Menu Zoek

Contactloos betalen met pinpas of smartphone

Contactloos betalenContactloos betalen is een fluitje van een cent. Houd de kaart of de telefoon in de buurt van de betaalautomaat, en klaar! Contactloos betalen is trouwens net zo veilig als een normale pinbetaling.

Betalen zonder contact klinkt onpersoonlijk en anoniem. Maar het woord ‘contactloos’ houdt alleen in dat er geen aanraking hoeft plaats te vinden tijdens het betalen. De pinpas hoeft dus niet in de betaalautomaat gestoken te worden. Aan de zijkant of bovenkant van betaalautomaten zit namelijk een contactloze lezer. Houd de bankpas (of smartphone) met NFC-chip daar maximaal vijf centimeter vandaan, dan leest het apparaat de chip uit. De automaat weet van welke bankrekening het verschuldigde bedrag moet worden afgehaald.

Veel telefoons hebben een NFC-chip, vaak aan de achterzijde van het toestel. Daarom kun je ook contactloos betalen met de smartphone. Activeer het scherm en houd het toestel dicht bij de betaalautomaat (ongeveer 5 cm). Binnen enkele seconden is de betaling verwerkt. De betaling verloopt op Android-telefoons via Google Pay. Op iPhones reken je af via Apple Pay. Op alle smartphones moet je contactloos betalen wel eerst activeren.

Pinpassen en betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen, hebben een speciaal logo (zie hieronder). Op bankpassen waarmee contactloos kan worden betaald, staan alleen de vier boogjes van het plaatje.

Logo voor contactloos betalen

Contactloos betalen is heel veilig. Bedragen tot 50 euro kunnen worden afgerekend zonder dat er om een pincode wordt gevraagd. Maar bij grotere bedragen moet iemand altijd een pincode intoetsen. En ter beveiliging wordt na elke 100 euro (bij elkaar opgeteld) aan contactloze betalingen ook om code gevraagd. Raakt u de betaalpas kwijt of wordt deze gestolen, dan is het natuurlijk mogelijk dat anderen deze gebruiken voor kleine betalingen. In dat geval vergoedt de bank de schade en is er geen eigen risico. Verhalen over fraudeurs die via de contactloze betaalmogelijkheid geld afhandig maken zijn pure bangmakerij. In de praktijk komt dat niet voor.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.