U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Contactloos betalen met pinpas of smartphone

Artikel

Contactloos betalen is een fluitje van een cent. Houd de kaart of de telefoon in de buurt van de betaalautomaat, en klaar! Contactloos betalen is trouwens net zo veilig als een normale pinbetaling.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,3 / 5 (60 stemmen)
Dimitri Hakke
Dimitri Hakke
Gewijzigd op 24 mrt 2023

Contactloos betalen pinpas

Betalen zonder contact klinkt onpersoonlijk en anoniem. Maar het woord ‘contactloos’ houdt alleen in dat er geen aanraking hoeft plaats te vinden tijdens het betalen. De pinpas hoeft dus niet in de betaalautomaat gestoken te worden. Aan de zijkant of bovenkant van betaalautomaten zit namelijk een contactloze lezer. Houd de bankpas (of smartphone) met NFC-chip daar maximaal vijf centimeter vandaan, dan leest het apparaat de chip uit. De automaat weet van welke bankrekening het verschuldigde bedrag moet worden afgehaald.

Contactloos betalen met telefoon

Veel telefoons hebben een NFC-chip, vaak aan de achterzijde van het toestel. Daarom kun je ook contactloos betalen met de smartphone. Activeer het scherm en houd het toestel dicht bij de betaalautomaat (ongeveer 5 cm). Binnen enkele seconden is de betaling verwerkt. De betaling verloopt op Android-telefoons via Google Pay. Op iPhones reken je af via Apple Pay. Op alle smartphones moet je contactloos betalen wel eerst activeren.

Waar contactloos betalen?

Pinpassen en betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen, hebben een speciaal logo (zie hieronder). Op bankpassen waarmee contactloos kan worden betaald, staan alleen de vier boogjes van het plaatje.

Logo voor contactloos betalen

Veilig contactloos betalen

Contactloos betalen is heel veilig. Bedragen tot 50 euro kunnen worden afgerekend zonder dat er om een pincode wordt gevraagd. Maar bij grotere bedragen moet iemand altijd een pincode intoetsen. En ter beveiliging wordt na elke 100 euro (bij elkaar opgeteld) aan contactloze betalingen ook om code gevraagd. Raakt u de betaalpas kwijt of wordt deze gestolen, dan is het natuurlijk mogelijk dat anderen deze gebruiken voor kleine betalingen. In dat geval vergoedt de bank de schade en is er geen eigen risico. Verhalen over fraudeurs die via de contactloze betaalmogelijkheid geld afhandig maken zijn pure bangmakerij. In de praktijk komt dat niet voor. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven