Menu Zoek

Een webinar volgen

Deelnemen aan webinarSteeds meer bedrijven en instanties delen informatie via webinars. Wat is een webinar en hoe kunt u deelnemen?

Een webinar is een online presentatie. Dat blijkt ook uit de naam door de samenvoeging van de woorden ‘web’ en ‘seminar’. Zeker sinds de uitbraak van corona zijn er veel webinars. Deelnemers kunnen namelijk thuis vanachter hun (computer)scherm de presentatie volgen. De spreker is te horen en zien, maar kan ook beelden delen. Vaak is de presentatie live. Deelnemers kunnen dan reageren door bijvoorbeeld vragen te stellen. Maar een webinar op een later moment terugkijken kan vaak ook.

Webinars zijn er in alle soorten en maten. Ze verschillen per onderwerp, duur, interactiviteit en kosten. Bedenk een onderwerp en er is vast een webinar over te vinden. Van persoonlijke ontwikkeling tot technologie en van financiën tot gezondheid. Meestal duurt zo’n webinar tussen de dertig minuten en anderhalf uur. Veel webinars zijn gratis. Vaak in ruil voor uw e-mailadres of een korte reclame tijdens de webinar. Maar er zijn ook betaalde webinars. Die lijken meer op een online cursus.

Verschillende organisaties geven webinars. Meestal kondigen ze de webinars aan via hun website of sociale media. Deelnemers aan een webinar hebben een link nodig naar de plek waar de online bijeenkomst plaatsvindt. Die link delen ze meestal na aanmelding via de mail. De link kan je op het tijdstip van de webinar gebruiken. Klik een paar minuten voor de starttijd op de link. De vervolgstappen hangen af van het programma waarin de webinar wordt gegeven. Lees in de tips hieronder hoe het werkt in Teams en Zoom.

Een webinar kun je in verschillende programmma's geven en volgen. Denk aan Zoom en Microsoft Teams. Beide programma's kun je downloaden, maar kun je ook gebruiken via de browser. Zo hoef je geen software te installeren. Andere organisatoren kiezen voor bijvoorbeeld YouTube. Dat is een website voor filmpjes en kun je in de browser gebruiken. Verder zijn er programma's die zich echt richten op webinars zoals GoToWebinar en Cisco Webex.

Om alleen te luisteren naar een webinar hebt u niet veel nodig. Een computer, tablet of telefoon met internetverbinding en een toegestuurde link. Bij sommige webinars is er de mogelijkheid tot interactie door het stellen van vragen. Dan kan een webcam of microfoon handig zijn. Maar in de meeste gevallen is er een chatfunctie. Dan kunt u daarmee eventuele vragen of toelichting typen.

Een keer een webinar terugkijken? SeniorWeb organiseerde in maart een webinar over onderhoud voor de smartphone. De webinar kunt u terugkijken op ons YouTube-kanaal.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.