Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 13 februari 2023

Wat is nieuw in Android 11?

Wat is er nieuw in Android 11?Jaarlijks vernieuwt Google zijn mobiele besturingssysteem. In september 2020 komt Android 11 uit. Welke vernieuwingen zitten daar in?

Sommige apps willen toegang tot bijvoorbeeld locatie, telefoon of camera. In Android 11 kunnen gebruikers die toegang eenmalig verlenen. Dat betekent dat elke keer dat een app daarom vraagt die toegang kan worden verleend. Op die manier houdt de gebruiker meer controle over alle toestemmingen.

Google staat niet langer toe dat apps die niet actief zijn, wel gegevens op kunnen vragen. Apps die in november 2020 nog onnodig op de achtergrond gegevens opvragen, worden verwijderd uit de Play Store.

Berichten-apps, zoals WhatsApp of Facebook Messenger, kunnen bubbels gebruiken. Dat zijn een soort van ballonnetjes die over alle schermen heen actief blijven. Een actief gesprek kan geminimaliseerd worden tot zo'n bubbel en daardoor heel snel weer geactiveerd worden. Zonder dat de desbetreffende app eerst moet worden gezocht en gestart. Gebruikers die deze bubbels irritant vinden kunnen de optie uitzetten.

Sommige apps gebruiken de camera-app. In Android 11 kan alleen de ingebouwde camera-app hiervoor worden gebruikt. Gebruikers kunnen wel een andere camera-app installeren via de Play Store, maar andere apps kunnen deze camera niet gebruiken. Apps als Instagram en Snapchat hebben zelf een camera in de app. Deze blijft wel gewoon werken.

Android 11 kent een aantal kleinere verbeteringen en vernieuwingen. Daaronder:

  • Het wordt duidelijker welke meldingen recent zijn binnengekomen.
  • De vliegtuigmodus schakelt bluetooth niet meer uit. Daardoor kun je bijvoorbeeld muziek blijven luisteren.
  • Het wordt mogelijk een digitale kopie van rijbewijs of paspoort te bewaren in beveiligde opslag.

Een precieze datum is nog niet bevestigd, maar de verwachting is dat Android 11 rond 8 september beschikbaar komt.

De nieuwste versie van Android is niet gelijk voor elke smartphone of tablet beschikbaar. Android staat op apparaten van verschillende fabrikanten. Deze hebben tijd nodig om het systeem geschikt te maken voor hun toestellen. Het kan daardoor soms wel enkele maanden duren voor een nieuwe versie ook daadwerkelijk beschikbaar is.

Fabrikanten bepalen welke toestellen de nieuwe versie krijgen. Een overzicht van deze apparaten, dat voortdurend wordt geactualiseerd, geeft de site van Android Planet: 'Deze toestellen krijgen (waarschijnlijk) de Android 11-update'.

Blijft uw toestel steken op Android 10 of een eerdere versie van Android dan is er niet zoveel aan de hand. De vernieuwingen gaan aan uw neus voorbij maar uw apparaat is nog steeds veilig te gebruiken. Alleen de oudere toestellen (ouder dan 5 jaar) krijgen geen veiligheidsupdates meer. Deze apparaten lopen risico op virussen of ander ongemak.

Geschikte telefoons krijgen de upgrade gratis aangeboden. Dit kan dus wel nog enkele weken of maanden duren. Zodra de upgrade naar Android 11 beschikbaar is, geeft het toestel automatisch het signaal tot bijwerken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.