Menu Zoek

Wat is identiteitsfraude?

Wat is identiteitsfraude?
Een nachtmerrie: iemand misbruikt je persoonlijke gegevens voor fraude. Hoe werkt identiteitsfraude en hoe voorkom je het?

Naam, adres, geboortedatum, burgerservicenummer (BSN) en het nummer van paspoort of identiteitskaart. Het zijn allemaal persoonsgegevens, ook wel identiteitsgegevens genoemd.

Oplichters stelen persoonsgegevens. Ze gebruiken die gegevens om een bankrekening te openen en daar geld op door te sluizen. Of om online te winkelen en u de rekening te laten betalen. Kortom, voor fraudeurs zijn andermans identiteitsgegevens lucratief.

De instrumenten van de oplichters zijn talloos. Ze gebruiken phishing, nepadvertenties, WhatsApp-berichtjes, sociale media of babbeltrucs aan de telefoon. Ook is er op internet een levendige handel in persoonsgegevens. Die zijn bijvoorbeeld buitgemaakt bij een datalek.

Gelukkig kunt u het nodige doen om diefstal van persoonsgegevens te voorkomen.

Doe altijd aangifte bij de politie. Maak via telefoonnummer 0900 88 44 een afspraak. Meld de identiteitsfraude ook bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI). Dat kan via duidelijke online meldingsformulieren:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.