U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel
Artikel

Wat is refurbished en is het wat voor mij?

Een refurbished telefoon is een opgeknapt tweedehandsje. Daardoor is een refurbished toestel goedkoper.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (69 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 7 mei 2024

Refurbished betekenis

Bedrijven kopen gebruikte toestellen op, controleren ze en vervangen haperende onderdelen. Daarna bieden ze het toestel te koop aan met (beperkte) garantie. Niet elk tweedehands toestel is dus refurbished. Als het niet is opgeknapt, is het gewoon tweedehands. 

Is refurbished betrouwbaar?

Bijna alle refurbished toestellen hebben gebruikssporen. Maar de lagere prijs kan natuurlijk een belangrijke reden zijn om toch een refurbished apparaat te kopen. Wie op zoek gaat naar een refurbished toestel doet er goed aan op de volgende dingen te letten.

Keurmerk Refurbished

Refurbished heeft een beetje een slechte naam gekregen. Er zijn geen regels voor wat je 'refurbished' mag noemen. Het begrip wordt overal en nergens gebruikt. Daardoor verschilt de kwaliteit van refurbished apparaten erg. Om daar iets tegen te doen is er Keurmerk Refurbished. Bedrijven die zich aansluiten bij dit keurmerk beloven tweedehands apparaten van goede kwaliteit. 

Zo worden belangrijke onderdelen als de accu en het scherm gecontroleerd en vernieuwd als dat nodig is. Ook kijken ze naar het besturingssysteem, de aanraakfuncties, de cameralens, de microfoon en veel meer. Klanten kunnen duidelijk lezen welke gebruikssporen het apparaat heeft. En de koper krijgt 24 maanden garantie op het toestel. Welke bedrijven het keurmerk hebben, staat op de website van Keurmerk Refurbished.

Recht van retour

Iemand die online iets koopt, heeft altijd veertien dagen bedenktijd. Binnen die periode mag een artikel zonder reden worden teruggestuurd. Wie een refurbished toestel wil, kan daarom het beste online bestellen.

Betrouwbaarheid webshop

Wilt u toch graag een refurbished apparaat kopen bij een webshop zonder Keurmerk Refurbished? Let dan goed op waar u iets koopt. Kijk naar de (algemene) keurmerken Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. En lees ook de reviews over een webwinkel.

Conditie toestel

De webwinkel moet duidelijke informatie geven over de staat van het toestel. Meestal worden refurbished toestellen ingedeeld in verschillende categorieën. Zoals 'zo goed als nieuw', 'licht gebruikt' of 'zichtbaar gebruikt'. Omdat de toestellen niet nieuw zijn, hebben ze altijd wel wat gebruikssporen. Onder 'zichtbaar gebruikt' kan bijvoorbeeld ook een diepe kras op de achterkant van het toestel vallen. Dat zegt niets over het functioneren, maar sommige mensen vinden het minder mooi. En onthoud: bevalt het bestelde toestel niet, stuur het binnen veertien dagen retour.

Conditie accu

Bij sommige toestellen is de batterij lastig te vervangen. Test daarom de accu: houdt die zich goed of loopt het toestel (te) snel leeg? Dat laatste is een aanwijzing dat de batterij niet meer super is. Dat wilt u niet. Stuur het toestel dan retour.

Prijs

Is het refurbished toestel wel echt zo'n koopje? Veel verkopers vergelijken op hun site de verkoopprijs met de nieuwprijs van toen het toestel op de markt kwam. Maar die nieuwprijs kan in de tussentijd zijn gedaald. Controleer daarom hoeveel het toestel dat u op het oog hebt nú nieuw zou kosten.

Accessoires

Ga na of u een oplader en kabel bij het refurbished toestel krijgt. Is dat niet zo en hebt u ze zelf ook niet? Dan moet u die er ook nog bij kopen. En dat telt op bij de totaalprijs.

Garantieperiode

Een tweedehandsje blijft een risico. De winkels met het Keurmerk Refurbished geven daarom twee jaar garantie. Maar niet elke winkel is zo gul. Soms krijgt u slechts twee maanden garantie.

Levensduur

 

Check bij aankoop van een refurbished telefoon de verwachte levensduur. Ondersteunt de fabrikant het apparaat nog een paar jaar? Of stopt die al snel met de (veiligheids)updates? In het laatste geval is het toestel geen goede keuze.

 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven