Menu Zoek

Wat is ZorgDomein?

Wat is ZorgDomeinPapieren verwijzingen van artsen worden steeds vaker vervangen door een digitale versie via ZorgDomein. Maar wat is ZorgDomein nu eigenlijk?

Het bedrijf ZorgDomein is een online platform voor digitaal contact tussen zorgverleners. Hierdoor werken zij makkelijker met elkaar samen. Bij ZorgDomein geven zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, complete en actuele informatie over hun zorgaanbod. Verwijzers, zoals huisartsen, vinden op hun beurt eenvoudig vervolgzorg. En ze overleggen via het ZorgDomein met andere zorgverleners over patiënten.

Bij het platform zijn de meeste huisartsen en ziekenhuizen in Nederland aangesloten. En ook veel andere zorgaanbieders gebruiken ZorgDomein. Denk aan gemeenten, jeugdhulpverlening, gehandicaptenzorg, GGZ en thuiszorgorganisaties. Het platform verwerkt jaarlijks veertien miljoen verwijzingen, diagnostiekaanvragen, teleconsulten en rapportages.

Een van de belangrijkste functies van het platform is verwijzingen doorsturen. Wanneer bijvoorbeeld een huisarts zijn patiënt verwijst naar een zorginstelling, voert hij de verwijsgegevens in ZorgDomein in en stuurt die naar de zorginstelling. Daar wordt de informatie opgevangen en verwerkt in het eigen systeem. De zorginstelling weet daardoor voor welke afspraak de patiënt komt en is al in het bezit van de doorverwijzing en de medische achtergrond van de patiënt. Zo is de arts beter voorbereid.

Het platform is niet alleen een onderonsje tussen zorgverleners. Bij een verwijzing krijgt de patiënt namelijk een e-mail waarmee hij kan inloggen op ZorgDomein. Daar vindt hij informatie over het bezoek aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld hoe hij een afspraak kan maken en wat voor voorbereiding handig is.

Verwijzing voor patiënten

ZorgDomein houdt geen medische dossiers van mensen bij. Via het platform wisselen zorgverleners alleen gegevens uit. Het is eigenlijk een soort doorgeefluik. Alleen gegevens die te maken hebben met de verwijzing, worden doorgegeven. Zodra de gegevens niet meer nodig zijn voor de verwijzing, worden ze verwijderd bij ZorgDomein. Tot die tijd zijn ze versleuteld opgeslagen in een beveiligde omgeving.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.