Menu Zoek

Bijna 4500 nepwinkels offline gehaald

maandag 17 februari 2020

Nepwinkels worden snel offline gehaaldDe organisatie SIDN haalde vorig jaar 4340 nep-webwinkels van internet. Zelflerende software van SIDN Labs spoorde de winkels zelfstandig op. De nepshops werden daardoor snel offline gehaald.

SIDN geeft domeinnamen uit en via hun site kunt u nagaan bij welk bedrijf of welke persoon een website geregistreerd staat. De organisatie heeft allerlei programma’s die bij elke nieuwe aanvraag kijken of het een om een echte online winkel gaat, of op eentje die bedoeld is voor oplichterij.

Aanvraag uit China

Zo kijkt de software wanneer een domeinnaam wordt aangevraagd en welk e-mailadres de aanvrager gebruikt. Veel nepwinkels worden bijvoorbeeld tijdens Chinese kantooruren aangevraagd. Of het ging op een domeinnaam de eerder al eens was gebruikt maar die weer vrij was gekomen.

80 procent nep

Bij een verdacht aanmelding kijken de medewerkers van SIDN verder naar de aanvraag. Van alle verdachte winkels blijk bijna tachtig procent ook inderdaad nep te zijn, als ze keken naar de laatste drie maanden van 2019.

Luxe merken

Het systeem leert zelf van alles wat het opspoort. Thymen Wabeke, onderzoeker bij SIDN Labs: ‘Zo waren lange paginatitels waarin de namen van allerlei luxemerken werden genoemd eerder een sterke aanwijzing voor een nepwebwinkel. Maar zodra kwaadwillende shopeigenaren erachter kwamen dat onze detectietool hierop aansloeg, verdwenen deze lange titels weer net zo snel.'

SIDN heeft een online checklist om nepwinkels beter te herkennen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.