Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Wat is Android One?

Android One

Android One is een basisversie van Android, zonder toeters en bellen. Google belooft toestellen met dit besturingssysteem regelmatig te updaten. Zo gaat een telefoon met Android One lang mee.

Android One is een soort basisversie van het besturingssysteem Android. Het is ontstaan uit een behoefte om smartphones langer mee te laten gaan.

Er zijn namelijk veel Android-telefoons waarbij de fabrikant van de telefoon (bijvoorbeeld Samsung of Huawei) kiest voor een eigen variant van het Android-besturingssysteem. Bijvoorbeeld door apps al te installeren op het toestel, of door een eigen vormgeving in de huiskleuren van de fabrikant te kiezen. De maker van de telefoon bepaalt dan zelf hoe vaak er verbeteringen en noodzakelijke aanpassingen aan de telefoonsoftware zijn. Dit update-beleid kan wel eens tegenvallen. Er zijn genoeg verhalen over telefoons die een jaar na de releasedatum al niet meer regelmatig werden geüpdatet.

Google, de maker van Android, heeft daarom gekozen voor een simpel besturingssysteem dat wél die beloofde updates krijgt. In 2014 werd Android One in het leven geroepen. De belofte is: gegarandeerd tot twee jaar na de release reguliere updates en tot drie jaar na release nog beveiligingsupdates.

Het grote voordeel van Android One is natuurlijk dat er reguliere updates zijn, voor een gegarandeerde periode. Maar daarnaast is het ook prettig dat:

  • Een Android One toestel minder voorgeïnstalleerde apps heeft.
  • De batterij daardoor minder snel leegloopt.
  • Er meer ruimte is om zelf apps te installeren.
  • De gebruiksvriendelijkheid hoog ligt door het simpele ontwerp.
  • Updates snel beschikbaar komen.

Een nadeel is dat Android One maar op bepaalde toestellen beschikbaar is. Uw telefoonkeuze is daardoor beperkter.

Zoals gezegd, maakt een select aantal telefoons gebruik van Android One. Onder andere op toestellen van Nokia, Motorola en Xiaomi is Android One te vinden. In het geval van Nokia geldt dat voor alle telefoons, van budgettoestel tot het duurdere segment. Bij Motorola en Xiaomi gaat het om enkele toestellen.

Als u een nieuwe telefoon gaat kopen, kunt u bij sommige webshops filteren op Android One. Bij Bol.com en Coolblue zijn pagina’s waarop alle Android One toestellen verzameld zijn. In een fysieke winkel kunt u natuurlijk navragen op welke telefoon Android One geïnstalleerd staat. De verkoper helpt u dan verder.

Bij het kopen van een nieuwe smartphone zijn meer factoren belangrijk. Lees daarover meer in Nieuwe smartphone kopen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.