten. Gebruik dan de zoekfunctie:

  • Klik zo nodig links op Postvak IN.
  • In het middelste vak staan uw mailtjes. Klik boven in beeld in het vak 'Deze berichten filteren'.
  • Typ een zoekwoord en druk op de Enter-toets.
  • Alle berichten met het zoekwoord erin worden getoond. Klik een bericht aan om het te lezen.
  • Klik om de zoekfunctie af te sluiten op het kruisje in het zoekvak.

Het zoekwoord wordt verwijderd en de hele lijst met berichten staat er weer.

Thunderbird heeft een optie om berichten te archiveren. Oftewel: uit uw Postvak IN halen en elders bewaren. Handig voor berichten die u nu niet meer nodig hebt, maar in de toekomst misschien wel.

  • Dubbelklik op een mail.
  • Het bericht opent op een nieuw tabblad. Boven het bericht staan wat knoppen. Klik op Archiveren.

Het scherm met de knop 'Archiveren'

Het bericht verdwijnt uit Postvak IN. Het is verplaatst naar de map 'Archieven'. Die vindt u terug in de linkerbalk, in het rijtje onder Postvak IN.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.