Menu Zoek

Wat is ZorgDomein?

Wat is ZorgDomeinPapieren verwijzingen van artsen worden steeds vaker vervangen door een digitale versie via ZorgDomein. Maar wat is ZorgDomein eigenlijk?

Een van de belangrijkste functies van ZorgDomein is het versturen van verwijzingen en aanvragen voor onderzoeken. Zo kan de huisarts u doorsturen naar een zorginstelling of andere zorgverlener. Die ontvangt via het platform de verwijzing en andere medische informatie. Patiënten vinden bij ZorgDomein alle informatie over de verwijzing. Bijvoorbeeld hoe ze een afspraak maken en hoe ze zich kunnen voorbereiden.

Maar ZorgDomein is vooral ook een platform voor digitaal contact tussen zorgverleners. De meeste huisartsen en ziekenhuizen in Nederland zijn erbij aangesloten. Maar bijvoorbeeld ook veel gemeenten en thuiszorgorganisaties. Zo werken ze allemaal makkelijker met elkaar samen. Zorgaanbieders (zoals ziekenhuizen) geven namelijk informatie over hun aanbod. Hierdoor kunnen verwijzers (zoals huisartsen) makkelijker informatie vinden. Ook helpt het platform bij het vinden van geschikte hulp.

ZorgDomein houdt geen medische dossiers van mensen bij. Zorgverleners wisselen via dit platform alleen gegevens uit die te maken hebben met de verwijzing. Dat is vaak de verwijzing zelf, uw naam en benodigde informatie uit uw medisch dossier. Het is eigenlijk een soort doorgeefluik. De zorgverlener bepaalt hoelang de gegevens bewaard worden. Dus zodra ze niet meer nodig zijn, worden ze verwijderd bij ZorgDomein. Na achttien maanden worden gegevens altijd automatisch verwijderd. Tot die tijd zijn ze versleuteld opgeslagen in een beveiligde omgeving.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.