Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 15 maart 2024

Wanneer verschijnt Android 13 en wat is er nieuw?

Wanneer verschijnt Android 13?
Google vernieuwt jaarlijks het mobiele besturingssysteem Android. Versie 13 is uit. Wat is er nieuw?

Google heeft Android 13 gelanceerd op 15 augustus 2022. Zoals gebruikelijk alleen voor de eigen Google Pixel-toestellen. De nieuwste versie is niet gelijk voor elke smartphone of tablet beschikbaar. Het duurt vaak maanden, tot soms wel een jaar, voor een nieuwe versie ook echt beschikbaar is op een specifiek toestel.

Zaklamp

Aan of uit, dat was tot nog toe alles wat je met de zaklamp-functie kon doen. In Android 13 is de helderheid van de zaklamp in te stellen.

QR-codescanner

QR-codes kunnen gescand worden direct vanaf het vergrendelscherm. Zo kunt u bijvoorbeeld een restaurantmenu scannen zonder de telefoon te hoeven ontgrendelen.

Gekopieerde tekst

Android 13 geeft een voorbeeld van gekopieerde tekst, bijvoorbeeld uit een appje. Dit voorbeeld kan bewerkt worden voordat de gekopieerde tekst wordt opgeslagen.

Vergrendelscherm

De klok op het vergrendelscherm kan kleiner worden gemaakt. Daardoor ontstaat meer ruimte voor meldingen.

Selectieve toegang

Gebruikers kunnen kiezen tot welke bestanden apps toegang krijgen. Apps krijgen dan niet meer toegang tot de hele fotobibliotheek, zoals in eerdere Android-versies het geval was.

Toestemming geven voor meldingen

Apps hebben uw toestemming nodig voordat ze meldingen mogen versturen.

Bluetooth

Android 13 gebruikt Bluetooth Low Energy (LE). Het resultaat is in het kort betere geluidskwaliteit en minder stroomverbruik.

Vernieuwing Play Store

De Play Store krijgt een ander uiterlijk en wordt overzichtelijker.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.