Menu Zoek

Werken met het toetsenbord van de laptop

Het toetsenbord van de laptop

Het toetsenbord van laptops werkt net wat anders dan een gewoon toetsenbord. Maak optimaal gebruik van alle mogelijkheden.

Wie op een laptop werkt, gebruikt het toetsenbord dat erin zit en een touchpad om de muisaanwijzer te besturen. Een los toetsenbord en losse muis koppelen kan natuurlijk ook. Er zijn veel verschillende laptops in omloop. Hoewel de toetsenborden er ook allemaal anders uitzien, hebben ze wel iets gemeenschappelijks. De toetsen zijn plat, zitten dicht op elkaar en sommige toetsen hebben meer functies. In dit artikel gaan we in op veelvoorkomende trucs om het toetsenbord van de laptop optimaal te gebruiken. Uw toetsenbord ziet er misschien net wat anders uit dan in de afbeeldingen bij dit artikel. Maar de tips zijn op de meeste laptoptoetsenborden goed uit te voeren.

Op een gemiddeld laptoptoetsenbord staan uiteraard de letters en de cijfers. Rechts ervan kunnen de numerieke toetsen staan (in het rood gemarkeerd op onze afbeelding). De bovenste rij toetsen bestaat meestal uit de functietoetsen F1 tot en met F12, systeemtoetsen en soms de aan-/uitknop.

Toetsenbord Acer

Op laptoptoetsenborden passen maar een beperkt aantal toetsen. Daarom hebben sommige toetsen meer functies. Boven de getallen staan onder meer de apenstaart en het procentteken, net als op een gewoon toetsenbord. Die gebruik je door de Shift-toets in te drukken en tegelijkertijd de cijfer-toets waar het teken op staat. Als u dit doet bij de 2, dan verschijnt de @.

Op laptoptoetsenborden staan ook bij de functietoetsen extra pictogrammen. Welke pictogrammen er staan, verschilt per toetsenbord. Vaak zijn er pictogrammen van luidsprekers te vinden. Hiermee zet je het geluid harder, zachter of uit. Ook staat er vaak het symbool van een helder en minder helder zonnetje. Hiermee kan je het beeldscherm lichter of donkerder maken.

Met de Fn-toets zet je de extra functies aan. De knop werkt net als de Shift-knop voor de apenstaart. Druk de Fn-toets in en dan tegelijk de functietoets. De Fn-toets werkt met alle toetsen waarbij extra opties onder of rechts van de normale toets-namen staan. Op het toetsenbord uit de afbeelding hierboven kan je het geluid harder en zachter te zetten met de [Fn]-toets en de pijltjestoetsen onder de rechter Shift-toets.

Laptops zijn prima geschikt om onderweg of buitenshuis te gebruiken. Het kan nodig zijn om de helderheid van het beeldscherm aan te passen. In een donkere omgeving kan het bijvoorbeeld handig zijn om het scherm lichter te maken. Pas de helderheid aan met de Fn-toets. Houd de Fn-toets ingedrukt en druk op het grootste zonnetje onder een van de functietoetsen of onder een van de overige toetsen. Met het kleinere zonnetje maakt u het scherm donkerder.

Alle laptops hebben een touchpad: een rechthoekig gedeelte waarmee je de muisaanwijzer gebruikt. Dat gaat door met de vingertop over het touchpad te vegen. Vaak zitten er twee knoppen onder het touchpad: de linkermuisknop en de rechtermuisknop. Soms zijn er geen aparte knoppen op de touchpad. Dan is de linkerhelft van de touchpad de linkermuisknop en de rechterhelft de rechtermuisknop. Een touchpad gebruiken is in het begin even wennen. Wie het onprettig vindt, sluit via een van de usb-ingangen een muis aan op de laptop.

Touchpad

Een veelvoorkomende probleem is dat het toetsenbord 'in de war' is. Tijdens het typen verschijnen dan ineens verkeerde leestekens. Ongemerkt hebt u de toetsenbordinstellingen gewijzigd. Los dit op door het tegelijkertijd indrukken van de Ctrl-toets de Shift-toets. De toetsenbordinstellingen staan hierna weer goed.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.