Menu Zoek

Apple stopt met afluisteren gesprekken met Siri

vrijdag 2 augustus 2019

Apple luistert gesprekken af

Apple stopt met het beluisteren van de gesprekken die mensen voeren met spraakassistent Siri.

Siri wordt op de iPhone en iPad actief als de eigenaar ‘Hé Siri’ zegt of op een knop drukt. De digitale assistent kan allerlei praktische dingen, zoals apps starten en vertellen welk weer het wordt.

Onlands werd bekend dat medewerkers van het Ierse bedrijf GlobeTech luisteren naar gesprekken die mensen voeren met Siri. Gebruikers van iPhones en iPads wisten wel dat gesprekken met Siri konden worden opgenomen en verstuurd naar Apple. Maar ze dachten dat een computer de gesprekken analyseerde.

Nederlandse gesprekken

Het is een vervelend idee dat iemand in Ierland kan horen wat u tegen Siri zegt. Bij het bedrijf werken ook Nederlanders, die dus verstaan wat Nederlandse gebruikers zeggen. Zij kregen op de computer te zien wat er werd gezegd tijdens de opname en ze moesten die tekst controleren en zo nodig verbeteren. De opnames zijn maar kort: tot maximaal veertig seconden.

Privacy

Volgens Apple wordt minder dan een procent van de gesprekken met Siri doorgestuurd en beluisterd. Apple belooft hier nu mee te stoppen. Het is niet duidelijk per wanneer. Er komt ook een update om de privacy hieromheen beter te regelen. Ook hiervan is niet bekendgemaakt wanneer die komt.

Apple is niet de enige die dit soort dingen doet. Ook de gesprekken met Googles spraakassistent worden door mensen beluisterd. Google stopt daar ook (voorlopig) mee.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.