Menu Zoek

Wat is VPN en wat kan ik ermee?

Een VPN maakt van elke bestaande internetverbinding een veilige, niet te onderscheppen, verbinding. Handig voor onderweg.

VPN is een afkorting en staat voor Virtual Private Network. In goed Nederlands betekent het Virtueel Particulier Netwerk. Maar wat is dat dan? Een VPN zorgt voor een beveiligde, versleutelde en anonieme verbinding tussen gebruiker en internet. De data die via deze verbinding lopen, kan niemand onderscheppen. Dus de gebruiker is veilig voor hackers en andere partijen die graag meekijken.

Er zijn verschillende redenen om te internetten via VPN. De belangrijkste zijn:

  • Wifi buitenshuis
    Een VPN-verbinding is versleuteld en beveiligd. Niemand kan het internetverkeer dat via een VPN-verbinding loopt, afluisteren of onderscheppen. Dus onderweg, in binnen- en buitenland, kunt u via VPN zonder kopzorgen openbare wifi-verbindingen gebruiken.
  • Anonimiteit
    Een VPN-verbinding zorgt voor anonimiteit. Dus wie niet graag gevolgd wordt kan internetten via VPN. Als u op een site inlogt, wordt u natuurlijk wel door die site herkend aan uw inloggegevens.
  • Geografische beperkingen
    Sommige diensten willen dat de gebruiker zich bevindt in het land waar het abonnement op de dienst is afgesloten. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk op vakantie in de VS te kijken naar Netflix of Ziggo GO. Een VPN-verbinding lost dit op. Daarmee kunt u namelijk een verbinding opzetten die uit Nederland lijkt te komen. De gebruiker kan zo in elk land genieten van zijn abonnement op online diensten.

Een VPN werkt altijd over een bestaand internet-netwerk. U hebt dus om te beginnen verbinding met internet nodig. Dat kan via wifi of via een mobiel netwerk van een provider (waarvoor een abonnement nodig is). VPN zelf levert geen internet. Het maakt gebruik van een bestaande internetverbinding om daarin een superbeveiligde verbinding te maken.

Over het algemeen heeft u een app nodig (op de tablet/smartphone) om een VPN-verbinding te kunnen maken. Of u moet een programma installeren (op de computer).

Er zijn verschillende aanbieders van VPN-abonnementen. Gratis VPN-diensten bestaan, maar zijn over het algemeen af te raden voor gebruikers zonder veel voorkennis. Dus wie VPN wil gebruiken, zult u akkoord moeten gaan met een betaald abonnement. Bij de Consumentenbond vindt u een overzicht van de betere VPN-aanbieders.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.