Menu Zoek

Welke afdrukcentrale?

De mooiste foto's wilt u natuurlijk in het zicht, aan de muur of in een fotolijstje. Lees waar u foto's het best afdrukt.

Foto's blijven een populair aandenken. Verjaardagsfeestjes, jubilea, vakanties, geboortes, dagtripjes, uitvoeringen, optredens: we willen foto's die ons blijvend eraan herinneren hoe bijzonder, fijn, mooi, gezellig of leuk we het hebben gehad. De mooiste momenten wilt u natuurlijk vereeuwigen in een album of aan de muur hangen.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen de voorkeur geven aan bestellen via internet boven bestellen via software die eerst gedownload moet worden. Dit wordt daarom ons eerste uitgangspunt. We willen foto's bestellen via internet, zonder eerst software te hoeven installeren.

Verder blijkt uit onderzoek dat HEMA en Kruidvat ongekend populair zijn. Elk goed voor ongeveer een kwart van alle bestellingen. Elke andere aanbieder komt niet boven de tien procent uit! HEMA en Kruidvat nemen we dus mee in onze vergelijking. Daaraan voegen we de derde op de ranglijst toe: Albert Heijn. En ten slotte testen we of er een groot verschil is met een meer professionele aanbieder: Profotonet. Deze aanbieder krijgt minder dan één procent van de aanvragen te verwerken, maar biedt een hogere kwaliteit afdrukken dan de gemiddelde aanbieder. We willen zien of dit kwaliteitsverschil zichtbaar is en wat de prijsverschillen zijn.

(Het genoemde onderzoek is uitgevoerd door Multiscope in opdracht van Tros Radar).

Het populairste afdrukformaat is 10x15 cm. Dat was al zo in de tijd van de fotorolletjes. Maar het digitale formaat heeft wel gezorgd voor afwijkingen. De oude filmrolletjes leverden namelijk foto's in de verhouding 2:3, wat zich laat vertalen naar een afdruk van 10x15. Maar sensoren van veel digitale camera's hebben een verhouding van 4:3 (vergelijkbaar met een standaard beeldscherm). Dit levert een afdruk op van bijvoorbeeld 10x13. Niet toevallig is dat het op een na populairste afdrukformaat.
We willen testen hoe de gekozen aanbieders omgaan met diverse fotoformaten. Daarom gebruiken we foto's met een klassieke 2:3-verhouding en foto's met een 4:3-verhouding. We gebruiken foto's gemaakt met een digitale camera en foto's gemaakt met een smartphone: de iPhone 3G en de iPhone 4S. Steeds meer mensen maken foto's met hun tablet of smartphone en we zijn benieuwd of er goede afdrukken van te maken zijn.
Winkelketens zoals Albert Heijn, Hema en Kruidvat geven u de keuze. U kunt de foto's per post laten bezorgen of ze ophalen in een filiaal bij u in de buurt. Het voordeel van laten bezorgen is dat u niet naar de winkel hoeft. Maar daar staan wel verzendkosten tegenover. In onze vergelijking kiezen we voor postbezorging.

Hoewel het niet gemakkelijk lijkt uit de vele aanbieders de juiste te kiezen, valt het in de praktijk reuze mee. Op de achtergrond zijn er namelijk maar een paar afdrukcentrales actief. Zo'n grote centrale is het Duitse CeWe. Zij drukken af voor onder meer Albert Heijn, Aldi, Bol.com, Boni supermarkt, C1000, COOP, Deka, Dirk van den Broek, Jumbo, Kruidvat, MCD supermarkten, MediaMarkt, Plus, Primera en Spar.

Al deze aanbieders gebruiken hetzelfde systeem, geleverd door CeWe. De aanbieders krijgen wel allemaal de gelegenheid de pagina's in hun eigen huisstijl op te maken. En, niet onbelangrijk om te weten voor u als consument, ze mogen zelf de prijs voor hun aanbod bepalen. Maar de afdrukken zijn exact hetzelfde.

De startpagina van de Fotoservice is overzichtelijk en duidelijk. We zien snel waar we zijn moeten: bij de afdeling Foto's. Doorklikken laadt een nieuwe pagina waarop wat basisinformatie staat. Prettig is dat er een indicatie wordt gegeven van wanneer de foto's binnen zijn. Er staat 'voor 23:00 besteld, vrijdag 10 mei in huis' (wij testten begin mei).

Duidelijk wordt aangegeven hoe het bestelproces te starten: door te klikken op de grote knop Nu bestellen. Daarna wordt een pagina geladen waarop de bestelling kan worden klaargezet. Te beginnen natuurlijk met het toevoegen van de foto's. Dat verloopt probleemloos. Kleine voorbeeldjes van de geselecteerde foto's worden getoond op de pagina. Onduidelijk is het volgende: er verschijnt een voortgangsbalk en we zien de foto's langzaam geladen worden. Moeten we wachten tot dit is voltooid of kunnen we verder met bestellen? Dit wordt nergens duidelijk gemaakt. We wachten dus maar tot de voortgangsbalk is verdwenen.

Bij elke foto zien we een plaatje van een lachend gezichtje: een smiley. Deze geeft aan of de foto voldoende kwaliteit heeft voor het gekozen afdrukformaat. Groen is oké, oranjegeel is voldoende en rood betekent slecht. Handig! Maar waar kunnen we aangeven welk afdrukformaat we willen? Na wat zoekwerk blijkt dat aan de rechterkant ingesteld kunnen worden. Daar staat ietwat cryptisch '11-serie'. Albert Heijn bedoelt daarmee dat de korte zijde van de foto 11 cm zal worden. De afmeting van de lange zijde hangt dan af van de verhouding van de foto. Het bevreemdt ons dat de Fotoservice deze '11-serie' als uitgangspunt neemt. U hebt immers zojuist kunnen lezen dat het formaat dat het vaakst wordt afgedrukt 10 cm meet aan de korte zijde. Gelukkig kunnen we dit wel snel omzetten: één klik op de blauwe balk 11-serie en we kunnen de '10-serie' selecteren.

Boven de knop '11-serie' zagen we nog een knop: 'Premium'. Ook standaard door Albert Heijn geselecteerd. Het blijkt hier te gaan om de papierkeuze. 'Premium' levert betere kwaliteit dan 'Standaard'. Het verschil is 2 cent per foto. We vinden het niet netjes van Albert Heijn om de klant standaard de duurdere papiersoort voor te schotelen.

Ten slotte ziet u op de pagina de kosten. Echter dit is niet het eindbedrag: er komen nog verzendkosten bij. We klikken op de knop Leg in winkelmandje. Nu verschijnt het totaalbedrag. Standaard staat 'winkelafhaal' aangevinkt. We veranderen dit in 'Thuisaflevering' en zien onze totale kosten. Overigens zou je verwachten dat er geen extra kosten zijn als u ervoor kiest de foto's zelf in een filiaal op te halen. Toch kost deze optie 1,25 euro.
De rest van de bestelling verloopt moeiteloos. Betalen kan met creditcard (Visa, MasterCard, American Express) of via iDeal.

Albert Heijn Fotoservice

De afdrukservice vinden via de site van de HEMA is een fluitje van een cent. U krijgt de optie om te kiezen voor de meerdagen service of de 2 uur snelservice. Wij kiezen voor de meerdagen service. De pagina's daarna ogen heel verzorgd en zijn erg duidelijk. Zo is niet alleen mogelijk om foto's van uw eigen pc te selecteren, maar ook foto's van uw Facebook-, Picasa-, of Instagram-account.

Foto's selecteren verloopt soepel. En HEMA selecteert wel standaard het populairste formaat 10x15. Onze smartphonefoto's (met de verhouding 4:3) krijgen de afmetingen 11,4x15.

Bij elke foto staat een gekleurd bolletje dat aangeeft of de foto van voldoende kwaliteit is voor het gekozen formaat. Groen betekent in orde, oranje wil zeggen matig en rood is niet oké. Als u het formaat wilt aanpassen, ziet u naast elk formaat dat u kunt kiezen zo'n bolletje. Handig, want u ziet direct tot welke grootte u uw foto kunt laten afdrukken. Verder staat er met een schaartje aangegeven bij welke formaten er wat van de foto's zal worden bijgesneden (het is bijvoorbeeld mogelijk onze smartphonefoto's af te laten drukken op 10x15, maar dan zal er dus een deel van de foto wegvallen.)

In het besteloverzicht aan de rechterkant ziet u de kosten. De verzendkosten worden hier niet vermeld. Als we op de knop Bestellen klikken, worden de foto's naar de centrale gestuurd. Dat duurt een tijdje: gedurende die tijd ziet u een voortgangsvenster wat u keurig op de hoogte houdt.

Bij HEMA kunt u kiezen voor betalen via iDeal of met Creditcard.

HEMA fotoservice

De startpagina van de Kruidvat Fotoservice vinden we snel via de Kruidvatsite. Klik op het tabblad Foto. Vervolgens kunt u kiezen voor verschillende opties, zoals Wenskaarten, Fotoboeken en Kalenders. Wij willen foto's afdrukken en klikken op Foto's afdrukken en vergrotingen afdrukken.

Doorklikken levert een pagina op met wat summiere uitleg. Zo kunnen we kiezen tussen 'Kruidvat foto's', 'Briljant foto's' en 'Briljant foto's met rand'. Wat het verschil tussen de opties is, wordt niet helemaal duidelijk. Op basis van de steekwoorden die gegeven worden nemen we aan dat 'Briljant foto's' een betere foto- en papierkwaliteit hebben dan 'Kruidvat foto's'. De optie 'Briljant foto's met een goede foto- en papierkwaliteit en met om de foto een gekleurde of witte rand. Wij willen foto's met de hoogste kwaliteit en kiezen voor 'Briljant foto's' door te klikken op Nu bestellen. Daarna wordt een pagina geladen waarop de bestelling kan worden klaargezet.

Verder kunnen we kort zijn over het bestelproces: het is namelijk een nagenoeg exacte kopie van Albert Heijn Fotoservice. Hetgeen niet verwondert want, zoals gezegd, de bestellingen worden door dezelfde centrale (CeWe) afgehandeld. Ook hier hebben de foto's standaard het formaat 11-serie. We passen dit aan naar '10-serie'. De verdere afhandeling van de bestelprocedure is identiek aan die bij Albert Heijn. Het enige verschil is dat u naast betalen met creditcard (Visa, MasterCard, American Express) of via iDeal ook kunt kiezen voor acceptgiro. U betaalt in dat geval achteraf via de meegezonden betaalkaart.

Kruidvat Fotoservice

Over Profotonet kunnen we kort zijn: je merkt aan alles dat dit een site is die is gespecialiseerd in foto's afdrukken. Overzichtelijk en prettig. Nadat we onze foto's hebben geselecteerd, zien we rechtsonder de bestelopties (papiersoort en afdrukformaat). Rechtsonder staan de totale kosten, dus inclusief start- en verzendkosten. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Bij Profotonet kunt u kiezen voor betalen via iDeal, of betalen achteraf door het bedrag over te maken.

Profotonet

Allereerst valt op de Albert Heijn, HEMA en Kruidvat stunten met de prijs. Op hun sites staat 'vanaf 0,08' (AH) of 'vanaf 0,09' (HEMA en Kruidvat). Informatie waar u niet veel aan hebt. Bij de HEMA bijvoorbeeld geldt die stuksprijs pas vanaf 500 foto's of meer!

Bij de door ons geselecteerde bestellingen kwamen we uit op de volgende prijzen per foto:

 • Albert Heijn: 22 cent.
 • HEMA: 23 cent.
 • Kruidvat: 20 cent.
 • Profotonet: 33 cent.

Bestelt u ongeveer 75 afdrukken, dan betaalt u per foto:

 • Albert Heijn: 19 cent.
 • HEMA: 20 cent.
 • Kruidvat: 20 cent.
 • Profotonet: 28 cent.

Bestelt u ongeveer 100 afdrukken, dan betaalt u per foto:

 • Albert Heijn: 19 cent.
 • HEMA: 20 cent.
 • Kruidvat: 18 cent.
 • Profotonet: 26 cent.

Deze prijzen zijn gebaseerd op de door ons gekozen opties. Bij deze prijzen moet u nog verzend- en opstartkosten optellen.

Over de resultaten kunnen we kort zijn: wilt u kwaliteit, kies dan voor Profotonet. U krijgt dan mooie verzorgde afdrukken die lang meegaan. De overige drie ontlopen elkaar niet veel als het gaat om de afdrukkwaliteit. Die is meer dan voldoende voor de meeste mensen. Dus blijft over het gebruiksgemak van de bestelwijze. Dan vinden we HEMA net wat beter en prettiger werken. Bovendien kregen we bij Albert Heijn en Kruidvat een enkele keer te maken met een Java-foutmelding. Deze deed zich niet altijd voor: het is ons zeker gelukt een bestelling te plaatsen zonder dat de foutmelding opdook, maar kennelijk is het bestelproces van centrale CeWe wel foutgevoelig.

Samenvattend kunnen we u dus de al populaire afdrukservice van de HEMA aanraden.

We hebben de beste aanbieder gevonden voor het afdrukken van foto's, maar een goede afdruk begint natuurlijk bij een goede kwaliteit foto. De resolutie speelt daarin een grote rol. Meer over de juiste resolutie leest u in het artikel 'De juiste resolutie voor uw foto's'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.