Menu Zoek

Digitaal Nalaten

Ons leven is de afgelopen twintig jaar steeds digitaler geworden. We zijn zelf op tal van vlakken online actief. Daarnaast regelen instanties en overheden hun zaken steeds vaker digitaal. Iedereen zorgt er natuurlijk voor dat al zijn of haar online gegevens goed zijn beveiligd. Met wachtwoorden die lastig zijn te raden of kraken en die niemand kent. Maar wat gebeurt er als iemand komt te overlijden? Die goed beveiligde accounts zijn dan voor niemand toegankelijk.   

Digitale nalatenschap

De dienst Digitaal Nalaten van SeniorWeb biedt informatie hoe om te gaan met de digitale nalatenschap en is gratis voor SeniorWeb-leden. Nog geen lid? Lees op deze pagina meer over de voordelen van het SeniorWeb-lidmaatschap.

De informatie is verdeeld over twee richtingen:  

 • Zelf regelen
  Onder deze knop vindt u informatie over die u helpt uw digitale nalatenschap goed over te dragen aan uw nabestaanden. Wat moet er gebeuren met de toegang tot uw pc, tablet of smartphone en wat met uw belangrijke accounts van bijvoorbeeld Microsoft of Google? Welke profielen hebt u op sociale media, en welke digitale abonnementen? Wat moet daarmee gebeuren na uw overlijden? Hoe regelt u dit vooraf. U leest het allemaal op deze plek.
 • Nabestaanden 
  Veel mensen bekommeren zich niet om hun digitale nalatenschap. Wat doe je als nabestaande met de apparaten, accounts, sociale mediaprofielen en abonnementen van de overledene wanneer deze niets heeft overgedragen? Wat is er mogelijk, wat niet en hoe regel je het allemaal?  

Stap voor stap

De dienst Digitaal Nalaten legt stap voor stap uit: 
 • hoe je een account verwijdert;
 • hoe je een Facebook-profiel omzet naar een herdenkingsaccount;
 • hoe je een abonnement van de internetprovider overzet of beëindigt;
 • welke gegevens nabestaanden nodig hebben om toegang tot een apparaat te krijgen;
 • wat de inactiviteitsvoorkeuren zijn bij een Google-account;
 • en natuurlijk nog veel meer.  

Checklist

De onderdelen 'zelf regelen' en 'nabestaanden', worden afgesloten met een checklist. Deze vat alle onderdelen beknopt samen en biedt een lijst die u af kunt vinken zodat u overzicht houdt op die onderdelen die u nog moet regelen. 

Log in om deze dienst te gebruiken

 • Geef a.u.b. uw inlognaam op.
 • Geef a.u.b. uw wachtwoord op.
Inloggen Het inloggen functioneert niet

Deze velden zijn verplicht.

Waarom inloggen?

Deze dienst is speciaal voor SeniorWeb-leden. Wilt u ook gebruikmaken van deze dienst? Bekijk alle voordelen van het SeniorWeb-lidmaatschap en meld u aan.

Meer over het lidmaatschap