Menu Zoek

Wat is refurbished en is het wat voor mij?

Wat is refurbished?
Een refurbished telefoon is een opgeknapt tweedehandsje. Daardoor is een refurbished toestel goedkoper.

Bedrijven kopen gebruikte toestellen op, controleren ze en vervangen haperende onderdelen. Daarna bieden ze het toestel te koop aan met (beperkte) garantie. Niet elk tweedehands toestel is dus refurbished. Als het niet is opgeknapt, is het gewoon tweedehands.

Bijna alle refurbished toestellen hebben gebruikssporen. Maar de lagere prijs kan natuurlijk een belangrijke reden zijn om toch een refurbished apparaat te kopen. Wie op zoek gaat naar een refurbished toestel doet er goed aan op de volgende dingen te letten.

Refurbished heeft een beetje een slechte naam gekregen. Er zijn geen regels voor wat je 'refurbished' mag noemen. Het begrip wordt overal en nergens gebruikt. Daardoor verschilt de kwaliteit van refurbished apparaten erg. Om daar iets tegen te doen is er Keurmerk Refurbished. Bedrijven die zich aansluiten bij dit keurmerk beloven tweedehands apparaten van goede kwaliteit.

Zo worden belangrijke onderdelen als de accu en het scherm gecontroleerd en vernieuwd als dat nodig is. Ook kijken ze naar het besturingssysteem, de aanraakfuncties, de cameralens, de microfoon en veel meer. Klanten kunnen duidelijk lezen welke gebruikssporen het apparaat heeft. En de koper krijgt 24 maanden garantie op het toestel. Welke bedrijven het keurmerk hebben, staat op de website van Keurmerk Refurbished.

Iemand die online iets koopt, heeft altijd veertien dagen bedenktijd. Binnen die periode mag een artikel zonder reden worden teruggestuurd. Wie een refurbished toestel wil, kan daarom het beste online bestellen.

Wilt u toch graag een refurbished apparaat kopen bij een webshop zonder Keurmerk Refurbished? Let dan goed op waar u iets koopt. Kijk naar de (algemene) keurmerken Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. En lees ook de reviews over een webwinkel.

De webwinkel moet duidelijke informatie geven over de staat van het toestel. Meestal worden refurbished toestellen ingedeeld in verschillende categorieën. Zoals 'zo goed als nieuw', 'licht gebruikt' of 'zichtbaar gebruikt'. Omdat de toestellen niet nieuw zijn, hebben ze altijd wel wat gebruikssporen. Onder 'zichtbaar gebruikt' kan bijvoorbeeld ook een diepe kras op de achterkant van het toestel vallen. Dat zegt niets over het functioneren, maar sommige mensen vinden het minder mooi. En onthoud: bevalt het bestelde toestel niet, stuur het binnen veertien dagen retour.

Bij sommige toestellen is de batterij lastig te vervangen. Test daarom de accu: houdt die zich goed of loopt het toestel (te) snel leeg? Dat laatste is een aanwijzing dat de batterij niet meer super is. Dat wilt u niet. Stuur het toestel dan retour.

Is het refurbished toestel wel echt zo'n koopje? Veel verkopers vergelijken op hun site de verkoopprijs met de nieuwprijs van toen het toestel op de markt kwam. Maar die nieuwprijs kan in de tussentijd zijn gedaald. Controleer daarom hoeveel het toestel dat u op het oog hebt nú nieuw zou kosten.

Ga na of u een oplader en kabel bij het refurbished toestel krijgt. Is dat niet zo en hebt u ze zelf ook niet? Dan moet u die er ook nog bij kopen. En dat telt op bij de totaalprijs.

Een tweedehandsje blijft een risico. De winkels met het Keurmerk Refurbished geven daarom twee jaar garantie. Maar niet elke winkel is zo gul. Soms krijgt u slechts twee maanden garantie.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.