Menu Zoek

Wat is het nieuwe iDEAL?

Nieuwe iDEALOnline betaalmethode iDEAL vernieuwt. Een nieuwe betaalpagina, persoonlijke profielen en 'snel bestellen'. Wat gaat u ervan merken?

Deze lente brengt een vernieuwd iDEAL met zich mee. Uiterlijk 1 juli 2024 is de vernieuwing volledig doorgevoerd. De komende periode krijgt u er dus mee te maken. De eigen bank laat weten wanneer het nieuwe iDEAL voor u klaarstaat.

iDEAL is een betaalsysteem. Iedereen die internetbankieren gebruikt, kan ermee betalen. iDEAL leidt gebruikers naar de site of app van hun eigen bank. De betaling gaat direct van de bankrekening naar die van de webwinkel. Praktische alle Nederlandse webwinkels bieden een betaalmogelijkheid via iDEAL aan. Omdat betaling via de eigen bank loopt, is iDEAL een veilige betaalmethode. IDEAL bestaat inmiddels bijna 20 jaar.

'Same same, but different', zeggen ze in Thailand. Hetzelfde maar toch anders. Zo is het ook met de veranderingen bij iDEAL. Aan het idee erachter verandert niet veel: de klant rekent af via de eigen bank. Hoe je dat doet en hoe het eruit ziet wijzigen wel degelijk. De betaalpagina wordt anders en gebruikers kunnen een iDEAL-profiel aanmaken. Ook richt iDEAL zich meer op webwinkelen en betalen via de telefoon.

Momenteel werkt het zo: je stopt in een webwinkel een product in het winkelmandje. Op de bestel/selectie-pagina van de webwinkel kies je een betaalmethode. Kies je voor iDEAL, dan selecteer je de eigen bank. Bij het afrekenen kom je in de eigen bankomgeving terecht waar je de betaling goedkeurt. Dat proces gaat veranderen. Er komt een nieuwe iDEAL-betaalpagina, die bij elke webwinkel hetzelfde is. Betaalt u online iets met iDEAL, dan ziet dat er overal hetzelfde uit.

Nieuw is het zogeheten iDEAL-profiel. Daarin bewaar je je voorkeursrekening en adresgegevens: nodig voor bezorging. Dit profiel vul je in bij de eigen bank, waar het ook wordt opgeslagen. Het is natuurlijk niet verplicht een profiel in te vullen. Maar de klant die zo'n profiel heeft, hoeft bij webwinkels geen adres meer in te vullen. Dat is handig en veilig: de winkel in kwestie slaat geen persoonsgegevens meer op. De winkel moet dan wel de optie 'snel bestellen' aanbieden.

Of je het iDEAL-profiel kunt gebruiken, hangt af van de webwinkel. Ziet u een knop 'Snel bestellen', dan is dat zo. Klik of tik erop en het iDEAL-profiel wordt opgehaald. Klik of tik op een knop 'Betaling voltooien'. Als laatste bevestig je de betaling en het bestellen is klaar.

Snel bestellen iDEAL

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.