Menu Zoek

7 miljoen mailadressen in handen van fraudeurs

donderdag 28 maart 2024

Lijst 7 miljoen mailadressenCriminelen verhandelen lijsten met 7 miljoen e-mailadressen, meldt de politie. De adressen worden gebruikt voor phishing en spam. Loopt u risico?

De politie hield eind januari zes verdachten aan voor bankhelpdeskfraude. Bij verder onderzoek vond de politie lijsten met daarop 7,3 miljoen unieke mailadressen. Daaronder 5 miljoen Nederlandse e-mailadressen. Criminelen verhandelen de lijsten en gebruiken de adressen voor phishing en spam.

Staat mijn adres op de lijst?

Via de politie kunnen mensen controleren of hun mailadres op de lijst staat: politie.nl/checkjehack Staat het adres op de lijst, dan volgt binnen vijf minuten een e-mail van de politie. Dus wie geen bericht krijgt, staat niet op de lijst.

Wat moet je doen als je op de lijst staat?

De lijsten bevatten alleen e-mailadressen. Geen wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens. U hoeft daarom niet uw wachtwoorden te veranderen of uit te loggen bij allerlei diensten. Let wel op verdachte mails. Adressen die op de lijst voorkomen krijgen ongetwijfeld spam- en phishing-berichten.

Extra beveiliging

Niemand kan voorkomen dat diens e-mailadres op criminele lijsten terechtkomt. Maar je kunt je account wel goed beveiligen. Gebruik unieke en sterke wachtwoorden. Maak gebruik van tweestapsverificatie.

Fraude herkennen en voorkomen

Afgelopen oktober stond het bij SeniorWeb in het teken van online fraude. Bekijk hieronder de presentatie die SeniorWeb hield in samenwerking met de politie. Meer over het onderwerp is gebundeld op een speciale pagina: Fraude herkennen en voorkomen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.