Menu Zoek

Bijna elke Nederlander wel slachtoffer van datalek

woensdag 7 juni 2023

Bijna elke Nederlander wel slachtoffer van datalekVolgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is bijna elke Nederlander al slachtoffer geweest van een datalek.

Dat zegt de organisatie op basis van het aantal lekken in de afgelopen vijf jaar. In totaal kreeg de AP in die periode al meer dan 114.000 meldingen van datalekken. Niet elk lek bracht grote risico’s met zich mee. Een datalek waarbij inloggegevens op straat liggen is ernstiger dan een waarbij alleen e-mailadressen zijn gestolen.

Nederland scoort hoogste van Europa

Het aantal datalekken met gegevens van veel mensen is klein. Toch berekent de AP dat bijna elke Nederlander in meer of mindere mate slachtoffer is geweest. In Nederland ligt het aantal datalekken het hoogst van heel Europa. Volgens de AP komt dat doordat Nederland zo gedigitaliseerd is.

Tweestapsverificatie instellen

Om te zorgen dat criminelen weinig kunnen met gestolen inloggegevens, is het verstandig om tweestapsverificatie in te stellen. Dat kan bijvoorbeeld met de Google Authenticator-app. Zo kunnen kwaadwillenden niet namens u op websites inloggen.

Controleer of u bent gehackt

Weten of uw accountgegevens zijn gelekt? Controleer dat via de site haveibeenpwnd.com en lees wat u moet doen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.