Menu Zoek

Blauwlichtfilter zorgt niet voor betere nachtrust

donderdag 19 december 2019

Blauw lichtBeeldschermen zenden licht uit in allerlei kleuren. Met name blauw licht zou mensen uit hun slaap houden. Maar nieuw onderzoek toont precies het omgekeerde aan.

Steeds meer apps en apparaten bieden een optie aan onder de noemer 'nacht-' of 'donkere modus'. Blauw licht wordt dan gefilterd. Omdat dit licht mensen wakker zou houden. Dus wie vlak voor bedtijd per se op de tablet of smartphone wil koekeloeren, kan dat met zo'n modus gerust doen. De nachtrust wordt er niet of minder door verstoord.

Tot zover de theorie. Nieuw onderzoek toont echter aan dat juist blauw licht minder verstorend werkt. En de algemene conclusie is dat de lichtkleur veel minder belangrijk is dan de helderheid. Wie naar een scherm kijkt met maximale helderheid zal daarna de slaap moeilijk kunnen vatten. Dus wie 's avonds nog een scherm voor zijn neus heeft doet er goed aan het scherm flink te dimmen.

Benieuwd hoe u de helderheid van het scherm dan aanpast? Lees onze tips:

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.