Menu Zoek

Apple lanceert dit najaar iPadOS 15, iOS 15 en MacOS 12

woensdag 9 juni 2021

iOS 15, iPadOS 15 en MacOS 12Traditiegetrouw presenteert Apple in het voorjaar de vernieuwingen die voor het najaar op het programma staan. Wat kunnen we verwachten van iPadOS 15, iOS 15 en Monterey (MacOS 12)?

iOS 15

Apple stapt af van de verplichte update. Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone is vanaf oktober te installeren. Maar gebruikers mogen ook blijven hangen op iOS 14. Ze krijgen dan wel beveiligingsupdates voor hun systeem. Alleen wie zin heeft, stapt over naar iOS 15. Wie de overstap waagt kan rekenen op een camera-app die objecten en dieren herkent, en teksten kan lezen. Vergelijkbaar dus met Google Lens op Android-toestellen. Daarnaast gaat de Berichten-app foto's herkennen. Ontvangen foto's worden daardoor automatisch in de app Foto's geplaatst.

iPadOS 15

Flexibele widgets en de Appbibliotheek, bekend van de iPhone, worden onderdeel van het nieuwste besturingssysteem voor de iPad. Widgets bestaan al op het apparaat, maar zijn momenteel gebonden aan een speciale kolom. Met iPadOS 15 kunnen de widgets overal op het Thuisscherm worden neergezet. De Appbibliotheek bundelt vergelijkbare apps, bijvoorbeeld spelletjes, in een eigen map.

Monterey (MacOS 12)

Big Sur, het huidige besturingssysteem, was een grote update. Opvolger Monterey is dat niet. Een vernieuwing die nog genoemd moet worden, is dat AirPlay mogelijk wordt op de Mac. Hierdoor kunnen gebruikers muziek of foto's streamen naar de computer. Verder krijgt Safari, Apple's browser, een nieuw uiterlijk.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.