Wat is nieuw in iPadOS 16?

Artikel

Het nieuwe besturingssysteem voor iPad is sinds eind oktober te downloaden. Nieuw in iPadOS 16 zijn Stage Manager en extra opties voor Mail.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
5,0 / 5 (4 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 8 nov 2022

Nieuw besturingssysteem iPad

Voor de iPad verscheen maandag 24 oktober het nieuwe besturingssysteem iPadOS 16. Het heeft aantal opvallende vernieuwingen. Bekijk een compleet overzicht van de veranderingen op de website van Apple. Meteen weten of iPadOS 16 beschikbaar is voor uw iPad? Bekijk dan de laatste twee alinea's van dit artikel.

Stage Manager

Nieuw in iPadOS 16 is Stage Manager. Deze functie maakt het makkelijker om meerdere dingen tegelijk te doen op de iPad. Verschillende vensters kunnen tegelijk in beeld staan. Deze vensters kunnen overlappen en u bepaalt zelf de grootte. Aan de zijkant staat een overzicht van alle geopende apps. Zo wisselt u makkelijk tussen de verschillende programma's. Helaas werkt Stage Manager niet op alle modellen. De mogelijkheid zit alleen op de iPad Air 2022 en iPad Pro 2018 en nieuwer.

Nieuwe mogelijkheden Mail

De app Mail heeft in iPadOS 16 nieuwe mogelijkheden gekregen. Een verzonden e-mail kan nog ingetrokken worden voordat-ie is afgeleverd. Handig, als u tijdens het drukken op de verzendknop bedenkt dat u bijvoorbeeld nog iets vergeten bent. Daarnaast zijn mails in te plannen. Bepaal het moment waarop de mail verzonden wordt. Tot slot kunt u ook een herinnering instellen voor een mail. Deze verschijnt dan weer op het ingestelde moment boven in de inbox.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

iPadOS 16 zorgt ook voor een nieuwe mogelijkheid om foto's te delen. In een aparte gedeelde iCloud-fotobibliotheek kunnen maximaal zes gebruikers foto's bekijken en toevoegen. Gezinsleden delen gemakkelijk foto's uit hun eigen bibliotheek in de gezamenlijke bibliotheek. Ze krijgen ook suggesties om foto's te delen waarop deelnemers aan de bibliotheek staan.

Passkeys

Apple wil met Passkeys wachtwoorden minder nodig maken. U logt in op bijvoorbeeld een website met de inlogtechniek van een Apple-apparaat. Bijvoorbeeld een Mac met Touch ID of een iPhone met Face ID. Wachtwoorden invullen is dan niet meer nodig. Daarvoor moeten diensten de functie natuurlijk wel gebruiken. Dat zijn er op dit moment nog niet veel. De kans is groot dat dit aantal snel groeit.

Meer veranderingen

In iPadOS 16 zitten veel vernieuwingen die we ook zagen bij het nieuwe besturingssysteem van de iPhone. In iMessage kunnen berichten worden bewerkt, ook als ze net verstuurd zijn, of verwijderd worden. De app Weer (bekend van de iPhone) staat nu ook op de iPad. Daarnaast heeft Apple zaken verbeterd op het gebied van privacy en veiligheid.

Krijgt mijn iPad iPadOS 16?

De volgende iPad-modellen krijgen de update naar iPadOS 16:

  • iPad 2017 (5e generatie), 2018 (6e generatie), 2019 (7e generatie), 2020 (8e generatie) en 2021 (9e generatie)
  • iPad Air 2019 en 2022
  • iPad mini 2019 (5e generatie) en 2021 (6e generatie)
  • Alle iPad Pro-modellen

iPad updaten

Als de tablet geschikt is voor iPadOS, kunt u zelf deze nieuwe versie van het besturingssysteem installeren.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven