Menu Zoek

Nieuwe smartphone kopen

Nieuwe smartphone kopenWaar moet u op letten als u een smartphone gaat kopen? Leer in dit artikel de aandachtspunten kennen die helpen bij het maken van een keuze.

Toe aan een nieuwe smartphone, maar weet u niet precies hoe u nu de juiste keuze maakt? Dat is niet gek. Het aanbod is groot en de prijzen liggen soms erg uit elkaar. Kijk daarom vooral goed naar wat u zelf belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een goede camera, veel ruimte voor video's of alleen bellen en wat internetten. Er zijn veel punten om op de letten. Wij zetten de belangrijkste afwegingen op een rij.

Een belangrijke keuze is die tussen de verschillende besturingssystemen. Zo'n systeem bepaalt hoe de telefoon werkt. In smartphone-land zijn er twee grote spelers:

 • Android. Dit besturingssysteem voor smartphones en tablets is van Google. Android is op telefoons van allerlei merken beschikbaar, zoals Samsung, Huawei, Nokia en vele anderen. Android is makkelijk in gebruik en gemakkelijk naar eigen smaak aan te passen.
 • iOS. Dit is het besturingssysteem van Apple. Wat telefoons betreft is het alleen te vinden op iPhones, de smartphones die Apple maakt. Veel mensen vinden het design van iOS mooi en vinden het makkelijk te gebruiken. Handig is ook dat telefoon en besturingssysteem door dezelfde partij worden gemaakt. Daardoor zijn ze goed geïntegreerd.

Wie kiest voor iOS komt dus automatisch uit op een iPhone (of andersom). Wie liever een toestel met Android wil, moet nog kijken naar het merk van de telefoon. Samsung is al jaren Android-marktleider en levert budget-smartphones, luxe telefoons, en alles daartussenin. Nokia staat bekend om degelijkheid. De laatste jaren zijn ook Chinese smartphones van de merken Huawei en Xiaomi populair. Zij leveren goede kwaliteit voor lagere prijzen. Wel zijn er zorgen over privacy.

Het zal bij het vergelijken van smartphones opvallen dat prijzen enorm uit elkaar liggen. Is een telefoon van 1000 euro nu zoveel beter dan een telefoon van 150 euro? En zo ja, waar komt dat dan door?

Vaak worden telefoons ingedeeld in deze categorieën:

 • Budget-telefoons. Telefoons tot 300 euro worden vaak budget-telefoons genoemd. Ze werken vaak helemaal prima, maar hebben bijvoorbeeld een minder goede camera of wat minder opslagvermogen. Wie vooral wil bellen, whatsappen, mailen en internetten kan hier goed mee uit de voeten.
 • Mid-range telefoons. Deze telefoons uit het middensegment kosten tussen de 300 en 500 euro. Het zijn krachtige telefoons waarmee u eigenlijk van alles kunt: mooie foto’s maken, spelletjes spelen, video’s streamen, navigeren, enzovoort.
 • High-end telefoons. Dit zijn de telefoons vanaf 500 euro. Het zijn de meest luxe telefoons. De hoge prijs kan bijvoorbeeld komen door een topcamera, een groot rekenvermogen (en dus veel snelheid), veel opslag of een bijzonder design.

Pakweg vijftien jaar geleden waren de schermpjes van smartphones nog erg klein en zaten de toetsen los van het scherm. Inmiddels lijken de aanraakschermen alsmaar groter te worden. Een gemiddelde smartphone heeft tegenwoordig een diagonaal van ongeveer 15 centimeter. Let daarnaast ook nog op de randen van de telefoon. Die tellen namelijk ook mee voor het totale formaat.

Klein, gemiddeld en groot hebben allen hun voordelen:

 • Een kleine telefoon ligt makkelijk in de hand, zeker bij mensen met kleine handen. Ook past de telefoon makkelijker in een broekzak of tasje. Dat is handig als u de telefoon mee wilt nemen buitenshuis.
 • Een gemiddeld grote telefoon is iets minder compact, maar heeft daardoor wel een prettig groot scherm. Het bekijken van video’s of spelen van spelletjes is daardoor comfortabeler.
 • Een grote telefoon heeft als voordeel dat er meer tekst op het scherm past, of dat de tekst groter wordt. Dat is fijn voor wie moeite heeft met de kleine letters. Ook is een grote telefoon handig bij het kijken van video’s. Een eventueel nadeel is dat de telefoon minder gemakkelijk te bedienen is voor mensen met kleine handen. En dat hij minder goed in een broekzak of tasje past.

De opslagcapaciteit van een smartphone ligt vaak tussen de 16 en 512GB (gigabyte). Het besturingssysteem en andere standaardapps nemen altijd al een deel van die opslag in. Hoeveel u nodig hebt, is afhankelijk van wat u met de telefoon wilt doen.

Wilt u vooral bellen, mailen en internetten, dan is een kleine opslag voldoende. Wilt u veel apps downloaden en maakt u graag foto’s en video’s? Dan is een opslag van 64 of 128 GB aan te raden. Wie echt veel foto’s, video’s, muziek en apps op de telefoon wil bewaren, is het beste uit met 256 of 512 GB.

Eventueel is het mogelijk om extra opslagcapaciteit toe te voegen aan de telefoon. Dat kan met een SD-kaartje. Daarvoor moet de telefoon wel een SD-kaartslot hebben.

Net als bij een computer zijn de processor en het werkgeheugen bepalend voor hoe snel de smartphone werkt en hoeveel taken tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden. Over het algemeen geldt: hoe hoger het werkgeheugen en hoe moderner de processor, hoe beter de telefoon zal presteren. Overigens moet u zich ook weer niet blindstaren op cijfers. Belangrijker is hoe de telefoon en de software samenwerken.

Bij een krachtige processor en een hoog werkgeheugen zal de smartphone over het algemeen beter in staat zijn zware programma’s te draaien. Bijvoorbeeld fotobewerking, spelletjes of video’s streamen.

Een lager werkgeheugen en een minder krachtige processor zullen hier dus meer moeite mee hebben. Voor dagelijks gebruik, zoals bellen, internetten en whatsappen, is dit geen probleem. Die programma’s vragen minder rekenkracht en zullen dus gewoon werken zoals ze moeten werken.

Het is fijn als een smartphone de hele dag meegaat, zonder dat hij aan de lader moet worden gehangen. Hoe lang een smartphone meegaat wordt deels bepaald door het vermogen van de batterij, maar ook door wat u ermee doet. Video's streamen kost bijvoorbeeld veel meer energie dan mailen of whatsappen.

Het vermogen van de batterij wordt uitgedrukt in mAh. Dat staat voor milliampère-uur. Hoe hoger het aantal mAh, hoe langer de telefoon mee zou moeten gaan. Zo’n 2000 mAh is vrij normaal voor een telefoon. Bij normaal gebruik kan een telefoon met 2000 mAh een hele dag mee, zonder zorgen dat de batterij leeg raakt. Bent u veel met de telefoon in de weer, bijvoorbeeld om video’s en muziek te streamen en uitgebreid op internet surfen, dan bent u beter uit met een krachtigere batterij. Telefoons met 3000 of 4000 mAh zijn dan een betere keuze.

Tegenwoordig kunt u met een smartphone ontzettend aardig fotograferen. Zelfs goedkopere telefoons zijn vaak uitgerust met prima camera’s om leuke kiekjes te maken voor familie en vrienden. Voor de fotografie-liefhebber is het wel aan te raden een wat duurdere telefoon te kopen. De camera’s in sommige duurdere modellen doen namelijk niet onder voor een digitale camera.

De meeste smartphones van nu zijn uitgerust met meerdere lenzen. Naast de standaard-lens op de achterkant van de telefoon, zit er ook op de voorkant vaak een ‘front-camera’. Die is handig om selfies te maken of om mee te videobellen. Op sommige telefoons zit zelfs een derde of vierde lens. Dat is dan vaak een groothoek- of telelens.

Hebt u de juiste telefoon gevonden? Koop er dan eventueel nog accessoires bij. Een accessoire dat in elk geval slim is om te kopen, is een hoesje. Daarmee is de telefoon beter beschermd tegen vallen en krassen.

Andere accessoires zijn:

 • Een schermbeschermer. Een doorzichtig laagje dat op het scherm van de telefoon gaat. Het beschermt het aanraakscherm tegen krasjes.
 • Een oplader. Standaard wordt een telefoon geleverd met een lader. Maar een extra oplader kan handig zijn, bijvoorbeeld een boven en een beneden. U kunt ook alleen een extra laadkabel kopen. Dat is bijvoorbeeld fijn als u graag een langere kabel wilt.
 • Een telefoonhouder. Handig als u de telefoon overeind wilt zetten, bijvoorbeeld als u een filmpje kijkt, of om een recept te volgen tijdens het koken.

Het mag duidelijk zijn dat er een hoop is om op te letten bij het kopen van een smartphone. Maar hoe komt u nou tot een daadwerkelijke keuze? Daar bestaan gelukkig handige sites voor waarmee u alle modellen kunt vergelijken. Telefoons vergelijken kan onder andere bij De Consumentenbond en Tweakers.

Voer daar (meestal links in beeld) een aantal eisen in om tot een selectie smartphones te komen. Begin bijvoorbeeld met een maximale prijs en de hoeveelheid gewenste opslagruimte. Hoe meer eisen u invult, hoe minder toestellen er over blijven. Zijn er geen resultaten? Dat zult u de eisen bij moeten stellen. Blijven er een aantal telefoons over die aan uw eisen voldoen, zoek dan naar de verschillen en bedenk aan welke eigenschappen u de meeste waarde hecht. De sites geven aan waar u vervolgens de smartphone van uw keuze kunt kopen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.