Menu Zoek

Computer-update komt vaak ongelegen

vrijdag 1 maart 2019

UpdateGebruikers ergeren zich aan updates die de computer ongevraagd laten herstarten. De mogelijkheid om dit te voorkomen met behulp van zogeheten gebruikstijden, is bij veel mensen niet bekend.

Hoe zou u het vinden, iemand die ongevraagd, zonder aan te bellen uw huis binnenwandelt? Dat is wat een groot aantal computeraars meemaakt wanneer plots, zonder waarschuwing, de pc herstart na een belangrijke update. Nu is dat te ondervangen door de zogeheten 'gebruikstijden' in te stellen. Dat zijn tijdstippen waarop de computer niet zomaar mag worden herstart omdat hij in gebruik is. Een prima oplossing van Microsoft. Maar wel met een probleem, zo wijst onderzoek van het University College London uit. Standaard staan de gebruikstijden namelijk ingesteld van acht uur 's ochtends tot vijf uur 's middags. Inderdaad, kantoortijden. Terwijl heel veel mensen de computer juist in de avond gebruiken. En de meeste computeraars kennen die gebruikstijden niet, laat staan dat ze weten dat ze zijn in te stellen.

Gebruikstijden

Wilt u niet worden verrast door een onaangekondigde herstart stel de gebruikstijden op de volgende manier in:

  • Klik op Starten.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Bijwerken en beveiliging.
  • Klik op Gebruikstijden wijzigen.
  • Er verschijnt een pop-upvenster. Hierin staat een begin- en eindtijd. Zijn dit niet de tijden waarbinnen u de computer het meest gebruikt, klik dan op het vak waarin het uur staat (onder Begintijd en/of Eindtijd).
  • Klik op het juiste uur.
  • Klik op het vinkje onder de uren.
  • Klik op Opslaan.
  • Sluit de instellingen via het kruisje rechtsboven.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.