Menu Zoek

Wat is nieuw in iPadOS 16?

Wat is nieuw in iPadOS 16?Het nieuwe besturingssysteem voor iPad is sinds eind oktober te downloaden. Nieuw in iPadOS 16 zijn Stage Manager en extra opties voor Mail.

Voor de iPad verscheen maandag 24 oktober het nieuwe besturingssysteem iPadOS 16. Het heeft aantal opvallende vernieuwingen. Bekijk een compleet overzicht van de veranderingen op de website van Apple. Meteen weten of iPadOS 16 beschikbaar is voor uw iPad? Bekijk dan de laatste twee alinea's van dit artikel.

Nieuw in iPadOS 16 is Stage Manager. Deze functie maakt het makkelijker om meerdere dingen tegelijk te doen op de iPad. Verschillende vensters kunnen tegelijk in beeld staan. Deze vensters kunnen overlappen en u bepaalt zelf de grootte. Aan de zijkant staat een overzicht van alle geopende apps. Zo wisselt u makkelijk tussen de verschillende programma's. Helaas werkt Stage Manager niet op alle modellen. De mogelijkheid zit alleen op de iPad Air 2022 en iPad Pro 2018 en nieuwer.

De app Mail heeft in iPadOS 16 nieuwe mogelijkheden gekregen. Een verzonden e-mail kan nog ingetrokken worden voordat-ie is afgeleverd. Handig, als u tijdens het drukken op de verzendknop bedenkt dat u bijvoorbeeld nog iets vergeten bent. Daarnaast zijn mails in te plannen. Bepaal het moment waarop de mail verzonden wordt. Tot slot kunt u ook een herinnering instellen voor een mail. Deze verschijnt dan weer op het ingestelde moment boven in de inbox.

iPadOS 16 zorgt ook voor een nieuwe mogelijkheid om foto's te delen. In een aparte gedeelde iCloud-fotobibliotheek kunnen maximaal zes gebruikers foto's bekijken en toevoegen. Gezinsleden delen gemakkelijk foto's uit hun eigen bibliotheek in de gezamenlijke bibliotheek. Ze krijgen ook suggesties om foto's te delen waarop deelnemers aan de bibliotheek staan.

Apple wil met Passkeys wachtwoorden minder nodig maken. U logt in op bijvoorbeeld een website met de inlogtechniek van een Apple-apparaat. Bijvoorbeeld een Mac met Touch ID of een iPhone met Face ID. Wachtwoorden invullen is dan niet meer nodig. Daarvoor moeten diensten de functie natuurlijk wel gebruiken. Dat zijn er op dit moment nog niet veel. De kans is groot dat dit aantal snel groeit.

In iPadOS 16 zitten veel vernieuwingen die we ook zagen bij het nieuwe besturingssysteem van de iPhone. In iMessage kunnen berichten worden bewerkt, ook als ze net verstuurd zijn, of verwijderd worden. De app Weer (bekend van de iPhone) staat nu ook op de iPad. Daarnaast heeft Apple zaken verbeterd op het gebied van privacy en veiligheid.

De volgende iPad-modellen krijgen de update naar iPadOS 16:

  • iPad 2017 (5e generatie), 2018 (6e generatie), 2019 (7e generatie), 2020 (8e generatie) en 2021 (9e generatie)
  • iPad Air 2019 en 2022
  • iPad mini 2019 (5e generatie) en 2021 (6e generatie)
  • Alle iPad Pro-modellen

Als de tablet geschikt is voor iPadOS, kunt u zelf deze nieuwe versie van het besturingssysteem installeren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.