Menu Zoek

Wat is nieuw in iOS 16?

Wat is in nieuw in iOS 16?Apple bracht begin september het nieuwe besturingssysteem voor iPhones uit. In iOS 16 zit onder andere een aanpasbaar Toegangsscherm en extra mogelijkheden van de app Mail.

Voor de iPhone verscheen maandag 12 september het nieuwe besturingssysteem iOS 16. In dit artikel bespreken we een aantal opvallende vernieuwingen. Bekijk een compleet overzicht van de veranderingen op de website van Apple. Wilt u voor het lezen weten of iOS 16 beschikbaar is voor uw iPhone? Bekijk dan de laatste twee alinea's van dit artikel.

De verandering die het eerste opvalt bij iOS 16 is het Toegangsscherm. Het scherm is te personaliseren met eigen afbeelding, lettertype en informatie uit apps. Dat laatste noemen we ook wel widgets. Daarbij kunt u kiezen uit informatie van apps zoals Agenda, Conditie, Klok en Weer.

De app Mail kreeg in iOS 16 nieuwe mogelijkheden. Een verzonden e-mail kan nog ingetrokken worden voordat deze is afgeleverd. Handig, voor als u tijdens het drukken op de verzendknop bedenkt dat u bijvoorbeeld nog iets vergeten bent in de mail. Daarnaast zijn mails in te plannen. Bepaal het moment waarop de mail verzonden wordt. Tot slot kunt u ook een herinnering instellen voor een mail. Deze verschijnt dan weer op het ingestelde moment.

Het is mogelijk om berichten in de app Berichten tot twee minuten na verzending nog in te trekken. Tot vijtien minuten na verzending zijn de berichten te bewerken. Daarnaast kunt u berichten markeren als ongelezen. Handig als u op een later moment op het bericht wilt terugkomen, maar het niet wilt vergeten.

De app Vertaal spreekt vanaf iOS 16 ook Nederlands. De app Woning heeft een volledig nieuw uiterlijk en extra functies gekregen. In de app Gezondheid is medicijngebruik bij te houden. Maak een overzicht van de gebruikte medicijnen of stel een herinnering in. En in de app Foto's ziet u voortaan makkelijk welke foto's dubbel in de app staan. Dat ruimt makkelijker op.

De volgende iPhone-modellen krijgen de update naar iOS 16:

 • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr
 • iPhone X
 • iPhone 8 en iPhone 8 Plus
 • iPhone SE (2e generatie of nieuwer)

Als de telefoon geschikt is voor iOS 16, kunt u zelf deze nieuwe versie van het besturingssysteem installeren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.