Menu Zoek

Werken met het toetsenbord van de laptop

Het toetsenbord van de laptop

Het toetsenbord van laptops werkt net wat anders dan een gewoon toetsenbord. Maak optimaal gebruik van alle mogelijkheden.

Wie op een laptop werkt, gebruikt doorgaans het toetsenbord dat erin zit en een touchpad om de muisaanwijzer te besturen. Een los toetsenbord en losse muis aankoppelen kan natuurlijk ook. Er zijn veel verschillende laptops in omloop. Hoewel de toetsenborden er ook allemaal anders uitzien, hebben ze wel iets gemeenschappelijks: de toetsen zijn plat, zitten dicht op elkaar en sommige toetsen hebben meerdere functies. In dit artikel gaan we in op veelvoorkomende trucs om het toetsenbord van de laptop optimaal te gebruiken. Uw toetsenbord ziet er waarschijnlijk net wat anders uit dan in de afbeeldingen bij dit artikel, maar de tips zijn op de meeste laptoptoetsenborden goed uit te voeren.

Op een gemiddeld laptoptoetsenbord staan uiteraard de letters en de cijfers. Rechts ervan kunnen de numerieke toetsen staan (in het rood gemarkeerd op onze afbeelding). De bovenste rij toetsen bestaat meestal uit de functietoetsen F1 tot en met F12, systeemtoetsen (rood gemarkeerd) en soms de aan-/uitknop.

Toetsenbord Acer

Op laptoptoetsenborden passen maar een beperkt aantal toetsen. Daarom hebben sommige toetsen meerdere functies. Boven de getallen staan onder meer de apenstaart en het procentteken, net als op een gewoon toetsenbord. Die activeert u door op de shift-toets te drukken en terwijl u die ingedrukt houdt, op het betreffende getal te drukken. Als u dit doet bij de 2, dan verschijnt de @.

Op laptoptoetsenborden staan ook bij de functietoetsen extra afbeeldingen. Ze staan niet boven maar onder de naam van de toets. Welke plaatjes er staan, verschilt per toetsenbord. Vaak is er het symbool van de wifi-verbinding te vinden. Hiermee schakelt u de wifi in of uit (zie verderop). Ook staat er vaak het symbool van twee schermen naast elkaar, een zwart scherm en een wit. Deze toetsen zijn bijvoorbeeld bedoeld of om het beeld van de laptop op de televisie te krijgen als u de laptop aansluit op de tv.

Met de toets [Fn] activeert u de extra functies. De knop werkt net als de Shift-knop voor de apenstaart. Druk [Fn] in en dan de betreffende functietoets. De toets [Fn] werkt met alle toetsen waarbij er extra opties onder of rechts van de normale aanduidingen staan. Op het toetsenbord uit de afbeelding hierboven is het geluid harder en zachter te zetten met de toets [Fn] en de pijltjestoetsen onder de rechter Shift-toets.

Laptops zijn prima geschikt om onderweg of buitenshuis te gebruiken. Het kan nodig zijn om de helderheid van het beeldscherm aan te passen. Het scherm moet doorgaans helder zijn in een donkere omgeving en in het volle licht werkt een lagere helderheid vaak beter. Pas de helderheid aan met de Fn-toets. Houd de Fn-toets ingedrukt en druk op het grootste zonnetje/sterretje onder een van de functietoetsen of onder een van de overige toetsen. Met het kleinere zonnetje/sterretje maakt u het scherm donkerder.

Bij laptops met een wifi-ontvanger, is de wifi aan en uit te zetten met toetsen op het toetsenbord. Onder een van de toetsen staat de afbeelding van een antenne of wifi-signaal. Door in combinatie met de [Fn]-toets op deze toets te drukken, schakelt u de draadloze netwerkkaart aan of uit. Schakel de wifi bijvoorbeeld uit om de accu van de laptop te besparen, als u internet gebruikt met een kabel of als u in een vliegtuig zit.

Let op: als u de wifi uitzet, valt uw draadloze internetverbinding uit. Als u wifi aanzet, betekent het niet automatisch dat u internet hebt: u moet verbinding maken met een netwerk. Bent u thuis, dan maakt de laptop doorgaans verbinding met uw thuisnetwerk. Zit u op een terras, dan moet u kijken of er een (gratis) wifi-verbinding beschikbaar is en daarmee verbinding maken. Wees overigens wel voorzichtig met wifi buiten de deur. Lees hier meer over in ons artikel 'Veilig internetten onderweg'.

Vrijwel alle laptops hebben een touchpad: een rechthoekig gedeelte waarmee u de muisaanwijzer bedient. Dat gaat door met de vingertop over het touchpad te vegen. Vaak zitten er twee knoppen onder het touchpad: de linkermuisknop en de rechtermuisknop. Maar soms fungeert het linkergedeelte van het touchpad gewoon als linkermuisknop en het rechtergedeelte als rechtermuisknop. Een touchpad gebruiken is in het begin even wennen. Wie het onprettig vindt, sluit via een van de usb-poorten (indien beschikbaar) een muis aan op de laptop.

Touchpad

Twee veelvoorkomende problemen met de computer lost u op met het toetsenbord. De eerste is als tijdens het typen ineens de verkeerde leestekens verschijnen. Ongemerkt hebt u de toetsenbordinstellingen gewijzigd. Los dit op door de toets Ctrl ingedrukt te houden en dan de Shift-toets in te drukken. De toetsenbordinstellingen worden weer goed gezet.

Het tweede probleem is als het beeld op het beeldscherm ineens ondersteboven staat. Druk de toetsen Ctrl en Alt in, houd ze allebei ingedrukt en druk op de toets met het pijltje omhoog, rechts op het toetsenbord. Het beeld draait terug naar de juiste weergave.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.