Menu Zoek

Basisinstellingen van een Mac

In deze cursus maken we een nieuwe Mac klaar voor gebruik en lopen we de basisinstellingen door. Denk daarbij onder meer aan verbinding maken met het internet, instellen van het e-mailaccount, aanpassen van de geluiden en weergave en privacy.

Inhoud

Deze cursus leert u de basisinstellingen van een Mac-computer. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Instellen van een eigen account.
  • Uitleg over de onderdelen van een Mac.
  • Instellen internet en e-mail.
  • Instellingen voor de weergave en geluiden.
  • Beveiliging en privacy.

Wilt u hierna verder aan de slag met de Mac? In de cursus ‘Werken met een Mac’ gaan wij in op het gebruik van apps, bestanden, mappen, e-mail en internet. Wilt u eerst meer weten over het bedienen van een Mac? Bekijk dan de cursus 'Mac bedienen'.

Benodigdheden
Voor deze cursus hebt u een Mac nodig met macOS 14 Sonoma (de laatste versie van het besturingssysteem).

Versie macOS
Deze cursus is bedoeld voor een Mac met het besturingssysteem macOS 14 Sonoma. Bekijk als volgt welk besturingssysteem er op de Mac staat:

  • Klik op het Apple-logo linksboven in beeld.
  • Klik vervolgens op Over deze Mac.
  • Ziet u hier ‘macOS Sonoma’, dan beschikt u over de juiste versie voor deze cursus.
  • Sluit dit venster via het bolletje met kruis linksboven. Het bolletje toont eerst geen kruis, maar toont deze zodra de muis er overheen gaat.

Zag u geen macOS Sonoma, maar macOS Ventura of Monterey? Wellicht kunt u upgraden naar het nieuwere besturingssysteem. Lees daarvoor het artikel 'Mac-computers: nieuwste versie macOS installeren'.

Vragen stellen
Komt u er tijdens het volgen van de cursus niet helemaal uit? Bij elk cursusonderdeel kunt u een vraag stellen aan een ondersteuner van SeniorWeb. Klik daarvoor op de link Stel een vraag. Deze staat boven en onder elk onderdeel.

Meer informatie op de website
Op de website van SeniorWeb staan veel artikelen en tips over de Mac. Klik in het menu boven elke pagina op Tips & Uitleg > Apple > macOS.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.