Menu Zoek

BSN op paspoort wordt QR-code

dinsdag 1 oktober 2019

QR-code SeniorWebHet Burgerservicenummer (BSN) verdwijnt in 2021 van de persoonspagina van paspoorten en de voorkant van ID-kaarten. Er komt een QR-code te staan, waarmee men het nummer kan aflezen.

Momenteel staat het BSN in het paspoort op de dubbele pagina met de foto, en op de voorkant van een ID-kaart. Mensen kunnen frauderen met het BSN van anderen, als ze het nummer in handen krijgen. Daarom moet het nummer onleesbaar worden gemaakt op kopietjes voor bijvoorbeeld hotels of andere organisaties.

Het moet volgens staatssecretaris Knops eenvoudiger worden om een BSN onleesbaar te maken. Een QR-code is een vierkant met witte en zwarte blokjes. Smartphones en tablets kunnen de code scannen, maar met het blote oog is niet te zien wat de code voorstelt.

Waar blijft het BSN?

Het BSN verdwijnt niet helemaal uit de identiteitsbewijzen. In het paspoort komt het op een andere bladzijde te staan. En op een ID-kaart verdwijnt het nummer naar de achterkant. De maatregel begint in augustus 2021 en geldt dan alleen voor nieuwe paspoorten en ID-kaarten.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.