Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 april 2020

Windows 7: bestanden en mappen

Wilt u weten hoe de Verkenner werkt in Windows 7? In dit artikel bespreken we het gebruik van bestanden en mappen.
Windows 7 verschilt op een aantal punten van zijn voorganger Windows Vista. Maar aan het werken met de Windows Verkenner is niet zo veel veranderd. Voornamelijk de vormgeving is flink aangepast. Het principe ervan is gelijk gebleven: u gebruikt de Verkenner om mappen en bestanden op uw computer weer te geven. Ook kunt u bepaalde mappen en bestanden opzoeken. Wilt u meer over de Verkenner zelf lezen, lees dan het artikel 'De Verkenner (Windows 7)'. Nieuw zijn de zogeheten Bibliotheken. Hoe die werken, leest u in het artikel 'Windows 7: bibliotheken in de Verkenner'.

Een bestand is een object op uw computer. Dat kan van alles zijn: een muzieknummer (bijvoorbeeld mp3), een tekstbestand van Word, een tekening die u met Paint hebt gemaakt. Bestanden kunnen van alles bevatten, maar ze hebben twee zaken gemeen:

1. Alle bestanden hebben een unieke naam.
2. Alle bestanden staan opgeslagen in een map op uw computer.

Een map is niet meer dan een bewaarplaats waarin u bestanden kunt opslaan. In Windows XP werden persoonlijke bestanden bijvoorbeeld opgeslagen in de map Mijn Documenten, en muziek in de map Mijn Muziek. Die persoonlijke mappen kende Vista niet maar zijn in Windows 7 weer terug. Van de persoonlijke mappen zijn er vier:

 • Mijn Afbeeldingen. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van uw digitale afbeeldingen.
 • Mijn Documenten. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van uw tekstverwerkingsbestanden, werkbladen, presentaties en (meestal tekst-)bestanden.
 • Mijn Muziek. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van al uw digitale muziekbestanden.
 • Mijn Video's. U kunt deze map gebruiken voor het opslaan van video's, zoals video-opnamen die u met uw digitale camera of camcorder hebt gemaakt.
 • Daarnaast zijn er algemene mappen zoals Downloads, Favorieten en Koppelingen. U bent natuurlijk niet verplicht om die mappen te gebruiken om uw bestanden in op te slaan, maar het is wel praktisch.
U kunt veelgebruikte mappen openen via het Startmenu van Windows 7. Rechtsboven ziet u uw gebruikersnaam (in dit geval 'Saskia'), daaronder de koppelingen naar een aantal van de genoemde mappen. Sowieso kunt u ze ook openen via het Startmenu > Alle Programma’s > Bureau-accessoires > Windows Verkenner .

Om een map te openen, klikt u op de naam de desbetreffende map. De Verkenner opent nu de bijbehorende map. Dat ziet er globaal uit zoals op de afbeelding hiernaast. Dit venster ziet er in eerste instantie misschien wat overweldigend uit. Maar als u het nader bestudeert, ziet u dat het eigenlijk heel makkelijk is.

Bovenaan: Het kruimelpad
In Windows XP werkte de Verkenner aan de hand van ingewikkelde adresregels. U kent ze misschien nog wel, de C:\program files\microsoft… en dergelijke. Vista en nu 7 zijn overgestapt op het zogeheten kruimelpad. Bovenin de Verkenner staat een adresregel. Daarin staat van links naar rechts te lezen precies in welke mappen u bent geweest voor u op de huidige plek aankwam:

Rechts staat de map waar u nu in zit. Links daarvan de map waar die map in zit (hier: Documenten). Helemaal links staat Saskia, de hoofdmap. Bij u staat daar uw eigen computernaam.

win2-verkenner2

Het mooie aan het 'kruimelpad' is dat u alle onderdelen van deze adresregel kunt aanklikken. Stel dat u nu helemaal in de verkeerde map aan het zoeken bent, dan kunt u met een klik op Saskia weer terugspringen naar de hoofdmap. Of met een klik op Documenten naar die map. Het idee is dat u hiermee als een echt kruimelpad op uw schreden kunt terugkeren.

Tip: Soms is het toch handiger om de adresregel op de oude manier te zien. Dat kan. Klik met de rechtermuisknop op het kruimelpad en kies voor Adres bewerken. U ziet nu de adresregel weer in de bekende vorm.

De knoppen Vorige en Volgende
U gebruikt de knoppen Vorige en Volgende (pijl naar links en pijl naar rechts) om te navigeren naar andere mappen die u al eerder hebt geopend.

Het vak Zoeken
Rechtsboven in beeld vindt u het vak Zoeken. Typ een woord of zin in het vak Zoeken. Het zoeken wordt gestart, zodra u met typen begint. Als u bijvoorbeeld B typt, worden alle bestanden in de map die met de letter 'B' beginnen als eerste in de lijst met bestanden weergegeven.

Zoeken werkt het handigst door eerst uw hoofdmap te openen (dus uw eigen gebruikersnaam: in het voorbeeld is dat Saskia). Dit is de overkoepelende map, die uiteindelijk alle bestanden bevat die u in een van de onderliggende mappen hebt staan. Daarna typt u de eerste letter(s) van het gezochte bestand in. Windows zoekt nu in de mappen en presenteert u een lijst met resultaten.

De werkbalk
De werkbalk staat onder de adresbalk. Hij bestaat uit meerdere knoppen, bijvoorbeeld Organiseren, In Bibliotheek opnemen, Delen met en Branden. Welke knoppen hier staan, hangt af van welke map u geopend hebt. 7 past de knoppen namelijk aan het soort bestanden aan. Als u bijvoorbeeld op een afbeelding hebt geklikt, worden er op de werkbalk andere knoppen weergegeven dan wanneer u op een muziekbestand hebt geklikt.

Linksboven in de Verkenner vindt u de map Favorieten, waarin veelgebruikte bestanden of mappen kunnen terugkomen. U kunt zelf (veelgebruikte) mappen toevoegen aan de Favorieten. Daarvoor zoekt u in de Verkenner de gewenste map. U klikt deze aan en houdt de linkermuisknop ingedrukt. Dan versleept u de map naar het woord Favorieten linksboven. Als daar een blauwe rand om verschijnt, laat u de linkermuisknop los. De map is dan toegevoegd aan Favorieten. U kunt hem dan voortaan een stuk sneller openen.

win2-favorieten verkennergroot
U kunt elke keer zelf bepalen op welke manier u een bestand wilt tonen. Wilt een lijst met details van alle bestanden in een map, of wilt u liever de miniatuurweergaven van bijvoorbeeld alle foto's in een map? Klik rechtsboven op het knopje met de lijntjes en het zwarte driehoekje ernaast, om de weergave te veranderen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.