Menu Zoek

Windows 7: bibliotheken in de Verkenner

Windows 7 is een besturingssysteem voor computers. Een standaardonderdeel van Windows 7 is de Verkenner. In dit artikel bespreken we een onderdeel van de Verkenner: de bibliotheken.

Bibliotheken zijn een onderdeel van de Verkenner. Wilt u eerst meer te weten komen over de Verkenner, lees dan het artikel 'Windows 7: Bestanden en mappen'.

Het concept 'bibliotheek' kunt u misschien al uit het programma Picasa: dat zoekt alle foto's op uw computer en plaatst ze in overzichtelijke mapjes. U ziet de foto's alsof ze allemaal bij elkaar in een mapje staan, terwijl ze op allerlei plaatsen op de computer zijn opgeslagen. Dat doet Windows 7 dus ook. De Bibliotheken zijn te vinden in de Verkenner. Standaard zijn er vier Bibliotheken: Documenten, Video's, Afbeeldingen en Muziek. Dat zijn als het ware de 'rubrieken' waarin de bestanden op uw computer worden gegroepeerd.

bibliotheken1

Stel: u wilt een familiealbum maken met foto's die op een externe vaste schijf, de computer van uw partner en op de laptop van uw werk staan. Voorheen was het zoeken naar bepaalde foto's een hele klus. In Windows 7 maakt u heel eenvoudig een Bibliotheek met bijvoorbeeld de naam Familiefoto's en geeft u in Windows aan welke wijdverspreide mappen deze nieuwe Bibliotheek moet bevatten. Uw foto's staan nog steeds fysiek op drie verschillende locaties, maar worden nu in één venster weergegeven. Zo werkt een Bibliotheek.

Een Bibliotheek lijkt in een aantal opzichten op een normale map. Als u een Bibliotheek opent, ziet u bijvoorbeeld een of meer bestanden. Anders dan in een map worden in een Bibliotheek echter bestanden verzameld die op verschillende locaties zijn opgeslagen. Dat is een subtiel maar belangrijk verschil. In bibliotheken worden bestanden niet feitelijk opgeslagen. Bibliotheken worden gebruikt om de mappen met uw bestanden te volgen en bieden u toegang tot de bestanden. Als u bijvoorbeeld muziekbestanden hebt opgeslagen op de harde schijf en op een USB-stick, hebt u in één keer toegang tot alle muziekbestanden met de Bibliotheek Muziek.

Als u een Bibliotheek verwijdert, wordt alleen de Bibliotheek zelf naar de Prullenbak verplaatst, niet de inhoud die u via de Bibliotheek kon raadplegen. De bestanden en mappen die u via de Bibliotheek kon openen, worden niet verwijderd omdat ze op andere locaties zijn opgeslagen. Als u per ongeluk een van de vier standaardbibliotheken (Documenten, Muziek, Afbeeldingen en Video's) verwijdert, kunt u in die in de Verkenner herstellen: klik met de rechtermuisknop op Bibliotheken en klik vervolgens op Standaardbibliotheken herstellen.

20150823_bibliotheken_W7_weg is weg

Maar let goed op: als u bestanden of mappen verwijdert uit een Bibliotheek, worden de bestanden of mappen ook op de oorspronkelijke locaties verwijderd. Gooi dus niet zomaar iets weg!

U kunt items in een Bibliotheek op verschillende manieren ordenen met het menu Rangschikken op. Dit menu is opgenomen in het Bibliotheekvenster dat in open bibliotheken boven de bestandslijst wordt weergegeven. U kunt de Bibliotheek Muziek bijvoorbeeld op artiest ordenen als u snel een nummer van een bepaalde artiest wilt vinden.

20150823_bibliotheken_W7_sorteren

Elke standaardbibliotheek bevat enkele vooraf ingestelde locaties waar de Bibliotheek 'zoekt' naar nieuwe bestanden. Klik bijvoorbeeld eens op de Bibliotheek Afbeeldingen. Rechtsboven staat Bevat: 2 locaties . Dat betekent dat de Bibliotheek twee locaties kent om naar afbeeldingen te zoeken. Klik op die melding om een overzicht van de locaties te zien. Windows 7 bekijkt in dit geval uw map Mijn afbeeldingen en tevens een map Openbare afbeeldingen .

U kunt een eigen map toevoegen aan een bestaande Bibliotheek. Als u een map hebt waarin u bijvoorbeeld alle vakantiefoto's bewaart, dan kunt u die map toevoegen aan de Bibliotheek Afbeeldingen. Dat doet u als volgt:

 • Start de Verkenner en klik op de Bibliotheek > Afbeeldingen.
 • Klik op Bevat: 2 locaties (als er bij u een ander aantal staat geeft dat niets.)
 • Klik op de knop Toevoegen.

20150823_bibliotheken_W7_map toevoegen

 • Blader naar de gewenste map, selecteer de map en klik op Map opnemen. De map is toegevoegd aan de Bibliotheek.

De bestanden in de Bibliotheek worden gegroepeerd weergegeven op basis van de locatie. U ziet dat u bestanden uit meerdere mappen tegelijk kunt bekijken.

Windows 7 kent standaard bibliotheken voor Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video's. U kunt echter ook een Bibliotheek met een eigen naam maken. Dat doet u als volgt:

 • Klik met de rechtermuisknop op Bibliotheken.
 • Klik op Nieuw > Bibliotheek.

20150823_bibliotheken_W7_bibliotheek maken

 • Geef de Bibliotheek een naam. De nieuwe naam verschijnt in de lijst met Bibliotheken.
 • Klik op de nieuwe Bibliotheek.
 • Als een Bibliotheek nog leeg is verschijnt er een knop Een map opnemen. Gebruik deze knop om een eigen map toe te voegen. Het toevoegen van meer mappen gaat op de hierboven omschreven manier.

Het concept Bibliotheken kent nu weinig geheimen meer voor u. Daarom gaan we nu weer wat dieper in op het werken met mappen in de Verkenner. Open het Startmenu en klik rechtsboven op de computernaam. Uw persoonlijke verzamelmap zal verschijnen, met daarin de mapjes zoals Mijn Documenten. Als u net begint met computeren, zijn die mapjes nog leeg. Om structuur te bewaren, raden wij aan om submappen te maken voor de verschillende soorten documenten die u gaat maken. Gaat u veel tekstbestanden maken, zoals brieven aan familie of instructies voor de computerclub? Maak dan nieuwe mapjes aan om deze in op te slaan. Dat doet u als volgt:

 • Open de Verkenner en navigeer naar de map waarin u submappen wilt maken.
 • Klik boven in het menu op Nieuwe Map.

In het rechtervenster verschijnt nu een nieuwe, lege map. Het vakje voor de naam knippert, en u kunt daar een goede naam in typen, zoals Correspondentie. U kunt zoveel (sub)mappen aanmaken als u zelf denkt nodig te hebben. Deze submappen kunt u ook weer toevoegen aan de eerder genoemde Bibliotheken.

De Verkenner wordt veel gebruikt om bestanden te verplaatsen. Dat gaat via de functies Selecteren, Kopiëren/Knippen en Plakken. Kopiëren is precies wat het woord zegt: u selecteert een bepaald bestand, daarvan maakt u een kopie. Die kopie kunt u op een andere locatie opslaan. De functie Knippen is bedoeld voor het verplaatsen van een bestand van de ene naar de andere locatie.

Een voorbeeld: op onze computer hebben we een afbeelding per ongeluk in Mijn Documenten gezet. We willen deze graag verplaatsen naar de map Mijn Afbeeldingen. We gaan dan naar Starten > Mijn Documenten. We zien de afbeelding staan en selecteren die door het met de muis aan te wijzen en te klikken op de linkermuisknop. Dan gaan we naar het menu Organiseren en klikken we op Knippen. We gaan terug naar de Verkenner en bladeren naar de map Mijn Afbeeldingen. Dan gaan we naar het menu Organiseren en kiezen we voor Plakken. De door ons geselecteerde afbeelding verschijnt nu in deze map. Hij is nu verplaatst van de ene naar de andere map.

U kunt bestanden ook kopiëren in plaats van knippen. Dan maakt u een kopie van het bestand om het elders op te slaan. Dit raden wij af: u raakt al snel in de war doordat er meerdere versies van hetzelfde bestand op uw computer staan.

De gebruikelijkste manier om nieuwe bestanden te maken, is met een programma. U kunt bijvoorbeeld een tekstdocument maken in een tekstverwerkingsprogramma. Het opslaan van een bepaald bestand, doet u vanuit de bijbehorende toepassing. Stel dat u een brief typt in Word, dan gaat u in Word naar het menu Bestand > Opslaan als , of u gebruikt de Office-knop linksboven om uw bestand op te slaan. U kiest een map voor het bestand, en geeft het een naam. Dan klikt u met de muis op Opslaan . Het bestand staat nu veilig weggeborgen. U kunt het later weer openen in Word. U kunt ook de Verkenner gebruiken om het bestand te zoeken. Dubbelklik vervolgens op de bestandsnaam om het te openen. Het opent dan automatisch in het programma Word.
Als u een bestand niet meer nodig hebt, kunt u het via de Verkenner van de vaste schijf van uw computer verwijderen. Op deze wijze bespaart u ruimte en u voorkomt dat uw computer vol komt te staan met ongewenste bestanden. Als u een bestand wilt verwijderen, opent u in de Verkenner de map waarin het bestand is opgeslagen. Dan selecteert u het bestand. Druk op de toets Delete en klik in het nieuwe venster op Ja om het bestand te verwijderen. (Deze methode is niet bedoeld om programma's te verwijderen. Dat gaat heel anders, namelijk via het Configuratiescherm.)
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.