Menu Zoek

Werken met Calibre op Mac

Werken met Calibre op MacGebruik het programma Calibre om e-boeken te beheren op de Mac. Voeg vanuit de bibliotheek van Calibre gemakkelijk boeken toe aan een e-reader of tablet.

Het programma Calibre is een verzamelplaats voor e-boeken op de Mac. Het is een handig programma om de boeken mee te beheren en te ordenen. Het aanschaffen van e-boeken gaat niet via het programma, maar via een aanbieder van e-books. Importeer de gedownloade boeken in Calibre. Hier komen ze terecht in de zogeheten bibliotheek. Vanuit deze plek zet u de boeken over naar een e-reader of tablet.

Het voordeel van Calibre is dat het samenwerkt met bijna alle e-readers. Het maakt dus niet uit welk type e-reader u gebruikt. Voor tablets geldt dat helaas niet: Calibre kan niet overweg met de iPad. Maar wel met Android-tablets. Calibre is een vervanging voor het programma dat bij de e-reader of Android-tablet wordt geleverd. Reuze handig als u meerdere apparaten bezit en niet telkens een ander programma wilt gebruiken.

Helaas werkt Calibre niet met de iPad. Dat is een keuze van Apple. Hoe u e-boeken op de iPad plaatst leest u in het artikel 'E-books op de iPad zetten'.

Het programma Calibre is gratis te downloaden via het internet. Hebt u het programma nog niet? De stappen voor het downloaden en installeren staan beschreven in het artikel ‘Calibre (Mac)’. Als u nog geen e-boeken hebt, bekijk dan het artikel 'Hoe kom ik aan e-boeken?'.

Tijd om het programma te bekijken.

  • Open de Finder. Dat is het lachende gezichtje Finder onderaan in beeld.
  • Klik links op Apps of Programma's.
  • Dubbelklik op het programma Calibre.
  • Klik op Open, als er een melding is met de vraag of u het programma wilt openen.

Calibre opent met een overzichtsvenster van de bibliotheek. Bovenin het venster staat een rij met knoppen om acties uit te voeren in het programma. In het linkerdeelvenster staan categorieën waarop boeken in de bibliotheek zijn te sorteren. In het midden komen de geïmporteerde boeken te staan. Standaard staat er de 'Quick Start Guide', een soort handleiding. Die kunt u links laten liggen.

Voorbeeld Calibre op Mac

Om de bibliotheek te vullen gaan we een boek importeren. Hierbij gaan wij ervan uit dat u het boek al hebt aangeschaft via een e-boekaanbieder en het bestand op de Mac opsloeg.

  • Klik linksboven op de knop Boeken toevoegen.
  • Een Finder-venster opent. Navigeer naar de map waarin het boek staat opgeslagen.
  • Klik op het gewenste boek.
  • Klik op Open.

Het boek staat nu in de Calibre-bibliotheek.

Om de boeken uit de bibliotheek over te zetten naar een e-reader of tablet moet u het apparaat verbinden met de Mac. Gebruik daarvoor de bijgeleverde USB-kabel. Bij de meeste apparaten verschijnt een melding in beeld om de Mac toegang te geven tot het apparaat. Geef de Mac toegang door op een melding, zoals ‘Vertrouw’ of ‘Toestaan’ te tikken.

Als de e-reader of tablet goed is verbonden met de Mac, verschijnen er extra knoppen in de bovenste balk.

  • Klik op de titel van het boek dat u naar de e-reader of tablet wilt kopiëren.
  • Klik dan in de bovenste balk op de knop Naar apparaat sturen.

Zodra dat is voltooid, komt er een groen vinkje voor de boektitel te staan in de kolom 'Op apparaat'. Dat is handig, want zo weet u precies welk boek uit de Calibre-bibliotheek al op het apparaat staat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.