Menu Zoek

5000 euro kwijt door nep-whatsappjes

donderdag 9 januari 2020

WhalingEen fraudeur geeft zich uit voor een familielid en troggelt een argeloos slachtoffer grote sommen geld af via WhatsApp. Zo meld het Dagblad van het Noorden.

De dochter van een Nederlandse vrouw appt dat ze een nieuw nummer heeft en dat haar toegang tot internetbankieren is geblokkeerd vanwege te veel foutieve inlogpogingen. Ze moet dringend een aantal rekeningen betalen. Of moederlief het kan voorschieten. Het klinkt allemaal zo geloofwaardig, dat mevrouw Scheeringa geen seconde aarzelt. En nu is ze 5000 euro armer. Want helaas voor het slachtoffer zijn de appjes nep. Ze is slachtoffer geworden van whaling. Een vorm van oplichting die steeds populairder wordt onder fraudeurs.

Trap er niet in

Krijgt u verzoeken die op het eerste gezicht betrouwbaar ogen? Vertrouwen is goed, controle is beter. Zoek contact met de persoon die u appt. Ga na of het verhaal klopt. Lukt dat niet, dan hebt u zeer waarschijnlijk te maken met een oplichter.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.