Menu Zoek

Maar liefst 24 arrestaties voor WhatsApp-fraude

maandag 4 mei 2020

Arrestaties voor fraude met WhatsAppDe politie heeft 24 mensen opgepakt voor fraude via WhatsApp. De verdachten deden zich voor als een bekende van iemand en vroegen om geld. Maakte iemand te goeder trouw geld over, dan verdween dat in de zakken van de groep.

De fraude gaat volgens een vast patroon. Iemand krijgt een WhatsApp-bericht van een bekende die zegt dat hij of zij een nieuw nummer heeft. Er staat een profielfoto bij die inderdaad van die persoon is. Na een kort gesprekje stelt de bekende dat hij ergens dringend geld voor nodig heeft. Het slachtoffer wil helpen en maakt geld over. Daarna is het gesprek voorbij en is de ‘kennis’ onbereikbaar.

Foto van internet

Bendes komen aan namen en telefoonnummers via social media. De foto van de ‘bekende’ halen ze bijvoorbeeld van Facebook. Ook zoeken ze uit wat de relatie is tot het slachtoffer, bijvoorbeeld of het familie is of een vriend. Zo bepalen ze de toon van de gesprekken.

Begin dit jaar kreeg de politie in Deventer veel meldingen over deze misdaad. Na onderzoek kwamen de verdachten in beeld. Ze zijn tussen de 15 en 40 jaar. Een deel van hen stelde hun bankrekening beschikbaar voor de oplichterij. In totaal maakten ze zo’n 75.000 euro buit.

Advies

Krijgt u een sms of WhatsApp-bericht waarin iemand vraagt om geld en ineens een ander nummer heeft? Bel de persoon dan op via het bij u bekende nummer en vraag of het verhaal klopt.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.