Menu Zoek

Bende besteelt senioren via de computer

maandag 8 juni 2020

Bende besteelt ouderenVier mannen en een vrouw hebben in Nederland meer dan tweehonderd mensen, vooral senioren, via internet beroofd van hun spaargeld.

De politie kreeg tweehonderd aangiftes binnen van mensen die opgelicht zijn via de telefoon en internet. Ze raakten daarbij in totaal meer dan vier miljoen euro kwijt. De afgelopen weken arresteerden de agenten de bende; mensen tussen de 21 en 30 jaar oud.

De criminelen gingen heel slim te werk. De mannen en vrouw deden alsof ze voor een bank werkten en belden mensen op. Ze zeiden dat er een hack dreigde. Het advies was dan om het banksaldo over te maken naar een zogenaamd veilige rekening.

Toegang tot de pc

De criminelen 'hielpen' de slachtoffers door mee te kijken op hun computer. Daarvoor moesten de mensen een programma op hun pc zetten: Teamviewer. Via dat programma kregen de verdachten toegang tot de pc’s van de slachtoffers. Ze hielpen dan met geld overmaken, maar dat ging niet naar de beloofde ‘kluisrekening’. De euro’s kwamen terecht op de rekeningen van tussenpersonen. Zo maakten ze enorme sommen geld buit.

De vijf verdachten hadden dure merkkleding in huis en grote sommen contant geld. De politie is nog niet klaar met het onderzoek. Het kan zijn dat er meer mensen worden opgepakt.

Werk niet mee

Mensen van de bank bellen nooit op met dit soort verhalen. Krijgt u iemand aan de lijn die vraagt of u geld overmaakt, hang dan op. Werk nooit meer aan zulke vragen. Maak ook geen geld over naar iemand die er via sms of WhatsApp om vraagt. Ook niet als het lijkt of een kind, familielid of vriend van u ernaar vraagt. Criminelen doen zich vaak voor als een bekende.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.