Menu Zoek

Banken melden meer ‘smishing’

maandag 30 september 2019

Fraude via smsDe Nederlandse banken waarschuwen voor smishing: phishing via sms. De laatste maanden krijgen ze veel meer meldingen binnen van valse sms-berichten.

Betaalvereniging Nederland zegt dat er twee keer zo veel valse sms’jes zijn aangemeld als vorig jaar. In de eerste drie weken van september werden 15.000 meldingen gedaan.

De valse sms’jes werken op dezelfde manier als normale phishing. Het bericht komt zogenaamd van een bank. In de tekst staat dat er actie van uw kant nodig is. Bijvoorbeeld om uw rekening te deblokkeren, een nieuwe pas aan te vragen of een overschrijving tegen te houden. Er staat een link in de sms. Die leidt naar een valse website.

De banken willen graag dat iedereen deze valse sms’jes doorstuurt. Ze kunnen de nep-websites dan uit de lucht halen. Op de site Veiligbankieren.nl staan contactgegevens van de banken. Alleen ABN Amro heeft een 06-nummer, van de andere banken staan er alleen mailadressen. Daar kan phishing via de mail naartoe.

Het programma Meldpunt van MAX besteedde aandacht aan de valse sms’jes. De video is terug te zien via de site van Meldpunt.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.