U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Wat is AI?

Artikel

AI, artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) is dit jaar veel in het nieuws. Wat is het en wat kan het? 

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,3 / 5 (37 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 10 jul 2024

Wat betekent AI en wat is het?

AI is de afkorting van ‘artificial intelligence’ (kunstmatige intelligentie). Dat is een verzamelnaam voor systemen die computers laten doen wat mensen ook kunnen. Zoals dingen leren, onthouden, herkennen en maken én conclusies trekken. 

Generatieve AI

Kunstmatige intelligentie is er al heel lang. Iedereen maakt er dagelijks gebruik van. Het zit bijvoorbeeld in sociale media en de auto-navigatie. En er zijn zelfs systemen die een natuurramp of ziekte kunnen voorspellen. Nu is AI plots populair omdat generatieve AI voor iedereen beschikbaar is geworden. Generatieve AI betekent dat de kunstmatige intelligentie ‘zelf’ dingen kan maken. Zoals video's, muziek, afbeeldingen, teksten, en veel meer. 

Hoe werkt AI?

De meeste (nu) populaire AI-programma's zijn gebaseerd op een taalmodel, een zogenoemd Large Language Model. Het model herkent patronen in informatie, bijvoorbeeld dat 'zon’ vaak genoemd wordt samen met ‘weer’. En het model herkent bijvoorbeeld dat honden vaak met een stok op de foto staan. Als iemand een AI-programma vraagt om een plaatje van een hond, kan het zijn dat die een stok in zijn bek heeft.

Veel informatie

Om dit te kunnen doen wordt heel veel informatie in AI-programma's gestopt. Dat kan informatie zijn die op internet staat, maar ook informatie over hoe mensen zich online gedragen. Een AI-programma bedenkt dus niet écht zelf dingen. Het kopieert en plakt net zo lang van ontelbare bronnen totdat hij een soort gemiddelde heeft gemaakt. En een AI-programma kan ook niet zelf nadenken. Er is altijd iemand nodig die het programma vraagt om iets te maken.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven