Menu Zoek

82-jarige verzint app om te laten weten dat het goed gaat

dinsdag 21 januari 2020

AreYouOkayTodayHan van Doorn (82 jaar) en zijn zoon Thijs bedachten de app Are you okay today. Hiermee kunnen ouders op leeftijd hun kinderen of mantelzorgers laten weten dat alles goed met ze gaat.

De aanleiding was dat Thijs zijn vader Han geregeld opbelde om te vragen hoe het ging. Han vond dat vervelend, maar hij begreep de bezorgdheid van zijn zoon wel. Han vertelt: 'Ik vroeg mij af hoelang het duurt tot iemand me vindt als ik van de trap val. Ik heb dat gezien bij mijn schoonzusje, ze nam de telefoon niet op en toen ik erheen ging lagen er van drie dagen kranten op de mat. Mijn zoon belt me ook vaak op met een smoesje. Hij wil graag weten hoe het met zijn oude vader is. Toen zijn we samen om de tafel gaan zitten.'

Verkeerslicht op rood, oranje of groen

Hij gaat verder: ‘Thijs wilde een oogje in het zeil houden via een app, met een verkeerslicht. Als dat groen is, geeft het aan dat alles oké is. Ik wilde niks, geen knopjes, geen sensors. We hebben een systeem bedacht en dat drie maanden lang uitgetest op honderd mensen. En dat werkte goed.’

Are you okay today gebruikt apparaten die al in huis aanwezig zijn, zoals een waterkoker, televisie of smartphone. Het systeem leert het normale dagelijks gebruikspatroon. Aan de hand van een stoplicht met de kleuren rood, oranje of groen kan de zoon of dochter op elk moment via de app zien of er een afwijking is in het patroon of dat alles nog in orde is.

Meer over de app staat op deze site. Een interview met Han van Doorn is terug te luisteren via de site van NPO Radio 2.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.