Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Wanneer verschijnt Android 13 en wat is er nieuw?

Wanneer verschijnt Android 13?
Google vernieuwt jaarlijks het mobiele besturingssysteem Android. Versie 13 is uit en wordt in 2023 op geschikte toestellen aangeboden. Hoort uw toestel daarbij?

Google heeft Android 13 gelanceerd op 15 augustus 2022. Zoals gebruikelijk alleen voor de eigen Google Pixel-toestellen. Alle andere modellen volgen in de loop van 2023.

De nieuwste versie van Android is niet gelijk voor elke smartphone of tablet beschikbaar. Android staat op apparaten van verschillende fabrikanten. Zij hebben tijd nodig om het systeem geschikt te maken voor hun toestellen. Het duurt daardoor maanden, tot soms wel een jaar, voor een nieuwe versie ook daadwerkelijk beschikbaar is op een specifiek toestel.

Geschikte telefoons krijgen de upgrade gratis. Zodra die beschikbaar is, vraagt het toestel automatisch de gebruiker 'm te installeren.

Blijft uw toestel steken op Android 12 of een eerdere Android-versie, dan is er niet zoveel aan de hand. De vernieuwingen gaan aan uw neus voorbij, maar uw apparaat is nog steeds veilig te gebruiken. Maar let op: na verloop van tijd stoppen ook de veiligheidsupdates. Dan lopen deze apparaten risico op virussen of ander ongemak.

De meeste geschikte toestellen zullen in de loop van 2023 de update krijgen. Hieronder zijn per fabrikanten de toestellen genoemd die in elk geval Android 13 krijgen.

Samsung

De volgende Samsung Galaxy toestellen krijgen een update:

 • S22, S22 Plus, S22 Ultra, S21 FE, S21, S21 Plus, S21 Ultra, S20, S20 Plus, S20 Ultra, S20 FE, S10 Lite.
 • A72, A71, A53, A52, A52s, A51, A42.
 • Z Fold 4, Z Flip 4, Z Fold 3 , Z Flip 3 , Z Fold 2 , Z Flip.
 • Note 20 Ultra, Note 20, Note 10 Lite.

Op moment van schrijven is nog onzeker of de M32, M22, M31, M21 een update krijgen. Alle overige toestellen krijgen geen update en blijven steken op hun huidige Android-versie.

Nokia

 • XR20, X30 5G, X20, X10.
 • G60, G50, G21, G11, G20, G10.

Motorola

 • Edge 30 Pro, Edge 30, Edge 20 Pro, Edge 20, Edge 20 Lite.
 • Moto G200, Moto G100, Moto G82, Moto G71, Moto G62, Moto G60, Moto G60s, Moto G52, Moto G51, Moto G42, Moto G41, Moto G31, Moto G22.

Xiaomi

 • 12, 12 Pro, 12X.
 • 11T, 11T Pro, 11 Lite 5G NE, Mi 11, Mi 11 Ultra, Mi 11i, Mi 11 Lite.
 • Mi 10T Pro, Mi 10, Mi 10 Pro, Mi 10 Lite, Mi 10T Lite.
 • Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Note 11 Pro, Redmi Note 11 Pro Plus, Redmi Note 11, Redmi Note 11S.
 • Redmi Note 10 Pro, Redmi Note 10S, Redmi Note 10, Redmi 10 2022.

Oppo

 • Find X5 Pro, Find X5, Find X5 Lite.
 • Find X3 Pro, Find X3 Neo, Find X3 Lite.
 • Reno 8 Lite, Reno 6 Pro, Reno 6, Reno 7.
 • A96, A94 5G, A76, A74, A54s.

Sony

 • Xperia 1 IV, Xperia 5 IV, Xperia 1 III, Xperia 5 III, Xperia 10 IV, Xperia 10 III.

Zaklamp

Aan of uit, dat was tot nog toe alles wat je met de zaklamp-functie kon doen. In Android 13 is de helderheid van de zaklamp in te stellen.

QR-codescanner

QR-codes kunnen gescand worden direct vanaf het vergrendelscherm. Zo kunt u bijvoorbeeld een restaurantmenu scannen zonder de telefoon te hoeven ontgrendelen.

Gekopieerde tekst

Android 13 geeft een voorbeeld van gekopieerde tekst, bijvoorbeeld uit een appje. Dit voorbeeld kan bewerkt worden voordat de gekopieerde tekst wordt opgeslagen.

Vergrendelscherm

De klok op het vergrendelscherm kan kleiner worden gemaakt. Daardoor ontstaat meer ruimte voor meldingen.

Selectieve toegang

Gebruikers kunnen kiezen tot welke bestanden apps toegang krijgen. Apps krijgen dan niet meer toegang tot de hele fotobibliotheek, zoals in eerdere Android-versies het geval was.

Toestemming geven voor meldingen

Apps hebben uw toestemming nodig voordat ze meldingen mogen versturen.

Bluetooth

Android 13 gebruikt Bluetooth Low Energy (LE). Het resultaat is in het kort betere geluidskwaliteit en minder stroomverbruik.

Vernieuwing Play Store

De Play Store krijgt een ander uiterlijk en wordt overzichtelijker.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.