Menu Zoek

Wat is refurbished en is het wat voor mij?

Refurbished

Steeds vaker duikt de term 'refurbished' op. Zo is een refurbished iPhone beduidend goedkoper dan een fonkelnieuw toestel. Maar is goedkoop niet duurkoop? Tijd om de voor- en nadelen van refurbishen onder de loep te nemen.

Een refurbished telefoon is een tweedehands telefoon. Maar niet elk tweedehandse telefoon is een refurbished telefoon. Dat zit zo: iemand koopt een nieuwe telefoon en gebruikt hem een tijd. Hij zet het toestel daarna op Marktplaats. Dan is er duidelijk sprake van een tweedehandsje. Maar de eigenaar kan de telefoon ook verkopen aan refurbishers. Deze bedrijven kopen toestellen in en controleren ze. Haperende onderdelen vervangen ze. Daarna zet zo'n bedrijf de telefoon in de online etalage. Met garantie. Ook nu is het een tweedehandsje. Maar wel een opgelapt toestel.

In principe kan elk apparaat opgelapt worden en opnieuw verkocht. Telefoons, tablets, computers, maar ook wasmachines of televisies. Wij beperken de informatie tot telefoons, tablets en computers (zowel Mac als Windows).

Vrijwel alle refurbished toestellen hebben gebruikssporen. Maar de prijs kan natuurlijk een belangrijke motivatie zijn om toch een refurbished apparaat te kopen. Wie op zoek gaat naar een refurbished toestel doet er goed aan op onderstaande zaken te letten.

Onthoud: koopt u iets online dan hebt u altijd veertien dagen bedenktijd. Binnen die termijn hebt u het recht een artikel retour te zenden. Zonder dat het nodig is een reden op te geven. Wie op zoek gaat naar een refurbished toestel doet zichzelf daarom een groot plezier door het online te bestellen.

Voor iPhones, iPads en MacBooks bestaat het Keurmerk Refurbished. Aangesloten bedrijven onderwerpen de apparaten aan een uitgebreide inspectie van zowel hardware als software. Belangrijke onderdelen als de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en eventueel vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt de men onder meer naar het besturingssysteem, de aanraakfuncties, de cameralens en de microfoon. Ook geeft men 24 maanden garantie.

De volgende winkels dragen het keurmerk:

Voor Android-toestellen en Windows-computers is er geen keurmerk voor refurbished toestellen. Let daarom goed op waar u iets koopt. Dat geldt ook voor Apple-apparaten buiten de bovengenoemde winkels. Gelukkig zijn er wel andere keurmerken: de Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Webwinkels die hierbij zijn aangesloten zijn betrouwbaar. Lees er meer over in de tip 'Hoe controleer ik een webwinkelkeurmerk?'.

Controleer de staat van het toestel. De webshop moet hierover duidelijke informatie geven. Meestal worden refurbished toestellen ingedeeld in verschillende categorieën. Zoals 'zo goed als nieuw', 'licht gebruikt' of 'zichtbaar gebruikt'. Omdat de toestellen niet nieuw zijn, hebben ze altijd wel wat gebruikssporen. Maar onder 'zichtbaar gebruikt', kan ook een diepe kras op de achterkant van het toestel vallen. Dat zegt niets over het functioneren maar sommige mensen hebben liever niet zo'n toestel. En onthoud: bevalt het bestelde toestel niet, stuur het binnen veertien dagen retour.

Bij sommige toestellen is de batterij lastig te vervangen. Test bij ontvangst de accu: houdt deze zich goed of loopt het toestel (te) snel leeg? Dat laatste is een aanwijzing dat de batterij niet meer super is. Dat wilt u niet: stuur het toestel weer retour.

Is het refurbished toestel wel echt zo'n koopje? Veel verkopers vergelijken hun verkoopprijs met de nieuwprijs op het moment dat het toestel op de markt is gekomen. Maar die nieuwprijs kan ondertussen zijn gedaald. Controleer daarom de nieuwprijs van het toestel dat u op het oog hebt.

Een nieuwe telefoon of tablet wordt altijd verkocht met oplader en kabeltje. Is dit ook inbegrepen bij het refurbished toestel?

De winkels die het Keurmerk Refurbished hanteren geven twee jaar garantie. Maar niet elke winkel is zo gul. Soms krijgt u slechts twee maanden garantie. Let daar goed op. Een tweedehandsje blijft een risico dus een garantie van minimaal zes maanden is fijn.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.