Menu Zoek

Wat is refurbished en is het wat voor mij?

Wat is refurbished?Steeds vaker duikt de term refurbished op. In advertenties is een refurbished iPhone bijvoorbeeld stuk goedkoper dan een toestel. Hoe kan dat?

Een refurbished telefoon is een opgelapt tweedehandsje. Bepaalde bedrijven kopen gebruikte toestellen op, controleren ze en vervangen haperende onderdelen. Daarna bieden ze het toestel te koop aan met (beperkte) garantie. Niet elk tweedehands toestel is dus refurbished.

In principe kan elk apparaat worden opgelapt en opnieuw verkocht. Telefoons, tablets, computers, maar ook wasmachines of televisies. Wij beperken de informatie tot telefoons, tablets en computers.

Vrijwel alle refurbished toestellen hebben gebruikssporen. Maar de lagere prijs kan natuurlijk een belangrijke reden zijn om toch een refurbished apparaat te kopen. Wie op zoek gaat naar een refurbished toestel doet er goed aan op onderstaande zaken te letten.

Iemand die online iets koopt, heeft altijd veertien dagen bedenktijd. Binnen die termijn mag een artikel zonder reden worden geretourneerd. Wie op zoek gaat naar een refurbished toestel doet zichzelf daarom een groot plezier door het online te bestellen.

Voor iPhones, iPads en MacBooks bestaat het Keurmerk Refurbished. Aangesloten bedrijven inspecteren de apparaten uitgebreid. Belangrijke onderdelen als de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en eventueel vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt men onder meer naar het besturingssysteem, de aanraakfuncties, de cameralens en de microfoon. Ook geeft de verkoper 24 maanden garantie.

De volgende winkels dragen het keurmerk:

Voor Android-toestellen en Windows-computers is er geen keurmerk voor refurbished toestellen. Let daarom goed op waar u iets koopt. Dat geldt ook voor Apple-apparaten die u ergens anders vindt dan bij de bovengenoemde winkels. Gelukkig zijn er wel andere keurmerken: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Webwinkels die hierbij zijn aangesloten, zijn betrouwbaar.

De webshop moet duidelijke informatie geven over de staat van het toestel. Meestal worden refurbished toestellen ingedeeld in verschillende categorieën. Zoals 'zo goed als nieuw', 'licht gebruikt' of 'zichtbaar gebruikt'. Omdat de toestellen niet nieuw zijn, hebben ze altijd wel wat gebruikssporen. Maar onder 'zichtbaar gebruikt', kan ook een diepe kras op de achterkant van het toestel vallen. Dat zegt niets over het functioneren, maar sommige mensen vinden het minder mooi. En onthoud: bevalt het bestelde toestel niet, stuur het binnen veertien dagen retour.

Bij sommige toestellen is de batterij lastig te vervangen. Test bij ontvangst daarom de accu: houdt deze zich goed of loopt het toestel (te) snel leeg? Dat laatste is een aanwijzing dat de batterij niet meer super is. Dat wilt u niet. Stuur het toestel dan retour.

Is het refurbished toestel wel echt zo'n koopje? Veel verkopers vergelijken op hun site de verkoopprijs met de nieuwprijs op het moment dat het toestel op de markt kwam. Maar die nieuwprijs kan ondertussen zijn gedaald. Controleer daarom de actuele nieuwprijs van het toestel dat u op het oog hebt.

Ga na of de oplader en kabel worden meegeleverd bij het refurbished toestel. Is dat niet zo en hebt u ze zelf niet in huis, dan moet u die ook nog aanschaffen. En dat telt op bij de totaalprijs.

Een tweedehandsje blijft een risico. De winkels die het Keurmerk Refurbished hanteren geven daarom twee jaar garantie. Maar niet elke winkel is zo gul. Soms krijgt u slechts twee maanden garantie.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.