U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Wat is het nieuwe iDEAL?

Artikel

Online betaalmethode iDEAL vernieuwt. Een nieuwe betaalpagina, persoonlijke profielen en 'snel bestellen'. Wat gaat u ervan merken?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,5 / 5 (45 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 29 mrt 2024

Een nieuwe lente, een nieuwe iDEAL

Deze lente brengt een vernieuwd iDEAL met zich mee. Uiterlijk 1 juli 2024 is de vernieuwing volledig doorgevoerd. De komende periode krijgt u er dus mee te maken. De eigen bank laat weten wanneer het nieuwe iDEAL voor u klaarstaat.

Wat is iDEAL ook alweer?

iDEAL is een betaalsysteem. Iedereen die internetbankieren gebruikt, kan ermee betalen. iDEAL leidt gebruikers naar de site of app van hun eigen bank. De betaling gaat direct van de bankrekening naar die van de webwinkel. Praktische alle Nederlandse webwinkels bieden een betaalmogelijkheid via iDEAL aan. Omdat betaling via de eigen bank loopt, is iDEAL een veilige betaalmethode. IDEAL bestaat inmiddels bijna 20 jaar.  

Same same, but different

'Same same, but different', zeggen ze in Thailand. Hetzelfde maar toch anders. Zo is het ook met de veranderingen bij iDEAL. Aan het idee erachter verandert niet veel: de klant rekent af via de eigen bank. Hoe je dat doet en hoe het eruit ziet wijzigen wel degelijk. De betaalpagina wordt anders en gebruikers kunnen een iDEAL-profiel aanmaken. Ook richt iDEAL zich meer op webwinkelen en betalen via de telefoon.

Nieuwe iDEAL-betaalpagina

Momenteel werkt het zo: je stopt in een webwinkel een product in het winkelmandje. Op de bestel/selectie-pagina van de webwinkel kies je een betaalmethode. Kies je voor iDEAL, dan selecteer je de eigen bank. Bij het afrekenen kom je in de eigen bankomgeving terecht waar je de betaling goedkeurt. Dat proces gaat veranderen. Er komt een nieuwe iDEAL-betaalpagina, die bij elke webwinkel hetzelfde is. Betaalt u online iets met iDEAL, dan ziet dat er overal hetzelfde uit.

iDEAL-profiel

Nieuw is het zogeheten iDEAL-profiel. Daarin bewaar je je voorkeursrekening en adresgegevens: nodig voor bezorging. Dit profiel vul je in bij de eigen bank, waar het ook wordt opgeslagen. Het is natuurlijk niet verplicht een profiel in te vullen. Maar de klant die zo'n profiel heeft, hoeft bij webwinkels geen adres meer in te vullen. Dat is handig en veilig: de winkel in kwestie slaat geen persoonsgegevens meer op. De winkel moet dan wel de optie 'snel bestellen' aanbieden.

Snel bestellen

Of je het iDEAL-profiel kunt gebruiken, hangt af van de webwinkel. Ziet u een knop 'Snel bestellen', dan is dat zo. Klik of tik erop en het iDEAL-profiel wordt opgehaald. Klik of tik op een knop 'Betaling voltooien'. Als laatste bevestig je de betaling en het bestellen is klaar.  

Snel bestellen iDEAL

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven