Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Binnenkort bij WhatsApp: spraak omzetten in tekst

dinsdag 14 september 2021

WhatApp werkt aan omzetting spraak in tekstVolgens sterke geruchten kan WhatsApp binnenkort ingesproken berichten omzetten in geschreven tekst.

Spraakberichten versturen kan al een tijd via de app. De ontvanger moet de ingesproken tekst dan beluisteren als hij wil weten wat de verzender allemaal heeft gezegd. Soms komt dat niet goed uit, bijvoorbeeld als het ergens lawaaierig is. Een website die vaker nieuwtjes van WhatsApp als eerste onthult, weet het nu zeker: binnenkort kan de app zelf de boodschap verstaan en omzetten in getypte tekst.

Vertaling op de smartphone

Programmeurs van WhatsApp zouden werken aan deze techniek, die als eerste voor iPhones beschikbaar komt. De vertaling vindt op de smartphone zelf plaats, dus er is geen speciale verbinding met computers van Facebook (eigenaar van WhatsApp) nodig. De ingesproken boodschap en getypte tekst blijven tussen verzender en ontvanger.

Talen in WhatsApp

Of de omzetting ook voor de Nederlandse taal geldt, is niet duidelijk. Het ligt voor de hand dat Engels als eerste aan de beurt is. Mensen met een Android-telefoon moeten langer wachten op de functie. De gebruikte techniek is van Apple, daarom zijn iPhones als eerste aan de beurt.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.