Wat is een gebruikersnaam?

Artikel

De term 'gebruikersnaam' kom je op internet veel tegen. Wat is het en hoe achterhaal je je eigen gebruikersnaam?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (33 stemmen)
Mijke Schomaker
Mijke Schomaker
Gewijzigd op 8 aug 2023

Gebruikersnaam

Een gebruikersnaam is een unieke naam die nodig is om in te loggen op afgeschermde diensten. Denk aan sociale media, internetbankieren, MijnOverheid en mail. Deze naam is bedacht door de dienst of door uzelf. Vaak is dit een mailadres, voor- en achternaam of een willekeurige letter- of cijfercombinatie. Samen met een bijbehorend wachtwoord. Zo hebt u toegang tot bijvoorbeeld bankafschriften, mails van de overheid en Facebook-berichten.

Gebruikersnaam kwijt

Misschien bent u een keer de gebruikersnaam voor een bepaald account kwijt. Maak dan niet gelijk een nieuw account aan. Probeer eerst te achterhalen wat de gebruikersnaam is:

  • Controleer of de gebruikersnaam in een mailtje staat. De dienst verstuurt meestal een e-mail ter bevestiging als u een account aanmaakt. Of een welkomstbericht. Hierin staat vaak met welke gebruikersnaam u kunt inloggen.
  • Probeer in te loggen met uw e-mailadres. Dit is vaak mogelijk als u dat hebt gebruikt bij het registreren van het account. 
  • Gebruik het mobiele telefoonnummer als dit gekoppeld is aan het account. Log dan in met het telefoonnummer en wachtwoord om het account te herstellen.
  • Vraag de gebruikersnaam op bij de dienst. Uw mailadres en/of telefoonnummer moet dan wel bekend zijn. Klik hiervoor op een link als ‘account vergeten’ of ‘gebruikersnaam vergeten' op de inlogpagina. Volg daarna de verdere instructies. Soms moet u geboortedatum en andere gegevens invullen. Waarschijnlijk komt er daarna een mail of sms met een link om weer in te loggen.
Inhoudsopgave
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven