Menu Zoek

Banken mogen met uw toestemming betaalgegevens delen

dinsdag 19 februari 2019

Regeling PSD2 voor bankenNederland heeft de nieuwe Europese regels voor banken ingevoerd. Bedrijven kunnen een vergunning aanvragen om bankgegevens van gewone mensen in te zien. De klant van de bank moet daarvoor natuurlijk wel eerst toestemming geven.

De afschrijvingen op uw bankrekening zijn tot nu toe een goed bewaard geheim tussen u en uw bank. Banken mochten deze gegevens niet delen met bedrijven. Dat is nu veranderd. De regeling PSD2 is op 19 februari 2019 actief geworden in ons land. Die zorgt dat banken de gegevens over uw saldo en betalingen mogen vrijgeven aan andere partijen.

Toestemming geven

Natuurlijk kan dit niet zomaar. Het bedrijf moet eerst een vergunning aanvragen en krijgen. De bank vraagt u dan of u het goed vindt dat een bepaald bedrijf uw betaalgegevens of saldo inziet. U bepaalt zelf of u dat wil. De toestemming is op elk moment ook weer in te trekken.

Voordelen uitwisseling

Er zijn allerlei situaties te bedenken waarbij de uitwisseling handig is. Bijvoorbeeld als u een woning wilt huren. De verhuurder wil dan weten of u het huis wel kunt betalen. In plaats van allerlei papieren aan te leveren, kunt u toestemming geven op uw bankrekening te kijken. De aanvrager ziet dan meteen of u in aanmerking komt voor de verhuur.

De nieuwe regels zijn ook handig voor bedrijven die een nieuwe betaaldienst willen beginnen. Zij kunnen makkelijker van start als de koppeling met rekeningen soepeler gaat.

Meer over deze nieuwe regeling staat op de site van De Nederlandsche Bank.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.